Met de Franse slag

Doeneke Werkpret
5

‘Een broodmachine koop je niet, die krijg je’, lees ik. Inderdaad verstoffen heel wat van deze bakbeest-miskopen in kelderkasten en schuren. Ik heb er geen en wil er geen. Voor mij gaat er niets boven vers gebakken brood van een Franse bakker. Gelukkig vind je die ook hier meer en meer. In een broodtraining van zo’n warme bakker leer ik hoe hij z’n broden perfect bakt. Magnifique.


We beginnen bij de bron. Het graan. Dat zijn zaden van grassen. Zoals tarwe, haver, spelt en rogge. Eén zo’n zaad is de graankorrel. Deze bestaat uit een meelkern, een kiem en zemel. Vermaal je het graan, dan krijg je meel. Daar zit alles van die graankorrel nog in. De volle korrel dus. En dat heet ‘volkoren’. Zo heb je o.a. tarwe-, haver-, spelt- en rogge-volkoren.

Zeef je de kiemen en zemelen uit het meel, dan krijg je bloem. Daar zit slechts de meelkern van de graankorrel nog in; het is dus geen ‘volkoren’ meer. Je mist dan de voedingsstoffen van de kiemen en zemelen, maar hebt wel een lekkere fijne structuur.

‘Dit is T65’. Onze meesterbakker aait een bergje van een favoriet meel. De T blijkt het typenummer van graan. Hoe lager de T-waarde, hoe minder kiemen en zemelen en hoe zachter het meel of de bloem. Van die T65 bakt hij de traditionele Franse baguette. Mmm …

We luisteren aandachtig en proeven zijn brood. En krijgen een likje van het geheim van deze bakker: een eigen desemcultuur. Een tintelig zacht zuurtje. Een zelf gebrouwen papje van meel en water. Dat in een grote ketel fermenteert. En wat hij door het deeg kneedt. Simpele dingen echt goed doen vraagt minimalisme, goede grondstoffen en veel tederheid.

Deze meester laat zijn deeg gek lang rijzen. Tijd is ook een essentieel ingrediënt. Want zo komt alles rustig op smaak en wordt lekkerder en fijn verteerbaar. Met aandacht legt hij de hompen deeg direct op de vloer van zijn steenoven. Daarop bakt het deeg met langzame, stabiele warmte tot brood met een wezenlijk anders binnenste en een serieuze korst.


Na het bakken schuift hij een forse broodschep onder zijn broden en trekt deze een voor een naar zich toe. Broodverbeteraars en handige conserveermiddelen wil mijn bakker nooit. Goed brood eet je nu.

Beperkt houdbaar – Doeneke wil ’t proberen!

Een broodbakmachine kocht ik zelf. Bijna 30 jaar geleden. Het biologische meel kocht ik toen al bij de molens in Geldrop en Eindhoven. In die tijd kon je voor biologisch brood alleen maar bij de natuurvoedingwinkel terecht.
Sindsdien ben ik aan mijn tweede woonplaats, tweede broodbakmachine en enkele nieuwe molens. Daar heb je inmiddels keuze uit een reuze hoeveelheid verschillende biologische soorten meel. Goed voor de natuur en voor mij.
Om de dag vul ik ’s avonds de machine met de ingrediënten van mijn gewenste brood. Experimenteren is heel leuk én gemakkelijk. In de ochtend is het brood klaar. Supervers. Twee dagen smullen!
Dus heb je nog broodbakmachine staan? Zoek een molen, koop biologisch meel en wees eens meesterbakker!

Vroeger aten wij ook van de supermarkt en uit de vriezer vol houdbaar 🍞. Ambachtelijke bakkers zijn echt aan een opmars bezig heb ik het gevoel👍

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Wat een nacht

Me onderdompelen in het bruisende nachtleven lukt zelden. Zo rond 23:00 uur vind ik mijn bed lekkerder. En dat is nu net de starttijd van uitgaan in de nacht. Je kunt niet alles hebben. Ik ben een ochtendmens. Voor zessen mijn bed uit, is een eitje. ’s Ochtends krijg ik …

Doeneke Werkpret
3
Doe maar zo’n bad boy

Alain is woest aantrekkelijk. Zijn stoere kaaklijn, donkere lokken en blauwe ogen met die mysterieuze blik. Onweerstaanbaar. En hij is gevaarlijk. Een bad boy. Zonder acteeropleiding gaat hij aan de slag. Alain Delon leert het zichzelf. Al snel is hij een groot acteur. Autodidact pur sang. Als je jezelf iets …

Doeneke Werkpret
8
In de ban van de ringen

Mijn favoriet is apenkooien. Tikkertje in de gymzaal vol met toestellen. Ik loop, ren, spring en klim van de ene naar de andere hindernis. Tikt de tikker me, dan ben ik de tikker. Raak ik de grond, dan ben ik af. Spanning en sensatie! Helaas doen we dit spel alleen …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten