Een heerlijk leventje

Doeneke Werkpret
2

Zij heeft mijn droombaan. Zo’n baan waar je van je creatieve liefhebberij je werk maakt. Schrijven, schilderen, koken, dansen of – zoals zij – zingen …  In haar prachtige jurk zingt ze de sterren van de hemel. Wat een stem. Goddelijk. Ze zingt haar sopraansolo. Zij is de ster. De dirigent, het orkest en het publiek zijn er allemaal voor haar. Door haar wanen we ons in het paradijs. Ze krijgt een staande ovatie. Wat een geweldig vak heeft zij! Ze is een professionele operazangeres. De hemel.

In de foyer genieten mijn zangvriendinnen en ik na. En na een drankje verlaten we die schouwburg. Om de hoek opent de deur van de artiesteningang. Onze ster stuitert met haar rolkoffertje naar buiten. Ze draagt nu een spijkerbroek en gymschoenen. Haastig loopt ze voor ons uit. Ook naar het station. Gejaagd lijkt deze ster, in het gewone aardse leven.

Weg sprookje. Dit ziet er weinig aantrekkelijk uit. “Ze is gewoon een ordinaire stresskip”, zegt een zangvriendin. ‘Werkstress’, denk ik. “Misschien heeft ze ruzie thuis”, oppert een ander. “Creatief is intensief”, zegt de meest wijze van ons, “morgen heeft ze vast weer zo’n grote dag, met weer een ander concert”. Ik stel me haar balanceren voor. Straks repeteert ze alvast voor morgen. Niet te weinig, want dan gaat ze ’s avonds af. En niet teveel, want dat kost haar haar stem, morgen …

Vandaag – Doeneke wil ’t proberen!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
7
Hart & ziel

Ze zit aan de eettafel met de nabestaanden. Zorgvuldig luistert ze naar alle wensen. Waar en wanneer is de uitvaart? Wat komt er op de rouwkaart? Ze werkt met de dood, als uitvaartondernemer. Kordaat hakt zij knopen door. Ze verzorgt bij dit hartverscheurende proces alles tot in de puntjes. Wat …

Doeneke Werkpret
4
Met de Franse slag

‘Een broodmachine koop je niet, die krijg je’, lees ik. Inderdaad verstoffen heel wat van deze bakbeest-miskopen in kelderkasten en schuren. Ik heb er geen en wil er geen. Voor mij gaat er niets boven vers gebakken brood van een Franse bakker. Gelukkig vind je die ook hier meer en meer. …

Doeneke Werkpret
4
Mijn geweten

Ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat een naar portret is zij. Oei, wat denk ik nu? Dit hoort niet. Ik heb natuurlijk geen voorkeuren. Ik behandel iedereen gelijk. Merkt ze dat ik haar niet trek? Plots loopt deze sessie uit. Ik geef haar namelijk extra tijd. Dat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten