Vasten voor iedereen

Doeneke Fit

Met een stukje injera – een grote pannenkoek met een sponsachtige structuur en ietwat zure smaak – tussen mijn vingers, pak ik het vlees van de schaal. Ik stop de injera met vlees én mijn vingers in mijn mond. Het lukt mij steeds beter, zonder knoeien, Eritrees te eten.

Vandaag is een speciale dag. De kleine huiskamer zit vol met familie en vrienden. We vieren de start van de belangrijkste vastenperiode voor Eritrese-orthodoxe christenen. De meeste Eritreeërs in Nederland belijden dit geloof. In de 55 dagen tot aan Pasen nuttigen zij geen dierlijke producten. Ze volgen dan een veganistisch dieet.Vasten komt in vrijwel alle culturen en religies voor.

De rode draad is ‘je onthouden van … ’. Door jezelf dingen te ontzeggen komt er ruimte voor geestelijke groei en overgave.

Vasten is in de mode.

Gelovigen hebben weer meer behoefte aan vasten in een collectief. En ook ongelovigen vasten er op los.

Ik vast ook. Ik doe mee met de hype ‘Intermittent Fasting’. Ik hanteer de 16:8 methode. Vanaf ’s avonds 20:00 uur tot de volgende dag 12:00 uur vast ik: ik eet niets. In de acht uur daartussen eet ik met mate.

Mijn motieven zijn niet vroom. Ik doe het opdat ik net wat minder eet en meer verbrandt.

Toch is die vrijwillige strengheid naar mijzelf best lekker. Heb ik trek in iets lekkers? Dikke pech! Straks pas … Ik geef mij over.

Katholieken vasten nu, na carnaval, tot aan Pasen. Net als de Eritrese-orthodoxe christenen. Moslims vasten straks tijdens de Ramadan vanaf 23 april a.s. En ik, meestal dagelijks, tussen 20:00 en 12:00 uur. Allemaal op weg naar geestelijke groei en overgave …

En wat te doen met al die geestelijke groei en overgave? Die zet je vervolgens om in -misschien wel hét overeenkomstige uiteindelijke doel van alle vasten-: liefdevolle aandacht voor je omgeving.

 

Losjes vasten – Doeneke wil ’t proberen!

 

Hoe zit het ook alweer met carnaval? Lees ‘Waarom die maskers?’

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
3
Mijn Lucas

Ik heb een nieuw lief: Lucas. Hij woont in Barcelona. Die afstand deert ons niet. We zijn super close. Lucas leert mij meer mijzelf te zijn. Opener. Flexibeler. Sterker. Dagelijks pakken we 15 minuten quality time. Lekker in onze makkelijkste outfit beluister ik zijn warme stem. Dan open ik mijn …

Doeneke Fit
4
Golven van vrijheid

‘Babymoordenaar’. Hij sist het in mijn oor. Ik huiver. Hij plant een hardnekkig zaadje diep in mij. Net antwoord ik op de vraag ‘wanneer begon voor jou je leven?’ met ‘sinds ik er me van bewust ben’. Dus kom ik in het kamp vóór abortus. Degenen die antwoorden ‘sinds de …

Doeneke Fit
3
Wat is er met die vrouw?

Het overvalt haar. Maar wat nou eigenlijk? Plotsklaps lukt even helemaal niets meer. Uitputting, angsten en sombere gedachten overmeesteren haar. Is zij overspannen? Heeft ze een burn-out? Leidt ze aan een depressie? Of aan een angststoornis? Autisme luidt uiteindelijk de diagnose. Autisme? Autisme ziet er toch heel anders uit? Ik …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten