Er is iets aan de hand

Doeneke Fit
5

Opeens lig ik op straat. Iets haalt me onderuit. Het blijkt een losse veter. Ik struikel over mijn eigen veter. In een onhandige reflex vang ik mezelf met mijn linkerhand op. Auw. De volgende dag ziet de jonge HAIO (Huisarts in Opleiding) het meteen: mijn pols ziet er uit als die vele polsen die ze tijdens haar coschappen op de SEH (Spoedeisende Hulp) ziet, in een schaatsweekend. “Vast een breuk”, zegt ze. Een paar uurtjes later zit ik in het gips, eigenlijk in plastic.


Ik voel me plotsklaps onhandig en onthand. Ik mis mijn minst gebruikte hand, de linker. Nu kom ik handen tekort, want twee handen maken licht werk. Ook mijn linker blijkt belangrijk. En ondergewaardeerd. Ik heb haar lief, meer dan ooit. Gezegdes vol handen poppen in me op.

Ook denk ik terug aan die man vroeger in mijn werkpraktijk. Zijn rechterhand doet het niet meer. Zonder val of andere fysieke oorzaak. Deze beperking is er sinds het overlijden van zijn zoon. Hij vertelt me over hoe erg hij zijn zoon mist. ‘Hij was mijn rechterhand in ons bedrijf.’ Deze zin vormt de sleutel. Zijn grote verdrietige gemis blijkt de oorzaak van zijn verlamde hand. Zoon weg. Rechterhand weg. Pijnlijk, prachtig en leerzaam.

Die vader lijdt aan ‘conversiehysterie’. Zo luidt dan zijn diagnose. Een akelige term die riekt naar aanstellerij. En dat is kwalijk. Gelukkig heet het nu FNS (Functioneel Neurologische Stoornis). Door hevige stress, angst of woede bereiken signalen vanuit de hersenen delen van het lichaam niet meer. Plots valt een functie van iets in het lichaam uit: iemand ziet, hoort, praat of beweegt niet meer als voorheen. Door een storing in het besturingssysteem – het brein. Vaak herstellen acceptatie, tijd en psychologische behandeling uiteindelijk zo’n defect. Ooit.


Ik heb slechts ‘een mooie breuk’. Over vier weken is mijn lijf weer als vanouds. Dan pak ik van alles weer met beide handen aan.

Vier weken – Doeneke wil ‘t poberen!

Klinische psychologie koppelt menswetenschappen, gedragswetenschappen, theorie en klinische kennis met als doel het begrijpen, voorkomen en verlichten van psychologisch gegrond lijden en bevorderen van welzijn en ontwikkeling. Te vaak denken mensen in hokjes over lichaam en geest. Je bent je body!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
2
Van bulken naar cutten

“Ze zijn weer bezig”, zegt ze met een zucht, “niet eten staat weer op het menu.” Vasten haar tienerzoons deze maand mee met moslims en christenen? De ramadan en de vastenmaand voor Pasen vallen dit jaar leuk samen. Allemaal bezig met geestelijke groei, overgave en liefdevolle aandacht voor de omgeving. …

Doeneke Fit
3
Slaap lekkerder

Ik kom niet in slaap. Alweer niet. Ondanks mijn brave slaaphygiëne: geen beeldscherm, koffie of alcohol pal voor bedtijd. Wel een kruidentheetje en een ontspanningsoefening. Morgen moet ik alweer vroeg aan de bak. Waarom lukt mijn slapen nou niet?! De oorzaak van slecht in- en/of doorslapen is meestal psycho-fysiologisch. Je …

Doeneke Fit
2
Die paar minuutjes

‘Als je nou elke dag maar een paar minuutjes …’ We slaken allebei een diepe zucht. Alweer iemand die ons paait met zo’n ‘slechts-een-paar-minuutjes-per-dag-activiteit’. Iets waarvan je gelukkiger wordt. Of slimmer werkt. Onlangs zetten mijn vriendin en ik al onze ‘dagelijkse kleine tijdsinvesteringen voor een fijner leven’ op een rijtje. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten