Wie is er hier nou eigenlijk de baas?

Doeneke Werkpret
91

We hebben een resultaat. De natuurherstelwet is door het Europese Parlement. De toekomst is helder. En dat belooft wat: veel inspanningen van jou en mij en iedereen. Voor ons grootste bezit: onze natuur. De verplichting is een inspanning. Een verplicht resultaat zat en zit er nog niet in. Komt dit door geloof in al onze ‘blauwe ogen’ of is de verse natuurherstelwet niet meer dan een fopspeen? Alleen ons beste beentje voor is wankel richting de toekomst. Waarom telt niet of we echt goed, redelijk of slecht scoren?

Lesjes in spelen met macht en/of gezag, zien we deze week in een supermachtige Europese arena. Het grootste politieke machtsblok verzet zich fel. Democratisch en spannend blijft ’t tot de laatste minuut. Op het nippertje starten nu lokale onderhandelingen met elke EU-lidstaat. De inzet: veel natuur herstellen plus gezonder houden. Dat vraagt van iedereen wat goede wil. Ik ben niet pessimistisch.

Soms moet je van een inspanningsverplichting naar resultaatsverplichtingen. Zoals hier met onze leefomgeving op het menu. Daarover ben ik optimistisch. Hopeloosheid werkt nooit. Macht blijft een ingewikkeld spelletje en we zien allerlei tussenstanden. Onze leef- en werkomgeving is van groot belang. Het is ons allessie. Dus daarvoor past alle ontzag. En daarbij past gezag. En zelfbeheersing. Nu, voordat de natuur zelf het schip wel keert. Want, evenwicht in onze natuur is uiteindelijk vele malen zekerder dan enig, menselijk, machtsvertoon.

Stapje voor stapje – Doeneke wil ’t proberen!

Soon this new law will realise more traction for the very much needed changes. Do we have the luxury of doing nothing to get necessary results?

The future will empower this law, loopholes will be gone 🔜

Ik moest deze blog een paar keer lezen. Dat hoef ik bij jouw blogs zelden, maar verschil tussen macht en gezag is ook geen lichte kost 👍

Als Trump herkozen wordt en aantreedt zijn de huidige aanklachten tegen hem nog in behandeling tot en met de Supreme Court, met conservatieve meerderheid. Als Trump veroordeeld zou worden, en blijven, kan een herkozen Trump zichzelf gratie verlenen. Die gratie ongedaan maken kan niemand. Er staat dus veel op het spel. Zoals het antwoord op de vraag wie er uiteindelijk de baas is in een democratie, of zoiets…

De Britse premier Sunak zegt dat van honderd nieuwe vergunningen voor olie- en gasproductie in de Noordzee twee installaties CO2 gaan opvangen en dat hij in 2050 op ‘net zero’ uitkomt om zo de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot netto 1,5 graden. Ik vrees dat er een fiks gat zal ontstaan tussen het rekenen en de realiteit op aarde.

The Times’s unearthing of the loan arrangement is the latest in a series of revelations showing how wealthy benefactors have bestowed an array of benefits on Justice Thomas and his wife, Virginia Thomas: helping to pay for his great-nephew’s tuition, steering business to Mrs. Thomas’s consulting firm, buying and renovating the house where his mother lives and inviting the Thomases on trips both domestic and foreign that included travel aboard private jets and a yacht.

De aarde is de afgelopen 30 jaar meer opgewarmd dan de 120 jaar voordien. Die trend zal de komende 30 jaar alleen maar verder versnellen, tenzij we ons als grootste vervuilers beseffen dat we ons geen angst kunnen veroorloven om nu, als Europa met of zonder de USA, de snelste slimste leerling ter wereld te worden, i.p.v. te wachten op actie alom. Onze mogelijkheden met ook AI, mits verstandig door en voor ons allen ingezet, zijn groter dan ooit als we de urgentie en dus onszelf serieus nemen. Minder energie morsen en meer focus op alle schoonst mogelijke energie als die voorhanden is: veel kan; met slimme open source AI; van en voor ons allen.

🌍 switching from fossil to clean energy save us – whilst saving £10.2tn by 2050. Let’s not just do the math. Let’s act!

Wannabe USA president Ramaswamy gisteren “Laten we eerlijk zijn als Republikeinen, ik ben de enige persoon op het podium die niet wordt gekocht en betaald, dus ik kan vrijuit zeggen dat klimaatverandering een hoax is”. Ondernemers zijn niet (per se) goede politici en ze hebben niet overal even veel verstand van, maar bij sommigen verhult een reusachtig ego e.e.a.

Mark Rutte komt volgende week voor de parlementaire enquêtecommissie, Fraudebeleid en Dienstverlening, over wat er fout gaat en is gegaan met de kinderopvangtoeslag en in zijn tijd als staatssecretaris van Sociale Zaken. Volgens mij is het hoe dan ook prachtig hoe, onze democratie, uiteindelijk werkt. Als democratie niet bestond moest het uitgevonden worden 👍

Charismatisch zijn is de baas zijn tot we als democratisch dieren leren inzien dat charismatische ‘leiders’ als centrale eigenschap bovenal hun ego strelen 🎯

Dat het op onze wereldbol stroef loopt met leefbaarheid op de middellange termijn, daar zouden we allemaal wat tegen behoren te doen. Hoe organiseren we dat samen? Want samen is de kunst

Qua klimaatcrisis stoten mensen per persoon het minst uit in de arbeidersklasse. Tegelijk lijden diezelfde mensen het meest. Als slecht geïsoleerde huurders. Proteststemmen zijn dan logisch.

PVV lijkt het. Dat is het gevolg van heel wat factoren. De fout die we niet moeten maken is die stemmer iets aanrekenen. Zij of hij had redenen genoeg om een wrok te koesteren tegen vanalles en nog wat. Au.

VVD onder Dilan Yeşilgöz-Zegerius met gedoogsteun óf haar als kingmaker zien worden voor oud VVD-er Geert Wilders, die als hedendaags nationaal socialist wil kapitaliseren op angst voor en haat tegen de vreemdeling gekoppeld aan in woorden steun voor minderbedeelden, met een eigen type “Nederlander op 1”?

Volgend jaar zijn er verkiezingen bij ons in België. Ik hoop dat Wilders voordien ontmaskerd wordt. Felicitaties van Poetin en Orbán zijn tekenend. Nexit en géén cent voor een schoner milieu zijn wensen van de glimlachende extremist die Geert Wilders is.

Pandora’s 🎁 in motion with Wilders 🤡 raging in a founding Member of the EU. No wonder he’s praised in Moscow 😁. Europe fasten your seatbelts for Nexit. Brexit in hindsight might prove 🥜🥜🥜

Onderzoek door Deloitte doet twijfelen aan de verkenner namens PVV op zoek naar een kabinet. Zelf zegt deze Wilders niet te hebben ingelicht over aandelen van bedrijven ontstaan uit de Utrechtse universiteit en UMC. Winst zou in handen gespeeld zijn van een extern bedrijf met als aandeelhouders familie, buren en vrienden van verkenner Gom van Strien. Verduistering schijnt een rol te spelen. Is het schoon volk dat eigenlijk de baas is over Hollandse waardevolle publieke belangen? Hoe dan ook vind ik het best spannend wat er nu allemaal gebeurt. Noorderburen ik wens u sterkte en wijsheid!

De Telegraaf: VVD-prominenten Halbe Zijlstra en Hans Hoogervorst roepen partijleider Dilan Yesilgöz op om de VVD-blokkade op kabinetsdeelname te laten varen. Volgens de partijbonzen moet Yesilgöz met de PVV van Geert Wilders gaan formeren. „Niet omdat we de PVV zo’n leuke partij vinden, maar omdat het land dat nodig heeft.”

Het PVV verkiezingsprogramma ligt mij niet, maar dat is subjectief. Wel objectief is dat het evenmin als dat van de BBB geschikt geacht is voor het laten doorrekenen ervan door het CPB, feiten tellen. Wie daar niet aan wil stelt één vraag. Waarom?

In fraudezaak rond verkenner Van Strien zagen medewerkers jarenlang ‘dubieuze financiële constructies’ https://www.volkskrant.nl/ws-bc7ba7e8

Misschien een storm in een glas schoon water, of zien we nog niet de bodem van deze beerput? Dubieus verkennen wordt dat het begin van uw nieuwe bestuurscultuur Pieter Omtzigt?

De Morgen schrijft “In zijn column in de Nederlandse krant De Telegraaf verzet Plasterk zich tegen veel linkse thema’s. Hij is kritisch op het klimaat- en natuurbeleid en de excuses voor het slavernijverleden. Hij heeft ook specifiek de aanval geopend op politieke partijen, waaronder D66. Bovendien is Plasterk uitgesproken tegenstander van de verdere samenwerking tussen GroenLinks en PvdA.

Plasterk volgt Gom van Strien op, die maandag zijn werkzaamheden neerlegde vanwege berichten over fraudebeschuldigingen aan zijn adres.”

‘Ik ken de oplossingen voor het klimaatprobleem. Alleen weet ik niet hoe ik daarna nog herkozen raak’ zegt onze klimaat minister Bruno Tobback (twee decennia terug). Is democratie soms een handrem in handen van ons allen, onderweg naar onze ondergang? Regeren blijft ook herkozen geraken 😁

Gisteren legt ook bij ons het Hof gewicht in de schaal. Volgend jaar dreigen dwangsommen als federale of lagere overheden tekort blijven schieten 👌

An inconvenient truth, in 2023 is 1,5 graad opwarming al bereikt. Hoogleraar klimaateconomie Richard Tol wil meer tijd. Wie te snel gaat verspilt. Tol snapt wiskunde en kiest koolstofbelasting. Gaat klimaatbeleid te snel en agressief, kiezen gewone mensen dan Wilders?

Voormalige Sovjetstaten stemmen unaniem voor toewijzing van COP29 aan Bakoe in Azerbeidzjan.

Fossieler dan COP28 in de UAE wordt het nooit dacht ik lang, nu denk ik of toch?

Fossiel een eind aan fossiel zien maken is, zoals jullie zeggen, ‘een beetje dom’!

Ik begrijp niet dat zelfs Omtzigt denkt in de tweede kamer te kunnen beslissen over de agenda van de controlerende eerste Kamer. Als diens zo omgekeerde wereld symbool staat voor bestuurlijke vernieuwing, dan is dat zorgwekkend. Rutte fluit Yesilgöz terug: ‘Eerste Kamer gaat over de eigen agenda, kabinet staat achter Spreidingswet’
https://www.volkskrant.nl/a-be811af97

‘Wie niet op mij gestemd heeft, zal dit merken aan zijn spreektijd’. ‘Grapje’. Ik denk wie wil er nou de baas zijn van diens zelf zo genoemde nepparlement*? Waarom stemt de meerderheid van die tweede kamer voor zo’n grapjas? Wordt Wilders binnenkort ook onze premier? Ondenkbare dingen worden denkbaar.

* https://www.volkskrant.nl/a-b40b4296

Wilders zou: nooit wennen aan een Marokkaanse als kamervoorzitter. Zij is gekozen. Geert twittert dan: Het is een zwarte dag voor dit nepparlement.

Ik schaam me diep. En ik ben bang.

The Supreme Court of the State of Colorado “Nor are we persuaded by President Trump’s assertion that Section Three does not bar him from running for or being elected to office because Section Three bars individuals only from holding office.” begrijp ik wel, in dat het doel van Trump in “running” niet primair dat rennen of hollen of zoiets kan zijn.

Doel van willen rennen is opnieuw “holding office”, met alle bijbehorende voordelen incl. immuniteit, als President Trump, t.a.v. veel strafrechtelijke risico’s.

Trumps onjuiste complottheorieën rond Obama’s geboorteplaats buiten de VS waren bewuste leugens van Trump, die daarmee wilde betwisten dat Obama in aanmerking kwam voor het presidentschap.

Waarom doet Team Trump nu alsof elke voordracht rechterlijk ontoetsbaar is? Geldt enig toetsen van verkiesbaar mogen zijn wel voor Obama, maar niet voor Trump zelf, volgens Team Trump? Ik zie niet hoe de Supreme Court daarmee kan instemmen.

Nooit kunnen beperken van toegang tot stembiljetten tot enkel zij die voldoen aan desbetreffende eisen in verkiezingswetten is een recept voor chaos.

Strikt kijken naar bedoelingen van zij die insurrection in de constitution schreven, door de Supreme Court is wel spannend na nu ook Maine. Ik zie niet wat ze in de Supreme Court kunnen met die hoofdrol in de insurrection van Trump, behalve hem schrappen van alle stembiljetten😜

Zo’n 75% van de kiezers die stemden deden dat, bij onze Tweede Kamer verkiezingen van 22 november 2023, niet op Wilders c.s. Juist is dat die als grote minderheid niet genegeerd mag worden én niet wordt. Iets anders is dat onbegrijpelijk is als welke minderheid ook mee moét regeren, alsof dat een democratisch recht ware.

Omtzigt c.s. gelijk andere Kamerleden mogen daarover een mening ontwikkelen, ook als deze lijkt op die van de vorige partijleider van de VVD. Die vond het, na enige ervaring, beter nooit meer te regeren, min of meer, met Wilders c.s.

Democratisch kan er veel mét en moet er weinig zónder meerderheid. Wie daar anders over denkt, die denkt te weinig democratisch. En dát is nooit normaal.

Trump lijkt blij met de voortekenen over diens kansen om niet uitgesloten te worden terug als President, in de visie van de Supreme Court. Daar centraal staat nu niet de vraag of Trump aanzet tot een bizarre bestorming, maar of een feitelijk juiste veroordeling daarvan nationale gevolgen mag krijgen. Als de voortekenen niet bedriegen wordt die vraag straks beantwoord, met een neen. Trump geldt dan overal verkiesbaar.

Een Nederlandse regering moet met één mond spreken. Steun voor Wilders, als premier, sluit NSC inmiddels uit. Regerende ruziemakers waaraan Plasterk, ooit Minister van Onderwijs en nu informateur, het hoofd moet bieden lijkt onbegonnen werk. Als die één mond intern nu al zo verdeeld blijkt, wie vormt dan ooit nog gewone oppositie?

Complimenten voor alle journalisten die deze dynamieken helder blootlegt. Democratie heeft waakhonden nodig, opdat wij als burgers kunnen weten wat we waarom echt, wel of niet, willen.

Yulia Navalnaya, Alexei Navalny’s wife, took the stage at the Munich Security Conference. Here’s a longer transcript of what she said.

She said:

I thought, ‘should I stand here before you or should I go back to my children’? And then I thought, ‘what would have Alexei done in my place’? And I’m sure that he would have been standing here on this stage.

I’m don’t know should believe the terrible news we get, the news we get only from the official media, because for many years – and you know all this – we have been in this situation, we cannot believe Putin and his government, they are lying constantly.

She added:

But if it is the truth, I would like Putin and all his staff – everybody around him, his government, his friends – I want them to know that they will be punished for what they have done with our country, with my family and with my husband.

They will be brought to justice, and this day will come soon.

And would like to call upon all the international community, all the people in the world, we should come together and we should fight against this evil.

We should fight this horrific regime in Russia today. This regime and Vladimir Putin should be personally held responsible for all the atrocities they have committed in our country the last year.

Navalnaya then got a standing ovation from the audience of leaders and senior officials.

“Being honest and being visible is really important in leadership” zegt Nicola Downing, CEO van tech bedrijf Ricoh Europe. Ooit vroeg zij haar echtgenoot om beiden in deeltijd te gaan werken, vier dagen per week, om beiden ook deels voor hun kind te kunnen zorgen. Hij weigerde zijn carrièrekansen te bederven. Internationale Vrouwendag lijkt nog steeds geen overbodige luxe.

Vlaamse meisjes zijn milieubewuster, jongens meer nationalistisch. In België mogen, dus moeten door een opkomstplicht, jongeren vanaf 16 jaar stemmen voor Europese verkiezingen. Dat wordt vast wennen voor jongeren, maar ook aan hen een stem geven is tof.

https://nos.nl/l/2514524 verbreken van (handels)relaties met Rusland, bedrijven en individuen (boycotten), maar tegelijk ruimte zien kunnen laten voor heimelijke geldstromen van Rusland aan individuen t.m. kamerleden in onze Tweede Kamer?

Mij lijkt dat we er trots op mogen zijn dat een overgrote meerderheid van onze volksvertegenwoordigers daarvan niets wil weten. Collectief kritisch kijken naar elk daarin eigen discutabel doen en laten siert ons allen.

Alternative für Deutschland is nu de enige partij die geopenbaard is als betrokken, via partijleden die centjes uit Rusland krijgen, bij het bepleiten van stoppen met steunen van Oekraïne. Partijen in Frankrijk, België, Hongarije, Polen en Nederland zijn ook betrokken zonder dat vanuit Tsjechië al bekend is gemaakt welke partijen dat zijn. Ik houd niet van gokken. Toch lijkt me dat wat al bekend is gemaakt over Duitsland ook bij die andere vijf landen niet onder de pet gehouden zal blijven worden. Dat kan in Nederland tot een unicum leiden waarbij het parlement een lid daarvan voordraagt voor vervolging door de Hoge Raad der Nederlanden.

https://politi.co/3W1iyUp I’m not the defendant in this case. The defendant in this case is the former president, Donald J. Trump. So what does he do? He starts to attack. And despite the gag orders that have been put on by the judges, he nevertheless continues to do what he wants. He will say whatever he wants. He violates the gag order. And like a petulant child, there appears to be no repercussion. He legitimately just posted something calling me a sleazebag. And of course, he attacked Stormy Daniels as well. It’s called witness intimidation and obstruction of justice.

Het strafproces van Trump draait om een niet-zakelijke motief bij een feit pal vóór de presidentsverkiezingen van 2016.

Voor Trump betaalde een advocaat een porno actrice voor haar stilzwijgen over een ontmoeting met Trump. Dat feit staat vast. Die advocaat kreeg zijn centjes terug niet van die per definitie niet-zakelijke kandidaat Trump, maar van een zakelijke tak van diens bedrijf. Ook dat feit staat vast.

Bedoelingen zijn dus ten onrechte als zakelijk bestempeld door de in privé kandidaat voor het presidentschap van Trump. Dat feit staat vast.

Als de jury die trits snapt draait de privépersoon trump de bak in voor fraude die hijzelf met zijn bedrijf pleegde. Immers, een bedrijf van Trump kan geen te aanvaarden belang hebben bij Trump als president. Dus Trump hoort links- of rechtsom wel de bak in te draaien. Ja, als hij toegeeft dat hij diens bedrijf daarvoor heeft ingezet en ja, ook als hij jokt dat dit buiten zijn wil om is gebeurt terwijl hij als presidentskandidaat wel wilde dat die actrice haar mond hield over wat hij al dan niet met haar uitspookte.

Want om de motieven van Trump t.a.v. die actrice gaat het strafrechtelijk nu juist niet. Dat lijkt me meer iets tussen de privépersonen mevrouw en meneer Trump.

“Guys, they think it’s cool, but this is going to be a disaster for the campaign” https://www.reuters.com/world/us/aggrieved-former-lawyer-michael-cohen-testify-against-trump-hush-money-trial-2024-05-13/ Sure it’s up to the jury and they have to be unanimous on motive, means and opportunity for a crime like this to prove the Donald guilty. Trump ticks all the boxes given his “grab ‘em by the pussy” talking straight on his motive, means and opportunity as “that” kind of man.

Michael Cohen as Donald Trump’s former lawyer and fixer, now testifies that the former president needed payments to stifle stories about his sex with pornstar Stormy and that DT did pay Michael his money back. The fixer also says DT as, to become, president did not fear trouble with his wife Melania at all, but only feared the sex stories would harm his election campaign. I guess DT, the man running for reelection now, is guilty as hell. But if I were to sit on this jury I could, still, not exclude all reasonable doubts 🧐

Interesting Joe, but Cohen testifies that the man dealing with payments for Trump, the convicted, Weisselberg, suggested to Cohen that he would get his money back as income rather than a tax-free reimbursement and added additional funds, know as grossing-up, to cover that extra tax bill for Cohen. Why on earth would anyone waste money like that? To me that kind of wasting money can only be a cover-up, only with the intent to keep the true motives hidden. Beyond any reasonable doubt, for sure, follow the💰

Nu de liberale VVD in de regering stapt met de extreemrechtse PVV, stemt de liberale fractie van het Europees Parlement over of de VVD nog lid mag blijven. In die fractie heeft Valérie Hayer een stem waarop velen letten, haar “non” kan veel invloed krijgen. Buiten die liberale fractie gegooid worden lijkt van een meer dan symbolische waarde.

Zamelen jullie $1.000.000.000 in om mij, voor jullie als oliebazen, in te zetten terug in het Witte Huis? Milieubeleid van Biden draai ik dan terug en ik voorkom nieuwe ellende. Die $1 miljard is een “deal” zegt Trump* bij “belastingen” die jullie met mij kwijtspelen. Typeren lagere belastinginkomsten in de verkoop voor zijn presidentsverkiezingen ook de strafzaak tussen Donald en Stormy D.?

* https://www.washingtonpost.com/politics/2024/05/09/trump-oil-industry-campaign-money/

Renew Europe, a group of parties to which the liberal VVD belongs, vote coming June on expelling the VVD for breaching a “cordon sanitaire”. That might send out a clear message. But here in the Netherlands it seems the damage has already been done. Maybe Brexit wasn’t so bad after all 🤔

Donald Trump is er zeker van in 2016 “I could stand in the middle of Fifth Avenue and shoot somebody and I wouldn’t lose any voters”. Veroordeeld is hij nu voor iets wat in de verste verte niet lijkt op zoiets. Wel lijkt hij diens veroordeling te zien als voordeel en bij nadien een peiling schrijft de Economist dat er inderdaad geen enkele invloed meetbaar blijkt. Trump lag en ligt nipt voor op Biden. Rare jongens die Amerikanen!

Zelfs fervente anti-Trumpers rekenen er niet op dat de vierendertig veroordelingen een verschil zullen maken “Get ready for a felonious president” is bij pessimisten onder hen de teneur. Maar het is nog te vroeg voor een serieuze voorspelling. Veel Amerikanen bepalen hun stem pas in de laatste twee maanden voor verkiezingsdag, 5 november 2024. Ergens zou het mij niet verbazen als zeker vrouwelijke kiezers dan toch niet stemmen op meneer Trump die mevrouw Trump kort na de geboorte van hun zoon bedroog met een pornoster.

https://www.newsweek.com/im-israeli-arab-hamas-does-not-represent-me-opinion-1845763 en de Universiteit van Haifa is trots op de benoeming van prof. Mouna Maroun tot rector. Maroun heeft een mooie staat van dienst vol baanbrekende prestaties. Mouna is afgestudeerd en gepromoveerd aan de universiteit van Haifa. Ze is de eerste Arabische vrouw in Israël met een hoge faculteitspositie in de natuurwetenschappen en als eerste Arabier benoemd tot rector van een Israëlische universiteit. Ik denk alleen al daarom niet dat het verbieden van samenwerking tussen Europese en Israëlische universiteiten een schone zaak is. Iedereen over een kam scheren is nooit te verenigen met wetenschap.

91 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ‘teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Doeneke Werkpret
3
Soepel van nature

Ze is nu een kras oudje. Eentje van voor WOII. In deze oorlog raakt haar familie al hun rijkdom kwijt. Een bruidsschat zit er niet meer in. Dus raadt haar moeder haar een balletcarrière aan. Want als prima ballerina scoort ze vast nog wel fijn een rijkaard. Dus gaat ze …

Doeneke Werkpret
8
Hart & ziel

Ze zit aan de eettafel met de nabestaanden. Zorgvuldig luistert ze naar alle wensen. Waar en wanneer is de uitvaart? Wat komt er op de rouwkaart? Ze werkt met de dood, als uitvaartondernemer. Kordaat hakt zij knopen door. Ze verzorgt bij dit hartverscheurende proces alles tot in de puntjes. Wat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten