Zeg maar Niko

Doeneke Fit
4

Dat is echt niks voor mij. Het ziet er zo mal uit. “Grüẞ Gott!” zegt hij als grapje tegen de twee dames. Het is hartje zomer en ze lopen met twee skistokken door de Nederlandse Waterleidingduinen. Nordic walking. Lopen met twee skistokken in nul komma nul sneeuw?!


Ik zie mezelf liever als een gracieuze hinde. Ik loop hard, vliegend. Moeiteloos. Jammie, die runners high. Zo intens eufoor! Maar ja, ik ervaar dat slechts één keer. Ik ben dan begin twintig. Meestal is mijn hardlopen zwoegen. En als ik – via via – van een orthopedisch chirurg hoor dat hardlopen en joggen funest zijn voor je heup-, knie- en enkelgewrichten, stop ik. Dan maar geen vliegende hinde.


Nu wandel ik. Nee, geen snelwandelen; het oog wil ook wat. Toch wandel ik op van die degelijke schoenen. Vlak of in de bergen, degelijk schoeisel doet overal en altijd wonderen. En ook al is wandelen super hot, ik mis toch wat tempo in mijn tred. Dus ga ik op zoek naar andere opties zónder imagoproblemen die mijn ego verprutsen.


Slow joggen* dan? De Japanse professor Hiroaki Tanaka bedenkt deze efficiënte en gezonde wijze van hardlopen. Rennen in een laag tempo. Daarbij land je op je voorvoet en zet je ritmisch kleine stapjes. Heel aangenaam, terwijl je tegelijkertijd in staat bent tot kletsen met je slow jog-maatje. Of continu glimlacht – als je in je eentje slow jogt. Niko niko heet dat op z’n Japans.


Slow joggen oogt echt heel veel beter dan nordic walking of snelwandelen. Maar de hele tijd stilzwijgend niko niko? Ziet dat er niet toch weer al te maf uit? Liever klets ik er gezellig wat op los. Lekker bewegen van top tot teen. Dat is ’t helemaal voor mij …

Eufoor – Doeneke wil ‘t proberen!

*Slow joggen in de praktijk

Snelwandelen is op iedere manier een uitdaging merk ik al jaren. Okay je lijkt een sukkel. Okay erg hard ga je niet. Okay op feestjes is het een te vermijden onderwerp. Maar ik voel me er top bij!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
2
Van bulken naar cutten

“Ze zijn weer bezig”, zegt ze met een zucht, “niet eten staat weer op het menu.” Vasten haar tienerzoons deze maand mee met moslims en christenen? De ramadan en de vastenmaand voor Pasen vallen dit jaar leuk samen. Allemaal bezig met geestelijke groei, overgave en liefdevolle aandacht voor de omgeving. …

Doeneke Fit
3
Slaap lekkerder

Ik kom niet in slaap. Alweer niet. Ondanks mijn brave slaaphygiëne: geen beeldscherm, koffie of alcohol pal voor bedtijd. Wel een kruidentheetje en een ontspanningsoefening. Morgen moet ik alweer vroeg aan de bak. Waarom lukt mijn slapen nou niet?! De oorzaak van slecht in- en/of doorslapen is meestal psycho-fysiologisch. Je …

Doeneke Fit
2
Die paar minuutjes

‘Als je nou elke dag maar een paar minuutjes …’ We slaken allebei een diepe zucht. Alweer iemand die ons paait met zo’n ‘slechts-een-paar-minuutjes-per-dag-activiteit’. Iets waarvan je gelukkiger wordt. Of slimmer werkt. Onlangs zetten mijn vriendin en ik al onze ‘dagelijkse kleine tijdsinvesteringen voor een fijner leven’ op een rijtje. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten