fijn stuk
Stop die plattelandschaamte
- Door: Doeneke
- Categorie: Doeneke Werkpret
Ik adem diep in. Mmmm. De geur van mijn jeugd. Die prikkelt mijn neus. Ik ben weer op het platteland. Mijn platteland. De plek waar ik opgroei. Ik zwaai naar de boer op z’n trekker. Hij bemest ons land. Gierlucht! Zalig … Mijn gelukzalige stemming duurt niet lang. Al snel bekruipt mij een gevoel van schaamte. Gierlucht zalig? Nee! Stikstof! Crisis! Naast – nu al jarenlange – vliegschaamte bekruipt mij nu ook plattelandschaamte. Gatver!
De boeren houden deze week een dag hun koeien op stal. Uit protest. Tegen de complexe stikstofregels en -procedures. Ik weet waar we vandaan komen – dus snap het wel. Boeren willen gewoon boeren. Hoe maken wij onze boeren – en ons allen – weer blij en gezond?
Elke boer staat dicht bij de natuur. Veel dichter dan de gemiddelde stadse mens. En natuur helpt bij de oplossing van – problemen van – klimaatverandering. Zo zijn paddenstoelen, wol, grassen, paardenmest, tomaat- en paprikastengels perfect om mee te bouwen en te isoleren. Een boer als producent van dit soort biobased materialen blijkt een top idee. Dat is een andere wijze van boeren én lekker natuurlijk. Echt een win-win. En zolang we leven, blijven we ook gewoon eten – natuurlijk.
Natuurlijk staan er bij de boer koeien in de wei. Van harte wat mij betreft. Ook voor de gezelligheid. En ontspan je dan even op je kleedje tussen de koeien … Dan ruik je dat subtiele, zalige mestgeurtje. Van een – lekkere verse – koeienvlaai. En zo’n flinke flats is een voortreffelijke broedplaats voor biodiversiteit. Bovenop leggen vliegen en kevers graag hun eitjes. En eronder smullen de wormen. Dansende koeien en een eerlijke prijs voor het werk van onze boeren. Zo lossen we alles op. Iedereen blij.
Blij in de wei – Doeneke wil ’t proberen!