Ik heb een zorg

Doeneke Erudiet
5

Je kijkt ernstig. Het is ook ernstig. Je praat over de impact van de crisis. Ik hang aan jouw lippen. Totdat je zegt “Ja, het is een zorgelijke situatie”. Ai. Dat klinkt irritant fout in mijn oren. ‘Zorgwekkende situatie’ corrigeer ik jou – zachtjes in mezelf. Iedere keer als iemand het woord zorgelijk onjuist gebruikt, haak ik af. En dat is vaak. Mediaberichten staan bol van ‘zorgelijke situaties’. Het barst van de crises.


Ik blijk een zeur. Het gebruik van zorgelijk in ‘een zorgelijke situatie’ is niet fout. Zowel zorgelijk als zorgwekkend betekenen ‘verontrustend’. Bedoel jij dat iets verontrustend is, dan mogen zorgelijk en zorgwekkend dus allebei.

Toch is het effect van de woorden anders. Zeg ze maar eens hardop. Zorgelijk heeft iets passiefs. Het past bij iets wat altijd zo blijft. Iets waar je van wegkijkt. En dan weer aan went. Zoals ‘die zorgelijke aard’. Zorgwekkend prikkelt. Het vraagt actie. Dat is bij een crisis best handig.


Dat ik afhaak om een onhandig woord is niet chique en niet slim. Dom, ja. Dus daar stop ik mee. Gebruikt iemand nu zorgelijk? Ik verander niet direct in die taalpurist. Ik laat de vorm los en focus me op de inhoud. Wat bedoel je met wat je zegt – echt? Ik onderzoek wat voor jou nu zo verontrustend is. Inleven is waar het echt om draait. Toch?!

Inleven – Doeneke wil ’t proberen!

Taal is nooit puur. Secuur is zelfs wiskunde niet. Overal zijn en blijven er raadsels. Prima de luxe … Willen zorgen vind ik een fijne intentie. Inleven vind ik dat ook wel. Maar dat blijft best uitkijken

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
15
Zeg wijsneus

“Dat was op het nippertje”, zucht hij. Hij staat onderaan een heuveltje, pal naast een boom. Hij klemt zijn fiets tussen z’n benen. Een loopfiets nog. Met bravoure showt die dreumes zijn ouders hoe hij zojuist nét die enorme beuk ontwijkt. Die wijsneus is een jaar of drie. Hij zegt …

Doeneke Erudiet
5
Dichter op de huid

Ik verlang hier al jaren zo naar terug. Ik installeer me op de bank, voor een lange zit van dik drie uur. Heerlijk! Smullen van de lievelingsfilm van mijn moeder: Dokter Zjivago uit 1965. Een Hollywood klassieker naar het boek van Boris Pasternak, een Rus. Als tiener zwijmel ik met …

Doeneke Erudiet
8
Party time? Doe de quiz!

Heb jij binnenkort een feestje? Test met de volgende 12 vragen jouw kennis over manieren, kleding, eten en drank. Je ziet direct je resultaat en de juiste antwoorden. En met die kennis kom jij straks beslagen ten ijs op die party! Een Whisky neat – Doeneke wil ’t proberen!  

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten