Even iemand inwerken 

Doeneke Werkpret
9

Zij laat me wel even een poepie ruiken. Ja, letterlijk. Ze werkt me in. Ik sta erbij als ze een oude stoma van een bewoner reinigt. Ik zie de bloedende wond in de buik. Dat komt binnen. En ruik de poep. Het is een even menselijk als smerig tafereel. Ik ben onder de indruk van de aanpak van de verzorgende. Zij gniffelt. Haar opzet slaagt. Ze wil dat ik ontzag heb voor haar en haar werk. Opdat ik straks niet op haar neerkijk vanuit mijn nieuwe – hoger gewaardeerde – functie. Deze ontgroening onderga ik nederig. Ik ben dan een frisse 20-er. Het is mijn eerste serieuze baan.

Ook veel zij-instromers ervaren een merkwaardig welkom. Ik ken veel 45+-ers die eindelijk hun hart volgen. Ze switchen – opzij – naar werk van echt meer betekenis voor hen. Soms in het onderwijs of de zorg. Soms stapt iemand vanuit goedbetaalde advocatuur – opzij – naar het OM of de rechtbank. Tijdens een turbo-opleiding, gaan zij-instromers veelal direct praktisch aan de slag op hun nieuwe werkvloer. Bomvol enthousiasme, energie en gewapend met – al tonnen – werkervaring.

Het lijkt een winnend recept. En tóch vloeien het enthousiasme en de energie van veel zij-instromers snel weg. Hun waardevolle bagage blijkt ook ballast. Geven ze een mooie suggestie over hoe je slimmer werkt? Betweter! En zijn ze – eindelijk na jaren oefenen – assertief in hun communicatie? Hun nieuwe collega’s vinden ze arrogant. Wie denk je eigenlijk wel dat je bent? Ken je plek – jij!

Maar door het stof gaan doet zo’n zij-instromer niet. Die is geen 20 jaar meer! Het is een professional! En zo wordt een zij-instromer te vaak een zij-uitstromer. Doodzonde! Er is dus werk aan de winkel. Zorg voor een warm bad voor die zij-instromer. Kijk mee met die frisse blik. Waardeer die bergen ervaring. Dus erger jij je aan die wijsneus? Wees de wijste. Stuur een beetje bij. En houd ze aan boord.

Opzij – Doeneke wil ’t proberen!

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
2
Die droombaan met toekomst

Zij blust liever branden dan dat ze in die kazerne rondhangt. Natuurlijk! Brandweer word je om dapper te zijn. In de ogen van andere mensen. En van dieren. En redder van natuur. Dagelijks roetsj je als brandweerman/vrouw  – bij alarm – razendsnel via zo’n paal in de kazerne naar beneden. Nooit …

Doeneke Werkpret
Hé pinguïn!

“Hé pinguïn!” roept de man en wenkt die ober. ‘Hé pinguïn!’ De jongen in smoking reageert direct en loopt op de man af – die pinguïn. Ik pols de uitdrukking op het gezicht van die ober. Hij ziet er best strijdlustig uit. Netjes, vriendelijk en toch … Gaat ie matten? …

Doeneke Werkpret
5
Alles om je heen

Ik kijk op naar deze man die met zijn weergaloze teksten en lekkere muziek alles van het leven blootlegt. Steeds weer raakt hij een andere snaar bij mij. Als een – niet meer zo piep soort – groupie sta ik vooraan bij dat hemelse podium. Oh, zo dicht bij mijn …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten