Gatver een boek!

Doeneke Fit

Geef je mij een boek cadeau, dan nodig ik je de volgende keer niet meer uit voor mijn kinderpartijtje.

Niels is een ander kind dan ik vroeger. Hij is altijd blij met een boek.

Niels verslindt boeken. Hij is een geval apart. Want jongens lezen over het algemeen niet zo graag. Ze gamen liever. Niels gamet ook graag. Maar dan niet zo’n – eindeloze – sociale online game. Maar een game als een boek. Met een verhaal. Waarin hij de hoofdpersoon is. En waar een slot aan zit.

En ook een boek is voor Niels pas leuk als het activiteit vraagt en tegelijkertijd ontspant. Dat doen een biografie, een sportboek en literatuur bij hem. En heeft hij volop tijd, dan gaat hij los. Het meest ideale is een vakantie. Met dan slechts ‘een paar verplichtingen’ leest hij uren door en verliest zich helemaal in z’n boek.

Boeken lezen is goed voor de mens. Het heeft een positieve invloed op het burgerschap, het maakt mensen betere werknemers én het heeft een gunstig effect op de gezondheid.

Want door lezen word je genuanceerder, creatiever, opener en zorgzamer. Je verbetert je geheugen, concentratie en intellect. Daarbij ontwikkel je een positiever zelfbeeld en meer leiderschap. En met slechts 6 minuten lezen per dag verlaag je je stressniveau al met twee derde.

Al deze effecten bereik je met focus en concentratie. Daarvoor schakel je je telefoon en laptop uit en pak je een écht boek. Optimaal is fictie – literatuur met verzonnen elementen. Zo eentje waar je helemaal in opgaat.

We lezen bedroevend weinig.

Ook bij Niels komt het er nu niet zo van. Hij heeft het te druk met zijn studie. Eventjes lezen voor het slapen gaan trekt hem niet. Heeft hij nu een half uurtje over, dan ondergaat hij toch liever even een serietje op Netflix. Wijs houdt hij zijn boeken-lees-wenslijst bij. Want gelukkig komt er altijd weer eens vakantie …

 

Minimaal 6 minuten per dag – Doeneke wil ‘t proberen!

 

Laat je verder inspireren tot lezen en lees mijn interview met Joke Linders en Ik ben mijn bril vergeten

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
4
Zeg maar Niko

Dat is echt niks voor mij. Het ziet er zo mal uit. “Grüẞ Gott!” zegt hij als grapje tegen de twee dames. Het is hartje zomer en ze lopen met twee skistokken door de Nederlandse Waterleidingduinen. Nordic walking. Lopen met twee skistokken in nul komma nul sneeuw?! Ik zie mezelf liever …

Doeneke Fit
8
Haaien smullen van mannen

“Een haai!” schreeuwt het meisje op ons zandstrand. Ze heeft een schattige unicorn zwemband om en wijst naar het water. Precies in de richting waar ik rondzwem. Ik schiet vol in de stress. Snel zwem ik de andere kant op. Blijkbaar raak ik bij haai-gevaar niet in de fight- of …

Doeneke Fit
6
Mijn brein is met vakantie

“Hoe is het met je ouders?” vraagt mijn schoonmoeder geïnteresseerd. “Die zijn er niet meer”, antwoord ik kalm. Meteen vul ik aan met “mijn moeder overleed negen jaar geleden en mijn vader vorig jaar.” Door een hersenbloeding heeft mijn schoonmoeder geheugenproblemen. Regelmatig vraagt ze heel lief “hoe is het met …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten