Gruwelen met Kerstmis

Doeneke Erudiet
3

In onze badjas – na ’t eerste rondje sauna – liggen we knus in de grote zachte kussens naast de open haard. We drinken een lekker warm drankje. En kijken naar alle glinsterende sterren en kerstballen in de kerstboom. Wat een weldadige kerstsfeer!

Mijn vriendin/juf vertelt over die laatste week op school. Die – plots door corona vervroegde – kerstvakantie geeft onrust. Bij de kinderen, ouders, meesters en juffen. Ze leest haar groep 3 Het meisje met de zwavelstokjes voor. Als zevenjarig schoolkind luister ik ook in zo’n klas naar dat sprookje van Hans Christian Andersen. Het voelt als gisteren.

En weer trekt er een ijskoude rilling over mijn rug. Dat vreselijk zielige kerstverhaal! Het loopt ellendig af. Subiet besluit ik – anno 1977 – dat ik dit gruwelverhaal nooit meer ga horen. Wat een rotsfeer! Ook nu – anno 2021 – stemt deze misère kinderen enorm triest. Wat leert een kind nou van dit meisje met die zwavelstokjes … en met verder he-le-maal niets dan bittere kou?!

Ook dat kerstverhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol, trek ik als kind niet. Alweer zo’n akelig spookverhaal! Die gemene en hebberige Ebenezer Scrooge. En dat huiveringwekkende hongerige jongetje. Foetsie gezellige warme kerstsfeer! Het einde van die Carol haal ik nooit. Maar volgens – warme – vrienden mis ik iets. Zij zien de diepere lagen in deze beide meesterwerken.

Het meisje met de zwavelstokjes blijkt een prachtig sprookje van Anderson. Bomvol pure poëzie, warme filosofie en – lach plus traan – humor. Je haalt er troost en hoop uit. Als je het echt goed leest. Ik mis dus de essentie … Oh?

En Dickens beschrijft meesterlijk hoe de kou en die gevoelloze Scrooge in wezen één zijn. Troost en hoop is er zelfs voor die akelige Scrooge. “I am as light as a feather, I am as happy as an angel,” zegt hij als hij wakker wordt uit zijn tijdreis – anno 1843 – in de ’time machine’. Die nare, gierige vent is opeens een gulle lieverd! Hoe prachtig is dat?

Oké. Ik blijf niet langer kinderachtig. Deze – met corona lange, stille, tweede – kerst herlees ik die beide kerstverhalen! Tóch. Ik laat me niet langer omver gruwelen. Ik ga voor diepere laagjes met tijdloze hoop.

Laagjes – Doeneke wil ‘t proberen!

Mooi en inspirerend, er zijn nu eenmaal veel manieren om iets te bekijken en daar heb jij ons het afgelopen jaar zeer bij geholpen, go on…..

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
8
Je body? Doe de quiz!

Je body is fantastisch! Een ingenieus bouwwerk van weefsels, organen en systemen. Zoals je spijsverterings- en zenuwstelsel, je cardiovasculaire-, endocriene-, nier-, spier-, skelet- en voortplantingssysteem. En natuurlijk je huid, ademhaling en zintuiglijke ontvangst … Wat weet jij eigenlijk over je body? Doe de quiz en zie direct je resultaat en …

Doeneke Erudiet
6
Een cut crease voor hooded eyes? Doe de beauty-speak quiz!

Ademloos kijk ik hoe de vlogger haar hooded eyes in no time optisch omtovert tot een frisse, wijd open blik. Ik smul van zo’n before- and after make-up tutorial. De Engelse beautytermen vliegen me om de oren. Zo shapet ze haar hooded eyes met een cut crease. Hooded eyes zijn …

Doeneke Erudiet
6
Waarom zo moeilijk doen?

“Dit vind ik vreselijk complex”, zeg ik met een frons. Ik kijk verward naar de sluiting van het sieraad. Ik krijg ‘m niet dicht. “Ik denk dat je bedoelt dat je het gecompliceerd vindt”, reageert hij. Die wijsneus. Mijn frons wordt dieper. Complex of gecompliceerd. Wat maakt dat uit? Maar …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten