Lekker digitaal of doodeng?

Doeneke Digitaal
56

Voor wat ontspanning en romantiek nestel ik me op de bank voor de televisie. Heerlijk zo’n aflevering van First Dates Hotel. Altijd smullen. Lukt die match of gaat het fout? De matches zijn perfect dit keer. Nieuwe liefdes bloeien op. Heerlijk!


Debbie zit zenuwachtig aan de bar en Rob loopt – net zo nerveus – naar haar toe. Je voelt het meteen … dit is liefde op het eerste gezicht. Debbie raakt niet uitgepraat. En Rob luistert graag. Debbie vertelt over haar beroemde dochter. Leigh-Anne is een wereldberoemde popster in Little Mix. Mij zegt die groep helemaal niets. Maar Rob twinkelt nog meer door dit grote nieuws van Debbie. Little Mix! Wow! Als de aftiteling mij geruststelt dat Debbie en Rob in het echte leven – na de show – nog een echt koppel vormen, pak ik mijn telefoon. Ik googel die wereldberoemde popgroep Little Mix.


Ik typ slechts ‘lit’ in de zoekbalk … en Google begrijpt mij meteen. Bam! ‘Little Mix’ staat … bovenaan. Wow! Mijn eerste zoekresultaat! Maar hoe weet Google dat ik dit zoek? Griezelig. Ik trek wat woordenboeken uit de kast. Snel blader ik in de Van Dale naar ‘lit’ en kom bij een flinke lijst met daarin: litanie, litchi, lit de justice, literator, liturgisch etc. Dan check ik de Oxford Dictionary: litany, litmus, liturgy etc. Ook daar een hele ‘lit’-waslijst. Er bestaan dus volop logische ‘lit’-input-hits voor Google. Maar voor mij kiest Google nu ‘Little Mix’. Ongehoord?!


Mijn net nog romantische slappe knieën verstijven. Een rilling trekt over mijn rug. Luistert Google mij af? Nu hier ’s avonds knus thuis op de bank? Via mijn vertrouwde telefoon in dat gezellige groene hoesje? Ik weet ’t niet, maar het voelt raar dat dit kan. En dat doet Google dan niet erg stiekem, maar best opzichtig.


Misschien staat binnen hun gebruikersovereenkomst met mij bij dit afluisteren – onbedoeld – mijn toestemmings-vinkje … Of doet Google dat luistervinken voor mijn bestwil? Omdat dit wel zo handig is. Voor mij als gebruiker van hun magische diensten. Ik ken nu in een vloek en een zucht die dochter: Leigh-Anne Pinnock van die Britse meidengroep Little Mix. En ik lees dat haar moeder inmiddels toch geen relatie meer heeft met Rob uit het First Dates Hotel. Dat vind ik jammer voor Debbie en Rob. Tegelijk voel ik me wat vreemd over onze tijd en privacy – soms – uit balans.

Balans – Doeneke wil ’t proberen!

 

Balans is lastig ook qua boetes zoals nu van de datawaakhond aan Meta, nadat Facebook en Instagram net boetes van €390.000.000 kregen en WhatsApp in 2021 al €225.000.000 moesten betalen wegens privacyschendingen. Volgens mij bewijst dit dat boetes de markt nog onvoldoende prikkelen, dus moeten die prikkels omhoog tot een niveau waarop schenden van privacy nooit meer loont!

Balans blijft inhoudelijk en financieel de sleutel. Daarbij gaat de vlieger nooit op dat gebruikers contractueel afvinken akkoord te zijn met handel in hun data.
Balans in privacy draait om openheid en geheimhouding, waar dat redelijk is 🔏. Balans staat los van nikserige vinkjes!

Als je een gratis dienst gebruikt moet je goed opletten van wie en of die een fluit geeft om jouw privacy. Balans begint bij die keuze en eindigt bij boetes, als slot op een deur waarachter je al fout zat ☺️

Privacy draait om jou in relatie tot mij en dat vraagt balans met afwegingen etc. Als ik iets serieus doe zoals ik jou niet hoor aan te doen en me daarna beroep op mijn privacy dan hoor ik me daar nooit achter te kunnen verschuilen ⛅

Geen slachtoffer zonder dader, en daders beschermen tegen slachtoffers is belonen van fout gedrag. Zo’n wereld op z’n kop hoort niemand te willen ☀️

De zwakkere partij beschermen helpt ook bij balans. Zeker als die zwakkere een slachtoffer is en de dader die sterke! Dat dit soms niet gebeurt is doodeng!!

Samenleven is leuker in een mooie balans waarin alle ingewikkelde kantjes aan privacy serieus genomen worden. Privacy succesvol in stelling brengen om je weg te stoppen voor gedrag dat het daglicht niet kan verdragen is ellendig. Ranzige verdienmodellen zijn doodeng!

Digitaal of niet blijft privacy best een dingetje voor mannen en jongens, vrouwen en meisjes. Gewoon ook omdat we allemaal contact nodig hebben zonder dat alles uit de hand loopt. Thuis, op het werk en overal dus ook digitaal ✋

De beschuldigde man, Frans van Drimmelen, noemt de zaak een ‘pijnlijke privékwestie: Ik ga daar verder niet op in’ toont ook hoe lastig alles is voor iedereen. Ja, D66 vond en vind ik een nette en meestal frisse club, maar zelfs bij ons is openheid soms erg lastig😊

Verbergen van wezenlijke informatie kan als geheimhouding een belangrijker doel dient dan openheid. Wie zoiets stelt moet dat bewijzen, toetsbaar. Nooit kan toetsen bij automatisch laten verdwijnen van wat van belang kan zijn. Doen verdwijnen dient geen algemeen belang. Alle mensenrechten wankelen zonder kans op transparantie. Mist met kans op misbruik van kennis beangstigt al, maar koersen op onwetendheid is enger. Evenredigheid en transparantie gaan hand in hand, of beide zijn zoek. Er is soms met recht iets te verbergen, maar onzichtbare balans blijft onbalans.

The Open Society Foundations act as a global advocate for justice systems and policing that treat everyone equally, and which reduce unnecessary and punitive use of incarceration. In the United States, this mission is particularly vital.

Belonen van slecht gedrag is griezelig. Onder de pet houden wat openbaar hoort te zijn is slecht gedrag en binnen onze trias politica eng. Andersom vormt lekken van wat geheim behoort te zijn soms (niet voor niets) een ambtsmisdrijf.

Privacy en openheid hebben functies in de maatschappij als geheel. Dat geheel als uitgangspunt vraagt balans vanuit respect voor alles en iedereen daarin, die onze aandacht verdient. Rechters* zijn onmisbaar als zij alle feiten kunnen wegen in ons aller belang bij de balans tussen de nodige openheid en privacy, die we willen in onze Europese Unie.

In onze EU hoeft niemand die zich (niet on)behoorlijk gedraagt iets te vrezen. Tegelijkertijd verliest bijvoorbeeld een fraudeur die EU-recht aan de laars lapt (deels de) bescherming van EU-recht; belonen van slecht gedrag hoort nooit.

* Ja soms gaat daarbij iets mis. Rechters zijn ook gewoon menselijk in hun werk. Rechters voelen zich soms óók klem gezet, zoals in de toeslagenaffaire, die zich belooft voort te slepen tot 2030 …

Kan je als ambtenaar vergeten dat je jouw universitaire opleiding gevolgd hebt met belastingcenten opgehoest ook door mij als alleenstaande moeder en verpleegkundige met een hele foute restschuld door de toeslagenaffaire? Blijkbaar wel en dat steekt mij. Problemen veroorzaken en die rustig wel jaren willens en wetens verslonzen? Dat hoort nooit en doet pijn 😔

“You can design all the neural networks you want, you can get all the researchers involved you want, but without labelers, you have no ChatGPT. You have nothing.” Alexej, a human working on labeling at $15 per hour 😁

Artificial intelligence is going to be doing all the work? Nope, but try to explain that to the 250 people at some energy firm. Within 3 months after AI got deployed, according to its CEO, is now proving that the company’s needs are fulfilled better, and at lower costs.

De CEO van IBM stopt aannemen van mensen voor functies waarvan hij denkt dat ze de komende jaren kunnen worden vervangen door AI.

Mij lijkt onzin om een soort pauzeknop in te drukken bij de ontwikkeling van AI. Wie zich daaraan niet houdt wordt beloond met een voorsprong. Zinnig is wel om na te denken over hoe we de verhouding tussen AI en mens regelen.

Wat ik lees aan door AI gegenereerde tekst raakt nooit mijn ziel, omdat het in elkaar geplakt is door iets zonder ziel. Griezeliger wordt AI als zulke teksten iets krijgen waarom ik er echt om moet lachen of huilen 😁

EU big business tries to prevent the European Commission to regulate AI 👌. Business in its open letter now, in my mind, is highlighting the need for the EC to stick with its plans. So please do not be stopped 💪

Mensen werken met machines en talen. Soms worden die ingezet om andere mensen niet te informeren. Zoals in een oorlog. Die draait nooit enkel om bommen etc. Informatie is de sleutel.

Macht en machines vol informatie kunnen soms ingezet worden tegen ons. Dan is het goed om machines te hebben die (des)informatie helpen terugbrengen tot iets waarmee we verder kunnen. Kunstmatige intelligentie is niet goed of slecht. Het is een informatiemachine. Daarbij is het zaak dat onze machines doen wat wij willen in ons belang.

Wie dat overlaat aan een ander met een ander belang, die maakt digitaal zelf doodeng 🙃

Als een mens als vraag krijgt zich, tegen enig aantrekkelijk aanbod, over te leveren aan iets of iemand anders dan schrik ik bij elk daarin willen meegaan. Kunstmatige intelligentie moet mensen met flinke wat mensenkennis in zich hebben en bovenal analoog bestuurd worden door mensen van vlees en bloed om niet heel erg eng te zijn. Zullen we Doctor Faustus weer eens afstoffen?

Flinke mensenrechten en -kennis in technologie, zoals AI, stelt als voorwaarde dat elk hulpmiddel uiteindelijk door mensen wordt bedacht, gemaakt, bestuurd en dus aansluit op menselijke overtuigingen, doelen en mogelijkheden. Anders loop je, vroeger of later, aan tegen een geest uit een fles die ons de baas blijkt en blijft. Mensen aan de knoppen houden van design tot besturing is geen luxe, maar een must. Alleen als we dat goed regelen kunnen mensen bepalen wat wij met AI willen en doen, i.p.v. andersom.

Zeg ’t zoals ’t is, maar niet per se alleen. Tyler Schulz onthult fraude met zijn collega Erika Cheung. Dit komt niet van één gek helpt de nodige klok te luiden. Biotechbedrijf Theranos zou één drupje bloed, veel kunstmatige intelligentie en nog wat mysterieuze vondsten heel snel super veel ziektes vroegtijdig oplossen. Een beetje eng en erg goed. Totdat alles oplichterij bleek. In een klap verdampte €9.000.000.000 naar €0 beurswaarde. Zelf nadenken rond digitaal is slim, dan samen problemen oplossen is wijs.

56 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Digitaal
3
Hi! It’s me!

Naarstig zoek ik naar die ene foto op mijn telefoon. Gisteren komt dat leuke plaatje nog ongevraagd voorbij. En nu vind ik haar niet. Waar ga ik op zoek? Naar mijn app Galerij of naar Foto’s? En wat heeft AI deze keer voor mij in petto? De app Galerij brengt …

Doeneke Digitaal
3
Ik ben het zelf!

Hij herkent mij alweer niet. Ik druk mijn wijsvinger liefdevol op dat rondje aan de achterkant van mijn smartphone. Dan plaats ik mijn vinger ietsje scheef. Nog steeds herkent mijn telefoon me niet. Ik druk ietsje harder op die vingerafdrukscanner. Niets. Ietwat geïrriteerd leg ik mijn telefoon op de tafel …

Doeneke Digitaal
4
Slurp slurp

Zo schattig! Dat filmpje met die kat en die schildpad. En die met die baby en d’r vader. Voor ik het weet verlies ik me in van die korte videootjes. Zo op mijn smartphone. Ik zoek deze filmpjes niet. Deze reels vinden mij. Door die lekker gulle AI. Maar is …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten