Ik voel een prikkel

Doeneke Werkpret
7

We maken met z’n allen een ritje. Als mensheid. Hoe staan we ervoor in 1969? Ik ben er dan nog niet en tóch. Een mijlpaal. Tot voor kort denk ik bij ‘energie’ aan menselijke energie. Energie is kwetsbaar. En het kan op. Mijn persoonlijke energiehuishouding is al een hele klus.

Hoor ik nu over energie, dan is dat fossiele energie. Aardgas, aardolie en steenkool. Het type energie dat gedoe veroorzaakt. En nu zo duur is. Mede door de oorlog. Fossiele energie, van bomen en planten die – lang geleden – de zon opvangen en nu omzetten in iets dat goed fikt of ontploft? Dat schiet je auto lekker vooruit. Ingeblikte zon prikkelt, zet van alles in vuur en vlam. En het is geen duurzame oplossing.

Onze oorlog nu toont dat we beter in vliegende vaart overstappen weg van fossiele – naar eigentijdse groene energie. Kunnen we dat? Volgens mij is de betere vraag; hoe doen we dat? Want het is een enorme opgave. Zonder weerga. Maar mensen zijn goed in zoiets, als ’t niet anders kan. Dan maken we daar werk van. Dan verzetten we bergen. Met nieuwe businessmodellen – en de hele rim ram.

En dan rijden we strakjes allemaal elektrisch! Natuurlijk op groene energie. Verrukkelijk duurzaam, stil en zonder stank. Wie wil dat nou niet? Alle prikkels zijn er. Iedereen voelt ze. Niemand buiten boord. Iedereen moet mee. En dat lukt ons. In die geest van 1969.

Prikkels – Doeneke wil ’t proberen!

 

 

 

Ik zat nog nooit in zo’n Toyota Prius. Dat vind ik echt iets voor hoogbejaarden. Mijn ego trekt dat echt nog niet. Sorry! Volgens mij moeten ze werk maken van een echt leuke elektrische auto.

Subsidie voor nieuwe elektrische auto’s in 2022 is €71.000.000 na €14.400.000 in 2021. Per Nederlander dus van echt minder dan €1 naar nu zo’n €4. Zou dat nou echt prikkelen? Echt inprijzen van echt goed gedrag kan echt prikkelen 🌟

Die subsidie was vorig jaar al snel op toen ik die graag wilde. Dat gaf mij echt een negatieve prikkel. Mijn aanschaf stelde ik uit en zo bleef ik aan de diesel.

Vanmiddag harkte ik ons achterpad. Ik merkte dat er iets raars was, maar wist niet wat. Zag, rook of miste ik iets? Herfst zag, rook en voelde ik. Niet raar, bij harken in de herfst. Ik miste iets wat ik de voorbije tien jaar op diezelfde plek bij hetzelfde werkje wél hoorde. Buuv was ook aan het harken. ’t Is die tijd van het jaar, bij ons in onze beboste buurt.

Wat ik mis zijn de bladblazers. Echt een hekel heb ik niet aan elektrische blazers, zoals wel aan de nog veel luidruchtigere benzine gestookte bladblazers.

Volgens mij schrikt onze buurt best flink van hoge energierekeningen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Harken maar!!

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
8
Hij is blij met zichzelf

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt …

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten