Gruwelen met Kerstmis

Doeneke Erudiet
3

In onze badjas – na ’t eerste rondje sauna – liggen we knus in de grote zachte kussens naast de open haard. We drinken een lekker warm drankje. En kijken naar alle glinsterende sterren en kerstballen in de kerstboom. Wat een weldadige kerstsfeer!

Mijn vriendin/juf vertelt over die laatste week op school. Die – plots door corona vervroegde – kerstvakantie geeft onrust. Bij de kinderen, ouders, meesters en juffen. Ze leest haar groep 3 Het meisje met de zwavelstokjes voor. Als zevenjarig schoolkind luister ik ook in zo’n klas naar dat sprookje van Hans Christian Andersen. Het voelt als gisteren.

En weer trekt er een ijskoude rilling over mijn rug. Dat vreselijk zielige kerstverhaal! Het loopt ellendig af. Subiet besluit ik – anno 1977 – dat ik dit gruwelverhaal nooit meer ga horen. Wat een rotsfeer! Ook nu – anno 2021 – stemt deze misère kinderen enorm triest. Wat leert een kind nou van dit meisje met die zwavelstokjes … en met verder he-le-maal niets dan bittere kou?!

Ook dat kerstverhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol, trek ik als kind niet. Alweer zo’n akelig spookverhaal! Die gemene en hebberige Ebenezer Scrooge. En dat huiveringwekkende hongerige jongetje. Foetsie gezellige warme kerstsfeer! Het einde van die Carol haal ik nooit. Maar volgens – warme – vrienden mis ik iets. Zij zien de diepere lagen in deze beide meesterwerken.

Het meisje met de zwavelstokjes blijkt een prachtig sprookje van Anderson. Bomvol pure poëzie, warme filosofie en – lach plus traan – humor. Je haalt er troost en hoop uit. Als je het echt goed leest. Ik mis dus de essentie … Oh?

En Dickens beschrijft meesterlijk hoe de kou en die gevoelloze Scrooge in wezen één zijn. Troost en hoop is er zelfs voor die akelige Scrooge. “I am as light as a feather, I am as happy as an angel,” zegt hij als hij wakker wordt uit zijn tijdreis – anno 1843 – in de ‘time machine’. Die nare, gierige vent is opeens een gulle lieverd! Hoe prachtig is dat?

Oké. Ik blijf niet langer kinderachtig. Deze – met corona lange, stille, tweede – kerst herlees ik die beide kerstverhalen! Tóch. Ik laat me niet langer omver gruwelen. Ik ga voor diepere laagjes met tijdloze hoop.

Laagjes – Doeneke wil ‘t proberen!

Mooi en inspirerend, er zijn nu eenmaal veel manieren om iets te bekijken en daar heb jij ons het afgelopen jaar zeer bij geholpen, go on…..

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
1
Na zomer komt nazomeren

Nu, in september, raak ik wat van slag. De herfst begint. De zomer is voorbij. Dat stemt me soms wat melancholisch. Ik omarm de nazomer. Zalig, nu zomaar op een dag de zon haar best doet en de stemming stijgt. Die nazomer duurt van eind september tot in december. Meteorologisch is zo’n …

Doeneke Erudiet
10
Hoe zit dat eigenlijk in Polen? Doe de quiz!

Ze zijn reuze bedreven in de huishouding, de bouw, vissen en drinken. Zomaar wat vooroordelen van een Nederlander over de Pool. Tijd voor wat feiten. Wat weet jij over Polen? Test met 12 vragen jouw kennis over Polen. Je ziet direct je resultaat en de juiste antwoorden. Chrzaszcz uitspreken – …

Doeneke Erudiet
7
Ik wil wel, maar ik mag niet …

Huppelend kom ik thuis van een vriendinnetje. Ik mag zondag met haar mee! Dansen op het dorpsplein! In een witte jurk! Met een bloemenkrans in mijn haar! Maar van mijn ouders mag ik niet. Meedansen, met die Pinksterbruidjes. Geen wit jurkje voor mij. Want dat is voor gelovigen. En dat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten