Wie is er hier nou eigenlijk de baas?

Doeneke Werkpret
66

We hebben een resultaat. De natuurherstelwet is door het Europese Parlement. De toekomst is helder. En dat belooft wat: veel inspanningen van jou en mij en iedereen. Voor ons grootste bezit: onze natuur. De verplichting is een inspanning. Een verplicht resultaat zat en zit er nog niet in. Komt dit door geloof in al onze ‘blauwe ogen’ of is de verse natuurherstelwet niet meer dan een fopspeen? Alleen ons beste beentje voor is wankel richting de toekomst. Waarom telt niet of we echt goed, redelijk of slecht scoren?

Lesjes in spelen met macht en/of gezag, zien we deze week in een supermachtige Europese arena. Het grootste politieke machtsblok verzet zich fel. Democratisch en spannend blijft ’t tot de laatste minuut. Op het nippertje starten nu lokale onderhandelingen met elke EU-lidstaat. De inzet: veel natuur herstellen plus gezonder houden. Dat vraagt van iedereen wat goede wil. Ik ben niet pessimistisch.

Soms moet je van een inspanningsverplichting naar resultaatsverplichtingen. Zoals hier met onze leefomgeving op het menu. Daarover ben ik optimistisch. Hopeloosheid werkt nooit. Macht blijft een ingewikkeld spelletje en we zien allerlei tussenstanden. Onze leef- en werkomgeving is van groot belang. Het is ons allessie. Dus daarvoor past alle ontzag. En daarbij past gezag. En zelfbeheersing. Nu, voordat de natuur zelf het schip wel keert. Want, evenwicht in onze natuur is uiteindelijk vele malen zekerder dan enig, menselijk, machtsvertoon.

Stapje voor stapje – Doeneke wil ’t proberen!

Soon this new law will realise more traction for the very much needed changes. Do we have the luxury of doing nothing to get necessary results?

The future will empower this law, loopholes will be gone 🔜

Ik moest deze blog een paar keer lezen. Dat hoef ik bij jouw blogs zelden, maar verschil tussen macht en gezag is ook geen lichte kost 👍

Als Trump herkozen wordt en aantreedt zijn de huidige aanklachten tegen hem nog in behandeling tot en met de Supreme Court, met conservatieve meerderheid. Als Trump veroordeeld zou worden, en blijven, kan een herkozen Trump zichzelf gratie verlenen. Die gratie ongedaan maken kan niemand. Er staat dus veel op het spel. Zoals het antwoord op de vraag wie er uiteindelijk de baas is in een democratie, of zoiets…

De Britse premier Sunak zegt dat van honderd nieuwe vergunningen voor olie- en gasproductie in de Noordzee twee installaties CO2 gaan opvangen en dat hij in 2050 op ‘net zero’ uitkomt om zo de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot netto 1,5 graden. Ik vrees dat er een fiks gat zal ontstaan tussen het rekenen en de realiteit op aarde.

The Times’s unearthing of the loan arrangement is the latest in a series of revelations showing how wealthy benefactors have bestowed an array of benefits on Justice Thomas and his wife, Virginia Thomas: helping to pay for his great-nephew’s tuition, steering business to Mrs. Thomas’s consulting firm, buying and renovating the house where his mother lives and inviting the Thomases on trips both domestic and foreign that included travel aboard private jets and a yacht.

De aarde is de afgelopen 30 jaar meer opgewarmd dan de 120 jaar voordien. Die trend zal de komende 30 jaar alleen maar verder versnellen, tenzij we ons als grootste vervuilers beseffen dat we ons geen angst kunnen veroorloven om nu, als Europa met of zonder de USA, de snelste slimste leerling ter wereld te worden, i.p.v. te wachten op actie alom. Onze mogelijkheden met ook AI, mits verstandig door en voor ons allen ingezet, zijn groter dan ooit als we de urgentie en dus onszelf serieus nemen. Minder energie morsen en meer focus op alle schoonst mogelijke energie als die voorhanden is: veel kan; met slimme open source AI; van en voor ons allen.

🌍 switching from fossil to clean energy save us – whilst saving £10.2tn by 2050. Let’s not just do the math. Let’s act!

Wannabe USA president Ramaswamy gisteren “Laten we eerlijk zijn als Republikeinen, ik ben de enige persoon op het podium die niet wordt gekocht en betaald, dus ik kan vrijuit zeggen dat klimaatverandering een hoax is”. Ondernemers zijn niet (per se) goede politici en ze hebben niet overal even veel verstand van, maar bij sommigen verhult een reusachtig ego e.e.a.

Mark Rutte komt volgende week voor de parlementaire enquêtecommissie, Fraudebeleid en Dienstverlening, over wat er fout gaat en is gegaan met de kinderopvangtoeslag en in zijn tijd als staatssecretaris van Sociale Zaken. Volgens mij is het hoe dan ook prachtig hoe, onze democratie, uiteindelijk werkt. Als democratie niet bestond moest het uitgevonden worden 👍

Charismatisch zijn is de baas zijn tot we als democratisch dieren leren inzien dat charismatische ‘leiders’ als centrale eigenschap bovenal hun ego strelen 🎯

Dat het op onze wereldbol stroef loopt met leefbaarheid op de middellange termijn, daar zouden we allemaal wat tegen behoren te doen. Hoe organiseren we dat samen? Want samen is de kunst

Qua klimaatcrisis stoten mensen per persoon het minst uit in de arbeidersklasse. Tegelijk lijden diezelfde mensen het meest. Als slecht geïsoleerde huurders. Proteststemmen zijn dan logisch.

PVV lijkt het. Dat is het gevolg van heel wat factoren. De fout die we niet moeten maken is die stemmer iets aanrekenen. Zij of hij had redenen genoeg om een wrok te koesteren tegen vanalles en nog wat. Au.

VVD onder Dilan Yeşilgöz-Zegerius met gedoogsteun óf haar als kingmaker zien worden voor oud VVD-er Geert Wilders, die als hedendaags nationaal socialist wil kapitaliseren op angst voor en haat tegen de vreemdeling gekoppeld aan in woorden steun voor minderbedeelden, met een eigen type “Nederlander op 1”?

Volgend jaar zijn er verkiezingen bij ons in België. Ik hoop dat Wilders voordien ontmaskerd wordt. Felicitaties van Poetin en Orbán zijn tekenend. Nexit en géén cent voor een schoner milieu zijn wensen van de glimlachende extremist die Geert Wilders is.

Pandora’s 🎁 in motion with Wilders 🤡 raging in a founding Member of the EU. No wonder he’s praised in Moscow 😁. Europe fasten your seatbelts for Nexit. Brexit in hindsight might prove 🥜🥜🥜

Onderzoek door Deloitte doet twijfelen aan de verkenner namens PVV op zoek naar een kabinet. Zelf zegt deze Wilders niet te hebben ingelicht over aandelen van bedrijven ontstaan uit de Utrechtse universiteit en UMC. Winst zou in handen gespeeld zijn van een extern bedrijf met als aandeelhouders familie, buren en vrienden van verkenner Gom van Strien. Verduistering schijnt een rol te spelen. Is het schoon volk dat eigenlijk de baas is over Hollandse waardevolle publieke belangen? Hoe dan ook vind ik het best spannend wat er nu allemaal gebeurt. Noorderburen ik wens u sterkte en wijsheid!

De Telegraaf: VVD-prominenten Halbe Zijlstra en Hans Hoogervorst roepen partijleider Dilan Yesilgöz op om de VVD-blokkade op kabinetsdeelname te laten varen. Volgens de partijbonzen moet Yesilgöz met de PVV van Geert Wilders gaan formeren. „Niet omdat we de PVV zo’n leuke partij vinden, maar omdat het land dat nodig heeft.”

Het PVV verkiezingsprogramma ligt mij niet, maar dat is subjectief. Wel objectief is dat het evenmin als dat van de BBB geschikt geacht is voor het laten doorrekenen ervan door het CPB, feiten tellen. Wie daar niet aan wil stelt één vraag. Waarom?

In fraudezaak rond verkenner Van Strien zagen medewerkers jarenlang ‘dubieuze financiële constructies’ https://www.volkskrant.nl/ws-bc7ba7e8

Misschien een storm in een glas schoon water, of zien we nog niet de bodem van deze beerput? Dubieus verkennen wordt dat het begin van uw nieuwe bestuurscultuur Pieter Omtzigt?

De Morgen schrijft “In zijn column in de Nederlandse krant De Telegraaf verzet Plasterk zich tegen veel linkse thema’s. Hij is kritisch op het klimaat- en natuurbeleid en de excuses voor het slavernijverleden. Hij heeft ook specifiek de aanval geopend op politieke partijen, waaronder D66. Bovendien is Plasterk uitgesproken tegenstander van de verdere samenwerking tussen GroenLinks en PvdA.

Plasterk volgt Gom van Strien op, die maandag zijn werkzaamheden neerlegde vanwege berichten over fraudebeschuldigingen aan zijn adres.”

‘Ik ken de oplossingen voor het klimaatprobleem. Alleen weet ik niet hoe ik daarna nog herkozen raak’ zegt onze klimaat minister Bruno Tobback (twee decennia terug). Is democratie soms een handrem in handen van ons allen, onderweg naar onze ondergang? Regeren blijft ook herkozen geraken 😁

Gisteren legt ook bij ons het Hof gewicht in de schaal. Volgend jaar dreigen dwangsommen als federale of lagere overheden tekort blijven schieten 👌

An inconvenient truth, in 2023 is 1,5 graad opwarming al bereikt. Hoogleraar klimaateconomie Richard Tol wil meer tijd. Wie te snel gaat verspilt. Tol snapt wiskunde en kiest koolstofbelasting. Gaat klimaatbeleid te snel en agressief, kiezen gewone mensen dan Wilders?

Voormalige Sovjetstaten stemmen unaniem voor toewijzing van COP29 aan Bakoe in Azerbeidzjan.

Fossieler dan COP28 in de UAE wordt het nooit dacht ik lang, nu denk ik of toch?

Fossiel een eind aan fossiel zien maken is, zoals jullie zeggen, ‘een beetje dom’!

Ik begrijp niet dat zelfs Omtzigt denkt in de tweede kamer te kunnen beslissen over de agenda van de controlerende eerste Kamer. Als diens zo omgekeerde wereld symbool staat voor bestuurlijke vernieuwing, dan is dat zorgwekkend. Rutte fluit Yesilgöz terug: ‘Eerste Kamer gaat over de eigen agenda, kabinet staat achter Spreidingswet’
https://www.volkskrant.nl/a-be811af97

‘Wie niet op mij gestemd heeft, zal dit merken aan zijn spreektijd’. ‘Grapje’. Ik denk wie wil er nou de baas zijn van diens zelf zo genoemde nepparlement*? Waarom stemt de meerderheid van die tweede kamer voor zo’n grapjas? Wordt Wilders binnenkort ook onze premier? Ondenkbare dingen worden denkbaar.

* https://www.volkskrant.nl/a-b40b4296

Wilders zou: nooit wennen aan een Marokkaanse als kamervoorzitter. Zij is gekozen. Geert twittert dan: Het is een zwarte dag voor dit nepparlement.

Ik schaam me diep. En ik ben bang.

The Supreme Court of the State of Colorado “Nor are we persuaded by President Trump’s assertion that Section Three does not bar him from running for or being elected to office because Section Three bars individuals only from holding office.” begrijp ik wel, in dat het doel van Trump in “running” niet primair dat rennen of hollen of zoiets kan zijn.

Doel van willen rennen is opnieuw “holding office”, met alle bijbehorende voordelen incl. immuniteit, als President Trump, t.a.v. veel strafrechtelijke risico’s.

Trumps onjuiste complottheorieën rond Obama’s geboorteplaats buiten de VS waren bewuste leugens van Trump, die daarmee wilde betwisten dat Obama in aanmerking kwam voor het presidentschap.

Waarom doet Team Trump nu alsof elke voordracht rechterlijk ontoetsbaar is? Geldt enig toetsen van verkiesbaar mogen zijn wel voor Obama, maar niet voor Trump zelf, volgens Team Trump? Ik zie niet hoe de Supreme Court daarmee kan instemmen.

Nooit kunnen beperken van toegang tot stembiljetten tot enkel zij die voldoen aan desbetreffende eisen in verkiezingswetten is een recept voor chaos.

Strikt kijken naar bedoelingen van zij die insurrection in de constitution schreven, door de Supreme Court is wel spannend na nu ook Maine. Ik zie niet wat ze in de Supreme Court kunnen met die hoofdrol in de insurrection van Trump, behalve hem schrappen van alle stembiljetten😜

Zo’n 75% van de kiezers die stemden deden dat, bij onze Tweede Kamer verkiezingen van 22 november 2023, niet op Wilders c.s. Juist is dat die als grote minderheid niet genegeerd mag worden én niet wordt. Iets anders is dat onbegrijpelijk is als welke minderheid ook mee moét regeren, alsof dat een democratisch recht ware.

Omtzigt c.s. gelijk andere Kamerleden mogen daarover een mening ontwikkelen, ook als deze lijkt op die van de vorige partijleider van de VVD. Die vond het, na enige ervaring, beter nooit meer te regeren, min of meer, met Wilders c.s.

Democratisch kan er veel mét en moet er weinig zónder meerderheid. Wie daar anders over denkt, die denkt te weinig democratisch. En dát is nooit normaal.

Trump lijkt blij met de voortekenen over diens kansen om niet uitgesloten te worden terug als President, in de visie van de Supreme Court. Daar centraal staat nu niet de vraag of Trump aanzet tot een bizarre bestorming, maar of een feitelijk juiste veroordeling daarvan nationale gevolgen mag krijgen. Als de voortekenen niet bedriegen wordt die vraag straks beantwoord, met een neen. Trump geldt dan overal verkiesbaar.

Een Nederlandse regering moet met één mond spreken. Steun voor Wilders, als premier, sluit NSC inmiddels uit. Regerende ruziemakers waaraan Plasterk, ooit Minister van Onderwijs en nu informateur, het hoofd moet bieden lijkt onbegonnen werk. Als die één mond intern nu al zo verdeeld blijkt, wie vormt dan ooit nog gewone oppositie?

Complimenten voor alle journalisten die deze dynamieken helder blootlegt. Democratie heeft waakhonden nodig, opdat wij als burgers kunnen weten wat we waarom echt, wel of niet, willen.

Yulia Navalnaya, Alexei Navalny’s wife, took the stage at the Munich Security Conference. Here’s a longer transcript of what she said.

She said:

I thought, ‘should I stand here before you or should I go back to my children’? And then I thought, ‘what would have Alexei done in my place’? And I’m sure that he would have been standing here on this stage.

I’m don’t know should believe the terrible news we get, the news we get only from the official media, because for many years – and you know all this – we have been in this situation, we cannot believe Putin and his government, they are lying constantly.

She added:

But if it is the truth, I would like Putin and all his staff – everybody around him, his government, his friends – I want them to know that they will be punished for what they have done with our country, with my family and with my husband.

They will be brought to justice, and this day will come soon.

And would like to call upon all the international community, all the people in the world, we should come together and we should fight against this evil.

We should fight this horrific regime in Russia today. This regime and Vladimir Putin should be personally held responsible for all the atrocities they have committed in our country the last year.

Navalnaya then got a standing ovation from the audience of leaders and senior officials.

66 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
2
Een heerlijk leventje

Zij heeft mijn droombaan. Zo’n baan waar je van je creatieve liefhebberij je werk maakt. Schrijven, schilderen, koken, dansen of – zoals zij – zingen …  In haar prachtige jurk zingt ze de sterren van de hemel. Wat een stem. Goddelijk. Ze zingt haar sopraansolo. Zij is de ster. De dirigent, …

Doeneke Werkpret
4
Met de Franse slag

‘Een broodmachine koop je niet, die krijg je’, lees ik. Inderdaad verstoffen heel wat van deze bakbeest-miskopen in kelderkasten en schuren. Ik heb er geen en wil er geen. Voor mij gaat er niets boven vers gebakken brood van een Franse bakker. Gelukkig vind je die ook hier meer en meer. …

Doeneke Werkpret
4
Mijn geweten

Ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat een naar portret is zij. Oei, wat denk ik nu? Dit hoort niet. Ik heb natuurlijk geen voorkeuren. Ik behandel iedereen gelijk. Merkt ze dat ik haar niet trek? Plots loopt deze sessie uit. Ik geef haar namelijk extra tijd. Dat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten