Mag het iets uitbundiger?

Doeneke Sociaal
4

Ik kijk mijn ogen uit deze paar weken in Zweden. We verblijven in een van de mooiste en duurste villawijken van een chique eiland in Stockholm. In het appartement van onze zoon en zijn vriendin: een omgebouwde garage. Met een marmeren vloer en in een prachtig groot geel huis, dat dan weer wel! We wonen tussen diplomaten en zakenmensen met allemaal van die prachtige Pippi Langkous-achtige huizen: groot, van hout, met veranda’s en giga tuinen vol fruitbomen. Idyllisch. Elke huisbezitter kiest een favoriete kleur voor elk huis. Welstandscommissies? Nooit van gehoord. Wat een feest! Is elke Zweed net zo vrij en blij als Pippi?

Mwah. Dat valt misschien toch een beetje tegen. Want in Scandinavië geldt de Wet van Jante. Dat is een gedragscode. Met deze 10 regels:

1. Je moet niet denken dat je speciaal bent.
2. Je moet niet denken dat je gelijk bent aan ons.
3. Je moet niet denken dat je slimmer bent dan wij.
4. Je moet je niet inbeelden dat je beter bent dan wij.
5. Je moet niet denken dat je meer weet dan wij.
6. Je moet niet denken dat je meer bent dan wij.
7. Je moet niet denken dat je deugt.
8. Je moet niet om ons lachen.
9. Je moet niet denken dat iemand om je geeft.
10. Je moet niet denken dat je ons wat kunt leren.


Deze regels geven mij geen gezellig, vrij en stoer Pippi-gevoel. Ik lees in elke zin de boodschap: hou je koest. De grondgedachte van de wet is dan ook: ‘steek je hoofd niet boven het maaiveld uit’. De een vindt zoiets akelig beperkend en beklemmend. Een ander vindt dit juist een mooie basis voor gelijkwaardigheid tussen mensen. En daarom bakkeleien de Zweden, Denen, Noren en Finnen graag – heel beschaafd – over de interpretatie van die Scandinavische leefregels.

Naast de Jantelagen kennen de Zweden ook nog het begrip lagom (precies goed: niet te veel, niet te weinig). Ook dit lijkt me niet erg Pippi-achtig. Met al haar pannenkoeken tot aan het plafond. Raar toch, die volksaard van de Zweden. En toch voel ik me hier prima en vrij.


Maar de Zweed is, grosso modo, best heel gelukkig in en rond Stockholm. En nu ik hier een tijdje ben, snap ik dat wel. Zweden zijn, of lijken, net wat meer op zichzelf. En daarmee net wat minder uitbundig dan in en rond Amsterdam. Op ons eiland heerst een bepaalde sereniteit. Weldadig. En ik merk nog iets. Als het ijs een beetje breekt, dan blijken de mensen hier super open. En oprecht. Meer en meer herken ik alles van Pippi, Tommy en Annika. Ik voel me hier nu al echt fijn thuis. Het ligt niet aan de Zweden. Ikzelf moet gewoon wat beter kijken.

Zelf wat leren – Doeneke wil ‘t proberen!

Wil je meer over Zweden?
Lees dan Als een Viking of Het interview met Veerle of doe De Zweedse woordenquiz

Je moet niet… Zijn Zweden zo streng? Ik dacht dat zij trots en vrij zijn terwijl wij met “Je moet niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken” kampioen zijn in bescheiden moeten zijn, of lijken. Leuke blog, mag je best trots op zijn dus🌟

“Je moet niet” voelt als verboden. Net als ik in “je mag wel” vaak moeten hoor. Vrij zijn is als best veel mag zonder een ander in de weg te zitten, en zonder al te veel moeten. Mooi is als je jezelf en anderen fijn vooruit helpt. In balans. Volgens mij lukt dat Scandinaviërs prima👍

Wij zijn al jaren en steeds meer fan van Zweden en de bevolking. Vooral buiten de steden. Heb je contact dan id dat niet oppervlakkig. En ook als vriend blijken Zweden echt vaak blijvertjes.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
9
Ik wil bij jou!

‘Ik wil bij jou!’ en ‘ik wil bij jou thuis!’ Ze stuurt me twee spraakberichten. Mijn hart smelt. Ik zie maar weinig kinderen in mijn levensfase: ik ben 52, met een leeg nest. Dat is heerlijk rustig. En soms té rustig. Dlet, van bijna vijf, wil een dagje bij mij. …

Doeneke Sociaal
5
Liften met griezels

Ze houden hun wiebelig kartonnetje ‘Kortrijk’ omhoog op het laatste tankstation voor de grens. Slimme plek. Ze zien er betrouwbaar uit. Deze jongvolwassenen, dat meisje en die jongen. Ze lijken net zo oud als onze kinderen. We maken de achterbank voor ze vrij en zij stappen in. Mijn vriendin en …

Doeneke Sociaal
7
Het zal mijn tijd wel duren

Ik denk nog vaak aan haar. En nog altijd maakt ze me vrolijk. “Het zal mijn tijd wel duren”, zegt mijn oma keer op keer. Ze zegt dit niet vanuit een zuur ‘na mij de zondvloed’. Ze wil gewoon geen nieuwe spullen meer. Ook al zitten haar bank en fauteuils …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten