Stop die plattelandschaamte

Doeneke Werkpret
8

Ik adem diep in. Mmmm. De geur van mijn jeugd. Die prikkelt mijn neus. Ik ben weer op het platteland. Mijn platteland. De plek waar ik opgroei. Ik zwaai naar de boer op z’n trekker. Hij bemest ons land. Gierlucht! Zalig … Mijn gelukzalige stemming duurt niet lang. Al snel bekruipt mij een gevoel van schaamte. Gierlucht zalig? Nee! Stikstof! Crisis! Naast – nu al jarenlange – vliegschaamte bekruipt mij nu ook plattelandschaamte. Gatver!

De boeren houden deze week een dag hun koeien op stal. Uit protest. Tegen de complexe stikstofregels en -procedures. Ik weet waar we vandaan komen – dus snap het wel. Boeren willen gewoon boeren. Hoe maken wij onze boeren – en ons allen – weer blij en gezond?

Elke boer staat dicht bij de natuur. Veel dichter dan de gemiddelde stadse mens. En natuur helpt bij de oplossing van – problemen van – klimaatverandering. Zo zijn paddenstoelen, wol, grassen, paardenmest, tomaat- en paprikastengels perfect om mee te bouwen en te isoleren. Een boer als producent van dit soort biobased materialen blijkt een top idee. Dat is een andere wijze van boeren én lekker natuurlijk. Echt een win-win. En zolang we leven, blijven we ook gewoon eten – natuurlijk.

Natuurlijk staan er bij de boer koeien in de wei. Van harte wat mij betreft. Ook voor de gezelligheid. En ontspan je dan even op je kleedje tussen de koeien … Dan ruik je dat subtiele, zalige mestgeurtje. Van een – lekkere verse – koeienvlaai. En zo’n flinke flats is een voortreffelijke broedplaats voor biodiversiteit. Bovenop leggen vliegen en kevers graag hun eitjes. En eronder smullen de wormen. Dansende koeien en een eerlijke prijs voor het werk van onze boeren. Zo lossen we alles op. Iedereen blij.

Blij in de wei – Doeneke wil ’t proberen!

Ook ik heb plattelandschaamte, wist het niet en dacht dat ik woke was. Niet dus. Fijne eyeopener en leuke blog alweer

Zou haast denken dat je op een feestje bent geweest 😉 de man die de koe-in-de-stal-actie heeft geïnitieerd stond naast je 😬
mooi stuk Joke…

Wat is “een eerlijke prijs”? Lijkt me puur vraag en aanbod. Moedermelk is goed voor baby’s. Voor volwassenen vormt melk een lekkere luxe, zoals roomboter. Echt smullen … maar volgens mij past daar geen belasting en subsidie bij. Meer “eerlijke prijs” tussen consument en boer vraagt ook iets minder overheid.

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
2
Die droombaan met toekomst

Zij blust liever branden dan dat ze in die kazerne rondhangt. Natuurlijk! Brandweer word je om dapper te zijn. In de ogen van andere mensen. En van dieren. En redder van natuur. Dagelijks roetsj je als brandweerman/vrouw  – bij alarm – razendsnel via zo’n paal in de kazerne naar beneden. Nooit …

Doeneke Werkpret
Hé pinguïn!

“Hé pinguïn!” roept de man en wenkt die ober. ‘Hé pinguïn!’ De jongen in smoking reageert direct en loopt op de man af – die pinguïn. Ik pols de uitdrukking op het gezicht van die ober. Hij ziet er best strijdlustig uit. Netjes, vriendelijk en toch … Gaat ie matten? …

Doeneke Werkpret
5
Alles om je heen

Ik kijk op naar deze man die met zijn weergaloze teksten en lekkere muziek alles van het leven blootlegt. Steeds weer raakt hij een andere snaar bij mij. Als een – niet meer zo piep soort – groupie sta ik vooraan bij dat hemelse podium. Oh, zo dicht bij mijn …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten