Na zomer komt nazomeren

Doeneke Erudiet
2

Nu, in september, raak ik wat van slag. De herfst begint. De zomer is voorbij. Dat stemt me soms wat melancholisch. Ik omarm de nazomer. Zalig, nu zomaar op een dag de zon haar best doet en de stemming stijgt. Die nazomer duurt van eind september tot in december.


Meteorologisch is zo’n zomerdag-presentje een logisch gegeven. Door een samenspel van hoge- en lage drukgebieden, grote temperatuurtegenstellingen en de wind die meeblaast aan een opleving van de zomer. En zo het kwik weer tot boven de 20 graden stijgt. Magisch. Overal zijn er mythes en lokale begrippen voor dit fenomeen nazomer.

Zo heb je de Indian Summer uit het Amerikaanse New England. Waarschijnlijk verwijst dat naar wintervoorraden-verzamelde Indianen. Fransen koesteren hun Été Indien. Die term bruist van verlangens naar de – ooit Franse – warme streken. Zweden omarmen hun Brittsommar, waarin de Heilige Brigitta hoop geeft in hun koude en bittere klimaat.

Nederlands nazomeren komt via de Germaanse mythologie tot onze oudewijvenzomer. Die benaming draait rond vrouwen van middelbare leeftijd – als schrikbeeld. Wat een akelig woord! Dus ik ga voor dat mooie Indian Summer. Dat poëtische begrip omvat fijne tijden en nieuwe kansen. Perfect in het nu én toekomstgericht.

Poëtisch – Doeneke wil ‘t proberen!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
5
Een cut crease voor hooded eyes? Doe de beauty-speak quiz!

Ademloos kijk ik hoe de vlogger haar hooded eyes in no time optisch omtovert tot een frisse, wijd open blik. Ik smul van zo’n before- and after make-up tutorial. De Engelse beautytermen vliegen me om de oren. Zo shapet ze haar hooded eyes met een cut crease. Hooded eyes zijn …

Doeneke Erudiet
6
Waarom zo moeilijk doen?

“Dit vind ik vreselijk complex”, zeg ik met een frons. Ik kijk verward naar de sluiting van het sieraad. Ik krijg ‘m niet dicht. “Ik denk dat je bedoelt dat je het gecompliceerd vindt”, reageert hij. Die wijsneus. Mijn frons wordt dieper. Complex of gecompliceerd. Wat maakt dat uit? Maar …

Doeneke Erudiet
4
Che bella musica

Schoonheid komt niet altijd vanzelf. “Een dissonant is pas mooi als je ‘m in de toon daarna oplost,” legt onze dirigent ons uit wanneer we die wringende samenklank van noten niet oplossen en vals doorzingen. Wat een wijze woorden! Daar kan ik op allerlei vlakken wel wat mee! Mijn koor …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten