Hi! It’s me!

Doeneke Digitaal
3

Naarstig zoek ik naar die ene foto op mijn telefoon. Gisteren komt dat leuke plaatje nog ongevraagd voorbij. En nu vind ik haar niet. Waar ga ik op zoek? Naar mijn app Galerij of naar Foto’s? En wat heeft AI deze keer voor mij in petto?


De app Galerij brengt me naar al mijn foto’s op mijn Android-telefoon. Met af en toe een streng uurtje Prullenbak blijft deze app lekker overzichtelijk.

De app Foto’s is mistig. Deze connect met de cloud. Ik snap niet helemaal hoe dit werkt. Regelmatig showt deze app mij – met een onbestemd muziekje op de achtergrond – een voor een foto’s van mij uit de krochten van de cloud. Als kers op de taart eindigt ze zo’n voorstelling met een collage van al die foto’s bij elkaar. Magic. Vaak vind ik het een gezellig tussendoortje. En soms zet het me aan tot – binnenkort toch echt – een rigoureuze digitale-foto-schoonmaak in de cloud.


Beide foto-apps pronken met Slimme categorieën: Mensen, Plaatsen en Dingen. Daarachter zit allemaal slimme AI.

Voor wat ontspanning ga ik graag naar de categorie Plaatsen. AI ordent daar al mijn gangen. Via foto’s en landkaarten herleef ik – heerlijk op de bank – digitaal mijn reisjes.

Nog niet zo slim is AI in de categorie Mensen. Op verzoek van mijn telefoon geef ik de Mens op de foto een naam. Heel vernuftig selecteert AI andere foto’s van diezelfde Mens en stopt ze in datzelfde mapje. Maar regelmatig belandt een foto van mij niet in het mapje met mijn naam, maar in het mapje van een ander Mens. AI ziet grote gelijkenis tussen haar en mij. Ik zie deze liever niet. Ik wil in mijn mapje. En AI maakt me in deze categorie helemaal gek als ze mij weer eens niet herkent op een foto en me opnieuw om een nieuwe naam verzoekt.

Voor de fun pak ik de categorie Dingen. In mijn overzicht staan mijn – kennelijk – belangrijkste Dingen: Tekst, Baby, Restaurant, Zee, Voedsel, Activiteit, Dineren, Bril, Hoofddeksel en Kleding. AI stoeit hier nog wat mee. Zo bevat het mapje Baby mijn foto’s van een twee maanden oude baby. Schattig. En ook eentje van een volwassen man. Ai. Maar inderdaad, hij heeft wel een klassieke babyface.


AI heeft training nodig. Maar hoe leer ik AI meer fijngevoeligheid bij de selectie van foto’s? Hoe leert ze dat het voor mij fijner is wanneer ik netjes in mijn eigen mapje terecht kom? En dat het wellicht grootschalige desastreuze gevolgen heeft als een volwassen man zichzelf in de Baby-map terugziet?

Hi – Doeneke wil ‘t proberen!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Digitaal
3
Ik ben het zelf!

Hij herkent mij alweer niet. Ik druk mijn wijsvinger liefdevol op dat rondje aan de achterkant van mijn smartphone. Dan plaats ik mijn vinger ietsje scheef. Nog steeds herkent mijn telefoon me niet. Ik druk ietsje harder op die vingerafdrukscanner. Niets. Ietwat geïrriteerd leg ik mijn telefoon op de tafel …

Doeneke Digitaal
4
Slurp slurp

Zo schattig! Dat filmpje met die kat en die schildpad. En die met die baby en d’r vader. Voor ik het weet verlies ik me in van die korte videootjes. Zo op mijn smartphone. Ik zoek deze filmpjes niet. Deze reels vinden mij. Door die lekker gulle AI. Maar is …

Doeneke Digitaal
13
Hoe dom kan je zijn?

Liefdevol voldoet ze in no time twee Tikkies. 2x €750,- voor haar vriendin. Want die zit duidelijk heel erg lelijk in de penarie. Ze schrijft zelfs warrig in haar WhatsApp-berichtje. Niks voor die vriendin, normaal de rust zelve en nu zo paniekerig. Ze heeft geld nodig. ‘Heel erg dringent’ schrijft …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten