Meneer Bata weet alles beter

Doeneke Werkpret
1

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. Ik ben nog jong en kneedbaar.

Maar ik leer dingen liever anders. Voordat ik ga doen, kijk ik graag eerst even hoe een ander het doet. En het liefst begrijp ik ook nog precies waarom die het zo doet. En hoe het wellicht ook nog slimmer kan. Maar mijn leerstijl blijkt tegen de bedoeling van mijn chef. Van haar moet ik direct in volle actie. Zij gelooft in gaan met die banaan.

Hoe je iemand het slimste inwerkt weet meneer Bata. Van die – gaan een leven lang mee – schoenen, waarvan hij er waanzinnig veel verkoopt. Hij gelooft dat de hoogste baas het beste voorbeeld voor zijn medewerkers is. En dat is hijzelf. Dus verdiept hij zich in alle kwaliteiten van zijn product en het productieproces van elke schoen. Steeds doktert hij tot in de puntjes uit hoe je elke schoen het beste en vlotste maakt. Dat uitpluizen kan hij als geen ander. En hij leert zijn medewerkers net zo uitmuntend te werken als hijzelf. Of bijna dan …


Heb je je werk eenmaal in de vingers, dan is het tijd voor continu verbeteren. Op z’n Japans, met kaizen. Samen met je collega’s analyseer je eerst het probleem, dan bedenk je met z’n allen oplossingen en pas je deze toe. En werkt een oplossing? Bingo! Die neem je dan op in het werkproces. Je werk gaat beter en beter … Lekker dat kaizen. Het gaat in kleine stapjes en vergt een lange adem. Maar als de baas het wil, dan knal ik.

Kaizen en knallen – Doeneke wil ’t proberen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
8
Hij is blij met zichzelf

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt …

Doeneke Werkpret
3
Soepel van nature

Ze is nu een kras oudje. Eentje van voor WOII. In deze oorlog raakt haar familie al hun rijkdom kwijt. Een bruidsschat zit er niet meer in. Dus raadt haar moeder haar een balletcarrière aan. Want als prima ballerina scoort ze vast nog wel fijn een rijkaard. Dus gaat ze …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten