Stem op mij!

Doeneke Sociaal
41

‘Ik hou niet zo van politiek’, zegt ze keer op keer. Dus stemt ze nooit.

Ik leer om altijd te stemmen. Van mijn ouders en grootouders. Mensen van vroeger. Omdat democratie niet vanzelfsprekend is. Dat zomaar een of andere griezel onze democratie verandert in een autocratie. Gevaarlijk. Dat je onze democratie moet koesteren. Met sowieso iedere keer je stem bij elke verkiezing. Weer of geen weer. Dus trouw stem ik altijd.


Volgende week ga ik weer. Voor het Europese Parlement. Het orgaan dat de hoogste belangen van de EU-burgers democratisch behartigt. Straks komen 31 leden uit Nederland in dat Europese Parlement. Deze kandidaten strijden nu vanuit een nationale politieke partij voor een plekje in dat parlement. En straks opereert zo’n gekozen lid – samen met collega’s uit andere landen* – vanuit een transnationale/Europese politieke partij.

En hopelijk allemaal voor waar de Europese Unie voor staat: respect voor mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat. Belangrijke waarden, waarmee we diepe Tweede Wereldoorlog-ellende in de toekomst voorkomen.


In Nederland is de opkomst voor deze Europese Parlementsverkiezing altijd laag; bedroevend laag. Sinds 1994** stemt zo’n tweederde van alle Nederlandse stemgerechtigden niet bij Europese verkiezingen. We blijven massaal thuis.

De opkomst in België is stukken beter. Daar geldt een opkomstplicht bij verkiezingen. Daar móet je naar het stemhokje voor deze Europese verkiezing. En dit jaar voor ’t eerst al vanaf je 16e jaar. En ben je 18+ en kom je niet? Dan riskeer je een boete tussen de 40 en 80 euro. Niet-verschijnen geldt als misdrijf!

Op jou – Doeneke wil ‘t proberen!

* Lees hier hoe Europese verkiezingen werken

** Zie hier de opkomstcijfers bij Europese verkiezingen

Mensen klagen soms over gebrek aan democratie bij het Europees Parlement. Zou dat de reden zijn waarom zo weinig Nederlanders stemmen, of werkt dat andersom? Per definitie daalt de invloed per stemmer als het aantal mensen dat mag stemmen toeneemt, maar dat is juist het democratische aan stemmen en geen excuus om thuis te blijven. In mijn dorp heeft mijn stem meer gewicht in de gemeenteraad dan die van mijn dochter in Rotterdam. Wij stemmen waar we zijn komen te wonen. Bij elke verkiezing. Altijd. Gelukkig is er in Nederland geen opkomstplicht, maar een beetje meer burgerzin zou mensen sieren in een democratische samenleving. Zeker nu!

Kan je als Nederlander nog stemmen op de Nederlandse Sophie in ‘ Veld die nu lijsttrekker is van Volt België voor de Europese Verkiezingen 2024?

Ha Harmen, Je kunt als Nederlander wel op Volt stemmen, maar op Sophie in ’t Veld kan niet meer als Nederlander. Zij woont al langer in Brussel. Op haar stemmen kunnen nu alleen nog onze zuiderburen.

Anna van https://voltnederland.org/ als nummer twee voor het Europees Parlement vond ik heel prettig gisteren in het verkiezingsdebat. De meeste anderen waren ook goed. Uitzondering is voor mij de man van PVV die voor het debat zijn peuk op straat uit trapte. Wel leuke tv over een smeerpijp 🚬

De EVP omarmt Péter Magyar die kans lijkt te maken op zes zetels in het Europees Parlement. “Onze deuren staan ​​open” zegt Manfred Weber als leider van de Europese Volkspartij, over Péter als voormalige bondgenoot van Viktor Orbán met diens nationalistische partij Fidesz, voor wie de EVP deur in 2021 met een knal dicht ging https://www.demorgen.be/politiek/partij-van-hongaars-premier-orban-stapt-met-slaande-deuren-uit-christen-democratische-eu-familie~b460ad34/

Van LPF naar PVV het zit niet (altijd) mee
https://www.volkskrant.nl/a-be4c9b17 over de foto’s: die waren niet in mijn bezit zegt staatssecretaris Philomena Bijlhout (voor de duur van 9 uur). Ik kende ze ook niet. Ik heb inderdaad één maal deelgenomen aan een militair trainingsweekend. Ik wil het nieuwe kabinet niet belasten met deze kwestie en ik heb daarom besloten mijn ontslag aan te bieden aan H.M. de Koningin.

VVD-woordvoerder op financiën in Hengelo, Mitchell Boers, kent onze geschiedenis. Dus heeft en uit hij op Nieuwsuur zijn moeite met “omvolking”, volgens de komende Minister, Faber, in haar huidige functie als Kamerlid.

Zij wil zegt zij voor de camera van de NOS “geen energie meer” steken in terugnemen van haar (abjecte) ophitsen, want dat is nazi-taal*, maar noemen wij het beestje bij haar naam dan uit respect voor ons ijzingwekkende verleden? “Minister van Omvolking”. Ik ben boos en verdrietig 😤

* https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/pieter-omtzigt-vindt-alles-best-zelfs-nazi-taal

In een rariteitenkabinet hoeven leden geen goede relaties te onderhouden om lang te blijven zitten. Ook inhoudelijk mislukken van deze Minister van Omvolking doordat blijkt dat blijft bestaan wat altijd heeft bestaan, op allerlei manieren, migratie van mensen die gaan en mensen die komen van en naar ergens op onze planeet.

Crux is of er meer is dat de leden verbindt dan dat ze splijt. Angst kan een verduveld sterke band vormen. Angst als voor de werkelijkheid is mogelijk de sterkste van alle bindmiddelen. Die lijm lijkt zich te gaan manifesteren op de twee hoofddoelen van dit kabinet. Veestapeluitstoot hooghouden in strijd met Europese wetgeving. Vluchtelingencrisis pretenderen in strijd met Europese wetgeving.

Zeventig gevallen per jaar… Bracht een liberale partij als de VVD ons land daarom tot verkiezingen
https://www.volkskrant.nl/politiek/vvd-leider-yesilgoz-sprak-in-de-campagne-over-nareis-op-nareis-zonder-de-feiten-te-kennen-of-was-het-glashard-liegen~bca2031a/ met (zo) Wilders als de lachende derde?

Kamerdebatten e.d.d. gaan (nu) ook over wat de rol was van Dick Schoof (toen) hoogste ambtenaar onder Minister Yesilgöz. Het gaat dan linksom en/of rechtsom niet om onze minste hoeder van de rechtsstaat bij die zeventig i.p.v. “duizenden” per jaar. Dat significant foute aantal is volgehouden in die gehele verkiezingscampagne*.

Daarover kan men cynisch doen en niet (per se) zonder reden, maar het is goed om je te beseffen dat juist dankzij onze democratische rechtsstaat aan het licht zal (kunnen) komen wat in andere staten per se verborgen blijft. En dat ís mooi.

* terugkomen op zoiets is notoir lastig in het algemeen en een nekbreker in volle campagne

Wethouder Amsterdam zal uit protest telefoon niet opnemen wanneer PVV-minister belt
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wethouder-amsterdam-zal-uit-protest-telefoon-niet-opnemen-wanneer-pvv-minister-belt~b12f1e44/ “Ze wil het opvangprobleem niet oplossen”. Klinkt daarin wantrouwen? Ja. Is dat raar? Nee. Stel je voor “het opvangprobleem” laat zich wel echt oplossen door de PVV, die weinig meer is dan een one issue stemmentrekker. Wat blijft er dan over om stemmen mee te trekken? Hoeveel van al die zetels zakken dan richting nul?

Paniek is soms terecht. Blind vasthouden door en aan Joe Biden lijkt me een met inmiddels bijna volledige zekerheid verliezend recept. Niet alleen voor de democratische partij. Democratie zelf staat op het stembiljet. Volgens Joe Biden zelf. Ik denk dat hij gelijk heeft. Trump is een gevaar. Biden ziet hopelijk in dat hij plaats moet maken voor de democratie zelf. Dat zelfinzicht zal pijnlijk zijn, zeker. En de juiste conclusie is meer wezenlijk dan die pijn, denk ik.

“Omvolking is niet mijn term” claimt toekomstig minister Klever, die deze nazi-taal meermaals in haar retweets promoot bij een groter publiek. Over “propaganda” van “de media” die “niet objectief is” klaagt zij ook, als zakelijk directeur van Ongehoord Nederland als (extreem) deel binnen “de media” die in zeventien uitzendingen aandacht heeft besteed aan die nazi-taal “omvolking”. Klever wil nazi-taal steunen en zich ervan distantiëren tegelijkertijd, zo blijkt ze onbetrouwbaar, populistisch en ranzig.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/dat-de-macht-van-de-amerikaanse-president-ineens-zo-rekbaar-blijkt-is-geen-toeval~bda946ad/ na tweehonderddrieenzeventig jaar van iedereen onder één grondwet blijkt Trump als president nu een uitzondering op die ene regel voor iedereen, als eerste strafrechtelijk veroordeelde president staat hij opeens boven het strafrecht zoals beslist door conservatieve rechters in de Supreme Court waarvan er diverse benoemd zijn door Trump die opriep tot de bestorming van het Amerikaanse Capitool in 2021

De Britse premier Rishi Sunak geeft toe dat hij bang is bij de algemene verkiezingen die hijzelf vervroegd liet uitschrijven zelf zelfs in zijn eigen kiesdistrict Yorkshire te gaan verliezen. Be careful what you wish for!

https://x.com/gabrielattal Vanavond zijn een kandidaat, Prisca Thevenot en leden van haar campagneteam, terwijl ze verkiezingsposters aan het ophangen waren door vier personen aangevallen in Meudon. Geweld en intimidatie passen niet in onze democratie. Ze verdienen geen plaats in onze republiek. Ik ben solidair met kandidaat en team. Laat ons dit klimaat van geweld en haat verwerpen en daarmee nu beginnen.

De gok van de Franse president Macron valt anders uit dan werd verwacht door heel veel Fransen of gehoopt door hemzelf. Makkelijk wordt formeren daar niet. Volgens eerste tellingen wint niet het extreem rechtse Front National, die met rond de 142 zetels op de derde plek strandt, maar de linkse alliantie Nouveau Front Populaire met rond de 182 zetels in de Franse Tweede Kamer. Tweede wordt de coalitie van Macron met rond de 160 zetels.

Uitgesloten lijkt welke combinatie dan ook met het Front National, maar om tot een regering te komen moeten de twee grootste partijen over hun eigen schaduw heen stappen. Zoals dat bij ons in Nederland veel heisa geeft, maar dan met de PVV die wel als grootste heel erg lijkt op het Front National.

French Prime Minister Gabriel Attal will tender his resignation to President Emmanuel Macron next Monday. As the incumbent majority has lost. Gabriel Attal says that if Macron does refuse his resignation, Attal will remain in office as Olympic Games in Paris start in 3 weeks 🎯

Franse partijen latn linksom of rechtsom zien waartoe ze in staat zijn. Het is lastig. Veel Fransen zijn teleurgesteld als ze na samen op te komen tegen extreemrechts het verder over niet eens worden. Geen kiezer is blij als de eigen stem ongehoord lijkt.

Politieke partijen moeten volwassenheid tonen. Kiezers ook. Frankrijk is een land waar politieke confrontatie een manier van leven is, maar sluiten van compromissen om voor iedereen zoveel mogelijk vooruitgang te boeken met ook oog voor minderheden is niet vies.

Frankrijk’s onvermogen om overeenstemming te bereiken over de nieuwe premier en regering houdt de winnende linkse coalitie in een patstelling. Behoudt de verliezende coalitie onder Macron de macht? Politiek is een onvoorstelbaar krachtenveld. Altijd en overal. Maar in de Verenigde Staten van Amerika blijft alles heftiger dan elders in de westerse wereld 💰

41 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
3
Opzwepend en lekker!

Ze danst K-pop. In een girlsband. En verandert van een verlegen tiener in een podiumbeest. De muziek is een combi van hiphop en andere popmuziek. De choreografie van de dans is dynamisch, strak, synchroon en met oog voor detail. Heel veel details. De teksten bevatten een activistische boodschap. De Zuid-Koreaanse …

Doeneke Sociaal
6
De lekkerste ballen

Elitair is het niet. Het is voor iedereen. Filmsterren doen het. En taxichauffeurs. Presidenten en kinderen. Mannen en vrouwen. Denk ik aan jeu de boules, dan denk ik aan de zomervakanties in Frankrijk vroeger. Op dorpspleinen spelen Franse oude mannetjes dit spel. Ze zitten op een bankje en staan op …

Doeneke Sociaal
3
Jan is er niet meer

“Waarom heeft niemand mij dit verteld?” vraagt ze wanhopig. Opnieuw slaat ons antwoord op haar vraag: “Waar is Jan?” bij haar in als een bom: “Jan is er niet meer, Jan is dood.” Ze ligt zelfs naast haar Jan als hij sterft, maar dat herinnert ze zich niet meer. Ze …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten