Hij is blij met zichzelf

Doeneke Werkpret
8

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt over zijn vrouw, ook een mismatcher, een ‘lastige zeur’. Mijn collega is dol op zichzelf. “Ik ben een matcher“, vertelt hij trots. Hij concentreert zich op ‘de zonnige kant van alles’. Stilletjes stel ik mij wat vragen over dat ‘alles’.

Mijn collega is een NLP-er. Hij weet hoe het werkt in onze onbewuste binnenwereld en hoe je effectief gedrag vertoont op het werk en de rest van je leven. Hij vertelt me hoe alles zit met matchers en mismatchers. Een mismatcher ziet verschillen, wat er ontbreekt, wat er mist. Een matcher ziet overeenkomsten, wat er wel is, wat er klopt. De ene stijl is niet beter dan de andere. En iedereen heeft beide stijlen in zich. Maar één stijl staat op de voorgrond. Ik denk even aan zijn ‘lastige zeur’ thuis, zijn eigen mismatch-keuze.

Ook al vindt hij zo’n mismatcher irritant, hij weet dat mismatchen – kritisch en weloverwogen – soms best wat oplevert. Toch heeft hij liever matchers – enthousiast en optimistisch – om zich heen. Ik glimlach op mijn vriendelijkst en bijt op mijn tong.


Hij noemt mij een matcher. Een ‘blij ei’ en ‘niet zo’n azijnzeiker’. Dat maakt alles allemaal een stuk gezelliger voor hem en voor mij, zegt hij. Ik breng mijn match-kwaliteiten meteen in de praktijk. “Drinken we ons kopje koffie gezellig samen buiten in het zonnetje?” Gretig omarmt hij mijn aanbod. Ik beheers me niet langer en zeg met een glimlach “maar niet te lang hoor, want teveel zon is gevaarlijk.”

Glimlachen – Doeneke wil ’t proberen!

Ik denk in problemen. En zie dan altijd wel oplossingen door wat cursussen die ik volgde. Maar die werken eigenlijk nooit echt naar mijn zin.

Blij zijn met jezelf is okay. Blind zijn voor je eigen beperkingen en verrukt zijn over hoe tof gij wel niet bent is narcistisch.

Joe Biden zei vrijdag in een interview dat “It would take the Lord Almighty telling me to quit, for me to leave the race”. Joe krijgt steun uit onverwachte hoek. Een prominent en progressief partijgenoot, AOC, waarmee Biden geregeld ruzies had staat nu openlijk achter hem. Gokken op het door Joe Biden weer verslaan van tegen Donald Trump? Ik twijfel, maar gokken op zich terugtrekken van Biden lijkt gewaagd. Lord Almighty😇

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Doeneke Werkpret
3
Soepel van nature

Ze is nu een kras oudje. Eentje van voor WOII. In deze oorlog raakt haar familie al hun rijkdom kwijt. Een bruidsschat zit er niet meer in. Dus raadt haar moeder haar een balletcarrière aan. Want als prima ballerina scoort ze vast nog wel fijn een rijkaard. Dus gaat ze …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten