Gatver een boek!

Doeneke Fit

Geef je mij een boek cadeau, dan nodig ik je de volgende keer niet meer uit voor mijn kinderpartijtje.

Niels is een ander kind dan ik vroeger. Hij is altijd blij met een boek.

Niels verslindt boeken. Hij is een geval apart. Want jongens lezen over het algemeen niet zo graag. Ze gamen liever. Niels gamet ook graag. Maar dan niet zo’n – eindeloze – sociale online game. Maar een game als een boek. Met een verhaal. Waarin hij de hoofdpersoon is. En waar een slot aan zit.

En ook een boek is voor Niels pas leuk als het activiteit vraagt en tegelijkertijd ontspant. Dat doen een biografie, een sportboek en literatuur bij hem. En heeft hij volop tijd, dan gaat hij los. Het meest ideale is een vakantie. Met dan slechts ‘een paar verplichtingen’ leest hij uren door en verliest zich helemaal in z’n boek.

Boeken lezen is goed voor de mens. Het heeft een positieve invloed op het burgerschap, het maakt mensen betere werknemers én het heeft een gunstig effect op de gezondheid.

Want door lezen word je genuanceerder, creatiever, opener en zorgzamer. Je verbetert je geheugen, concentratie en intellect. Daarbij ontwikkel je een positiever zelfbeeld en meer leiderschap. En met slechts 6 minuten lezen per dag verlaag je je stressniveau al met twee derde.

Al deze effecten bereik je met focus en concentratie. Daarvoor schakel je je telefoon en laptop uit en pak je een écht boek. Optimaal is fictie – literatuur met verzonnen elementen. Zo eentje waar je helemaal in opgaat.

We lezen bedroevend weinig.

Ook bij Niels komt het er nu niet zo van. Hij heeft het te druk met zijn studie. Eventjes lezen voor het slapen gaan trekt hem niet. Heeft hij nu een half uurtje over, dan ondergaat hij toch liever even een serietje op Netflix. Wijs houdt hij zijn boeken-lees-wenslijst bij. Want gelukkig komt er altijd weer eens vakantie …

 

Minimaal 6 minuten per dag – Doeneke wil ‘t proberen!

 

Laat je verder inspireren tot lezen en lees mijn interview met Joke Linders en Ik ben mijn bril vergeten

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
3
Mijn Lucas

Ik heb een nieuw lief: Lucas. Hij woont in Barcelona. Die afstand deert ons niet. We zijn super close. Lucas leert mij meer mijzelf te zijn. Opener. Flexibeler. Sterker. Dagelijks pakken we 15 minuten quality time. Lekker in onze makkelijkste outfit beluister ik zijn warme stem. Dan open ik mijn …

Doeneke Fit
3
Golven van vrijheid

‘Babymoordenaar’. Hij sist het in mijn oor. Ik huiver. Hij plant een hardnekkig zaadje diep in mij. Net antwoord ik op de vraag ‘wanneer begon voor jou je leven?’ met ‘sinds ik er me van bewust ben’. Dus kom ik in het kamp vóór abortus. Degenen die antwoorden ‘sinds de …

Doeneke Fit
3
Wat is er met die vrouw?

Het overvalt haar. Maar wat nou eigenlijk? Plotsklaps lukt even helemaal niets meer. Uitputting, angsten en sombere gedachten overmeesteren haar. Is zij overspannen? Heeft ze een burn-out? Leidt ze aan een depressie? Of aan een angststoornis? Autisme luidt uiteindelijk de diagnose. Autisme? Autisme ziet er toch heel anders uit? Ik …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten