Mis nooit meer die magische zonnewende!
- Door: Doeneke
- Categorie: Doeneke Fit
Doodmoe was ik vorige week. Waarvan? Een antwoord bereikte mij via Facebook: de zonnewende! ‘’De zonnewende veroorzaakt een sterke energieshift met een aanloop, een hoogtepunt en een nasleep. Zonder je je af om te mediteren en te rusten, dán heb je op de dag van de zonnewende nieuwe inzichten en energie!’’ Het afzonderen schoot er bij in …
Ik had mijn kennis rond zonnewendes al eerder kunnen opdoen …
Vroeger zaten veel vriend(innet)jes uit mijn buurt op de vrijeschool. En daar vieren ze allerlei feestjes. Veel meer dan op die reguliere basisschool van mij. Dus ging ik in juni, op mijn met bloemen versierde fiets, mee naar het Sint Jansfeest om te dansen rond het kampvuur.
Rudolf Steiner-antroposofen vieren zo de midzomer. Eén van diverse jaarfeesten waar het ritme van de natuur én van je leven wordt gevierd: het groeien, bloeien, vruchtzetten en verwelken. Dat klinkt super gezond. Ik had daar toen geen idee van. Het waren gewoon feestjes, maar dan wel met bijzondere ouders en bijzondere feestelijke versnaperingen – zonder suiker en ook zonder smaak.
Wil je wat meepakken van de zonnewende-magie en dichter bij de natuur leven? Of vind je dit te geitenwollensokkenachtig of hekserij en heb je gewoon zin in een feestje?
Wat is eigenlijk de zonnewende?
De zonnewende wordt ook wel solstitium of zonnestilstand genoemd. Het is een bijzondere transitiestand van de aarde, ten opzichte van de zon.
Hoe draait dat stelsel ook alweer?
⊗ De aarde draait in één dag om z’n as (en deze as staat scheef)
⊗ De aarde draait in één jaar om de zon
⊗ De maan draait in één maand om de aarde
⊕ De zomerwende:
Heeft de zon, het noordelijkste (= hoogste) positie bereikt, dan hebben we hier, op het noordelijk halfrond, de langste (= lichtste) dag: de zonnewende, de zomerwende of midzomer, het begin van de astronomische zomer – op 20 of 21 juni
En daarna worden de dagen alweer korter …
⊕ De winterwende:
Heeft de zon de zuidelijkste (= laagste) positie bereikt, dan hebben we hier, op het noordelijk halfrond, de kortste (= donkerste) dag: de zonnewende, de winterwende of midwinter, het begin van de astronomische winter – op 21 of 22 december
En daarna worden de dagen weer langer!!!
Wend dit jaar bewust en feestelijk mee op 21 december om 22.23 uur en in 2019 op 21 juni om 15.54 uur.
‘A happy solstice!’ gewenst – vier die energieshifts!
Een feestelijke zonnewende – Doeneke wil ’t proberen!
Geen reacties