Vasten voor iedereen
- Door: Doeneke
- Categorie: Doeneke Fit
Met een stukje injera – een grote pannenkoek met een sponsachtige structuur en ietwat zure smaak – tussen mijn vingers, pak ik het vlees van de schaal. Ik stop de injera met vlees én mijn vingers in mijn mond. Het lukt mij steeds beter, zonder knoeien, Eritrees te eten.
Vandaag is een speciale dag. De kleine huiskamer zit vol met familie en vrienden. We vieren de start van de belangrijkste vastenperiode voor Eritrese-orthodoxe christenen. De meeste Eritreeërs in Nederland belijden dit geloof. In de 55 dagen tot aan Pasen nuttigen zij geen dierlijke producten. Ze volgen dan een veganistisch dieet.Vasten komt in vrijwel alle culturen en religies voor.
De rode draad is ‘je onthouden van … ’. Door jezelf dingen te ontzeggen komt er ruimte voor geestelijke groei en overgave.
Vasten is in de mode.
Gelovigen hebben weer meer behoefte aan vasten in een collectief. En ook ongelovigen vasten er op los.
Ik vast ook. Ik doe mee met de hype ‘Intermittent Fasting’. Ik hanteer de 16:8 methode. Vanaf ’s avonds 20:00 uur tot de volgende dag 12:00 uur vast ik: ik eet niets. In de acht uur daartussen eet ik met mate.
Mijn motieven zijn niet vroom. Ik doe het opdat ik net wat minder eet en meer verbrand.
Toch is die vrijwillige strengheid naar mijzelf best lekker. Heb ik trek in iets lekkers? Dikke pech! Straks pas … Ik geef mij over.
Katholieken vasten nu, na carnaval, tot aan Pasen. Net als de Eritrese-orthodoxe christenen. Moslims vasten straks tijdens de Ramadan vanaf 23 april a.s. En ik, meestal dagelijks, tussen 20:00 en 12:00 uur. Allemaal op weg naar geestelijke groei en overgave …
En wat te doen met al die geestelijke groei en overgave? Die zet je vervolgens om in -misschien wel hét overeenkomstige uiteindelijke doel van alle vasten-: liefdevolle aandacht voor je omgeving.
Losjes vasten – Doeneke wil ’t proberen!
Hoe zit het ook alweer met carnaval? Lees ‘Waarom die maskers?’