Stop die plattelandschaamte

Doeneke Werkpret
10

Ik adem diep in. Mmmm. De geur van mijn jeugd. Die prikkelt mijn neus. Ik ben weer op het platteland. Mijn platteland. De plek waar ik opgroei. Ik zwaai naar de boer op z’n trekker. Hij bemest ons land. Gierlucht! Zalig … Mijn gelukzalige stemming duurt niet lang. Al snel bekruipt mij een gevoel van schaamte. Gierlucht zalig? Nee! Stikstof! Crisis! Naast – nu al jarenlange – vliegschaamte bekruipt mij nu ook plattelandschaamte. Gatver!

De boeren houden deze week een dag hun koeien op stal. Uit protest. Tegen de complexe stikstofregels en -procedures. Ik weet waar we vandaan komen – dus snap het wel. Boeren willen gewoon boeren. Hoe maken wij onze boeren – en ons allen – weer blij en gezond?

Elke boer staat dicht bij de natuur. Veel dichter dan de gemiddelde stadse mens. En natuur helpt bij de oplossing van – problemen van – klimaatverandering. Zo zijn paddenstoelen, wol, grassen, paardenmest, tomaat- en paprikastengels perfect om mee te bouwen en te isoleren. Een boer als producent van dit soort biobased materialen blijkt een top idee. Dat is een andere wijze van boeren én lekker natuurlijk. Echt een win-win. En zolang we leven, blijven we ook gewoon eten – natuurlijk.

Natuurlijk staan er bij de boer koeien in de wei. Van harte wat mij betreft. Ook voor de gezelligheid. En ontspan je dan even op je kleedje tussen de koeien … Dan ruik je dat subtiele, zalige mestgeurtje. Van een – lekkere verse – koeienvlaai. En zo’n flinke flats is een voortreffelijke broedplaats voor biodiversiteit. Bovenop leggen vliegen en kevers graag hun eitjes. En eronder smullen de wormen. Dansende koeien en een eerlijke prijs voor het werk van onze boeren. Zo lossen we alles op. Iedereen blij.

Blij in de wei – Doeneke wil ’t proberen!

Ook ik heb plattelandschaamte, wist het niet en dacht dat ik woke was. Niet dus. Fijne eyeopener en leuke blog alweer

Zou haast denken dat je op een feestje bent geweest 😉 de man die de koe-in-de-stal-actie heeft geïnitieerd stond naast je 😬
mooi stuk Joke…

Wat is “een eerlijke prijs”? Lijkt me puur vraag en aanbod. Moedermelk is goed voor baby’s. Voor volwassenen vormt melk een lekkere luxe, zoals roomboter. Echt smullen … maar volgens mij past daar geen belasting en subsidie bij. Meer “eerlijke prijs” tussen consument en boer vraagt ook iets minder overheid.

Leuke blog voor iedereen die van alle natuur en het leven zelf houdt. Minderen met heen en weer slepen van, vet te mesten, kalveren lijkt me verstandig.

Nederlandse problemen met stikstof drastisch verminderen kan eenvoudig door minder focus op export-vlees.

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
17
Door door door

Soms ben ik er even niet helemaal bij met mijn hoofd. Van de week herken ik zoiets bij twee helden. Heldinnen onderweg. Al jaren. Supervrouwen. Op de fiets. Grote kampioenen. En sympathiek. Annemiek smakt tegen het asfalt*. Na de finish weet haar collega Ellen niet hoe ze daarover stuitert – over …

Doeneke Werkpret
8
Een onbegrijpelijk sprongetje

Ik schrijf nu mijn kortste blog ooit. Met enkele foto’s van een monumentale vrouw. Iconisch. Een bijzondere vrouw in een wereld op zichzelf. Queen – Doeneke wil ’t proberen!

Doeneke Werkpret
4
Iedereen aan het watermanagement

Ik begrijp onze koning wel, met zijn uitmuntende (tweede) studiekeuze: ‘Word in vier jaar een creatieve probleemoplosser die zorgt dat een stad zoals Rotterdam of New York ook in de toekomst nog leefbaar is. Ben je goed in rekenen maar wil je juist ook iets doen voor je medemens?’ Watermanagement! Sproeischaamte. Bestaat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten