Ik heb een zorg

Doeneke Erudiet
5

Je kijkt ernstig. Het is ook ernstig. Je praat over de impact van de crisis. Ik hang aan jouw lippen. Totdat je zegt “Ja, het is een zorgelijke situatie”. Ai. Dat klinkt irritant fout in mijn oren. ‘Zorgwekkende situatie’ corrigeer ik jou – zachtjes in mezelf. Iedere keer als iemand het woord zorgelijk onjuist gebruikt, haak ik af. En dat is vaak. Mediaberichten staan bol van ‘zorgelijke situaties’. Het barst van de crises.


Ik blijk een zeur. Het gebruik van zorgelijk in ‘een zorgelijke situatie’ is niet fout. Zowel zorgelijk als zorgwekkend betekenen ‘verontrustend’. Bedoel jij dat iets verontrustend is, dan mogen zorgelijk en zorgwekkend dus allebei.

Toch is het effect van de woorden anders. Zeg ze maar eens hardop. Zorgelijk heeft iets passiefs. Het past bij iets wat altijd zo blijft. Iets waar je van wegkijkt. En dan weer aan went. Zoals ‘die zorgelijke aard’. Zorgwekkend prikkelt. Het vraagt actie. Dat is bij een crisis best handig.


Dat ik afhaak om een onhandig woord is niet chique en niet slim. Dom, ja. Dus daar stop ik mee. Gebruikt iemand nu zorgelijk? Ik verander niet direct in die taalpurist. Ik laat de vorm los en focus me op de inhoud. Wat bedoel je met wat je zegt – echt? Ik onderzoek wat voor jou nu zo verontrustend is. Inleven is waar het echt om draait. Toch?!

Inleven – Doeneke wil ’t proberen!

Taal is nooit puur. Secuur is zelfs wiskunde niet. Overal zijn en blijven er raadsels. Prima de luxe … Willen zorgen vind ik een fijne intentie. Inleven vind ik dat ook wel. Maar dat blijft best uitkijken

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
1
Na zomer komt nazomeren

Nu, in september, raak ik wat van slag. De herfst begint. De zomer is voorbij. Dat stemt me soms wat melancholisch. Ik omarm de nazomer. Zalig, nu zomaar op een dag de zon haar best doet en de stemming stijgt. Die nazomer duurt van eind september tot in december. Meteorologisch is zo’n …

Doeneke Erudiet
10
Hoe zit dat eigenlijk in Polen? Doe de quiz!

Ze zijn reuze bedreven in de huishouding, de bouw, vissen en drinken. Zomaar wat vooroordelen van een Nederlander over de Pool. Tijd voor wat feiten. Wat weet jij over Polen? Test met 12 vragen jouw kennis over Polen. Je ziet direct je resultaat en de juiste antwoorden. Chrzaszcz uitspreken – …

Doeneke Erudiet
7
Ik wil wel, maar ik mag niet …

Huppelend kom ik thuis van een vriendinnetje. Ik mag zondag met haar mee! Dansen op het dorpsplein! In een witte jurk! Met een bloemenkrans in mijn haar! Maar van mijn ouders mag ik niet. Meedansen, met die Pinksterbruidjes. Geen wit jurkje voor mij. Want dat is voor gelovigen. En dat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten