Stop die plattelandschaamte

Doeneke Werkpret
18

Ik adem diep in. Mmmm. De geur van mijn jeugd. Die prikkelt mijn neus. Ik ben weer op het platteland. Mijn platteland. De plek waar ik opgroei. Ik zwaai naar de boer op z’n trekker. Hij bemest ons land. Gierlucht! Zalig … Mijn gelukzalige stemming duurt niet lang. Al snel bekruipt mij een gevoel van schaamte. Gierlucht zalig? Nee! Stikstof! Crisis! Naast – nu al jarenlange – vliegschaamte bekruipt mij nu ook plattelandschaamte. Gatver!

De boeren houden deze week een dag hun koeien op stal. Uit protest. Tegen de complexe stikstofregels en -procedures. Ik weet waar we vandaan komen – dus snap het wel. Boeren willen gewoon boeren. Hoe maken wij onze boeren – en ons allen – weer blij en gezond?

Elke boer staat dicht bij de natuur. Veel dichter dan de gemiddelde stadse mens. En natuur helpt bij de oplossing van – problemen van – klimaatverandering. Zo zijn paddenstoelen, wol, grassen, paardenmest, tomaat- en paprikastengels perfect om mee te bouwen en te isoleren. Een boer als producent van dit soort biobased materialen blijkt een top idee. Dat is een andere wijze van boeren én lekker natuurlijk. Echt een win-win. En zolang we leven, blijven we ook gewoon eten – natuurlijk.

Natuurlijk staan er bij de boer koeien in de wei. Van harte wat mij betreft. Ook voor de gezelligheid. En ontspan je dan even op je kleedje tussen de koeien … Dan ruik je dat subtiele, zalige mestgeurtje. Van een – lekkere verse – koeienvlaai. En zo’n flinke flats is een voortreffelijke broedplaats voor biodiversiteit. Bovenop leggen vliegen en kevers graag hun eitjes. En eronder smullen de wormen. Dansende koeien en een eerlijke prijs voor het werk van onze boeren. Zo lossen we alles op. Iedereen blij.

Blij in de wei – Doeneke wil ’t proberen!

Ook ik heb plattelandschaamte, wist het niet en dacht dat ik woke was. Niet dus. Fijne eyeopener en leuke blog alweer

Zou haast denken dat je op een feestje bent geweest 😉 de man die de koe-in-de-stal-actie heeft geïnitieerd stond naast je 😬
mooi stuk Joke…

Wat is “een eerlijke prijs”? Lijkt me puur vraag en aanbod. Moedermelk is goed voor baby’s. Voor volwassenen vormt melk een lekkere luxe, zoals roomboter. Echt smullen … maar volgens mij past daar geen belasting en subsidie bij. Meer “eerlijke prijs” tussen consument en boer vraagt ook iets minder overheid.

Leuke blog voor iedereen die van alle natuur en het leven zelf houdt. Minderen met heen en weer slepen van, vet te mesten, kalveren lijkt me verstandig.

Nederlandse problemen met stikstof drastisch verminderen kan eenvoudig door minder focus op export-vlees.

De vlag. Ik vind ‘m zelf niet lastig. Oranje boven straks met dat wk. Daaronder rood wit blauw. Jazeker in die volgorde. Een op de drie mensen die bij ons altijd naar Oranje komen kijken willen nu wegblijven. Door die volgorde en dat doet mij pijn. Ik wil samen 🍊

Kan jij daar eens wat mee, Doeneke?
Kleur moeten bekennen en dan altijd foute boel die vriendschappen kapot maakt?

Een vriendin heeft geen vlag, heerlijk makkelijk 🍊🥭 🍌. Ik had er nu ook graag géén, eigenlijk speciaal voor Oranje, ook niet vlaggen levert gedoe!

Ik vind de bruggen die meneer Remkes slaat groots, hij luistert goed maar nooit echt onnodig lang. Remkes heeft die Machiavelli prijs dik verdient. Met stip.

Deze prijs is een pluim op zijn hopelijk oneindige carrière. Remkes toont hoe wijsheid en macht echt werken. Top!

18 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Waar is onze huisarts?

Hij zet me op de wereld in de slaapkamer van mijn ouders en drinkt daarna een borrel met mijn kersverse vader. Het is tenslotte zondag aan het einde van de middag. De hoogste tijd voor een glaasje. Het is begin jaren zeventig. “Vrij je al?” vraagt diezelfde dokter als hij …

Doeneke Werkpret
2
Een grote flop

Het stoort hem mateloos. Dick vindt de hoogspring-technieken van zijn tijd vreselijk inefficiënt. Dat kan veel beter. Dus experimenteert de 16-jarige scholier er vrolijk op los met verschillende aanloop- en sprongtechnieken. Deze jongeman is een ingenieur in de dop. Uiteindelijk komt hij uit op zijn eigen techniek. Het ziet er …

Doeneke Werkpret
4
Allemaal binkies

Hij staat er wat verlegen bij. Quasi nonchalant knoopt hij een praatje met me aan. Een beetje stroef. En ook gezellig. Dat doet hij goed – wat een schatje. Toch denk ik dat hij liever in zijn eentje daar boven achterin de kerk zit, achter dat prachtige kerkorgel. Met kracht …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten