Een vuurtje in mij

Doeneke Werkpret
8

‘Waar ligt jouw passie?’ Enthousiast stelt hij mij deze vraag. Misschien wakkert het woord ‘passie’ een vuurtje in mij aan. Van hartstocht. En verlangen. En raak ik heerlijk op drift. En geef ik hem een bruisende uiteenzetting van mijn passie. En opent dit de weg naar business. Want dit is toch een zakelijk gesprek?


Helaas heeft op mij de vraag ‘waar ligt jouw passie?’ een tegenovergesteld effect. Het blust alle vuur in mij. Ik val stil. En ik erger me. Aan dat ongebreidelde gebruik van de term ‘passie’. Het is mijn jeukwoord. Want ‘passie’ staat voor mij voor een heftige en bijzondere emotie: een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Iets dat dieper gaat dan lust. ‘Waar ligt jouw passie?’ voelt dan ook als een ongepaste vraag.


Toch komt zo’n passie-vraag in elke setting langs. Zoals op een netwerkborrel. En dan is mijn stilvallen onhandig. Want die passie-vraag biedt me ook een podium. Om met een twinkeling in mijn ogen te delen waar ik warm voor loop. En hoe ik dan al mijn competenties inzet.


Ik wil ‘passie’ dus niet langer als jeukwoord. Ik wil niet dat mijn jeuk zaken belemmert. Hiervoor gebruik ik een intern-hulpzinnetje als reddingsboei: ‘bij jeuk niet krabben’. Dat helpt, een beetje.

Niet krabben – Doeneke wil ‘t proberen!

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ‘teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Doeneke Werkpret
3
Soepel van nature

Ze is nu een kras oudje. Eentje van voor WOII. In deze oorlog raakt haar familie al hun rijkdom kwijt. Een bruidsschat zit er niet meer in. Dus raadt haar moeder haar een balletcarrière aan. Want als prima ballerina scoort ze vast nog wel fijn een rijkaard. Dus gaat ze …

Doeneke Werkpret
8
Hart & ziel

Ze zit aan de eettafel met de nabestaanden. Zorgvuldig luistert ze naar alle wensen. Waar en wanneer is de uitvaart? Wat komt er op de rouwkaart? Ze werkt met de dood, als uitvaartondernemer. Kordaat hakt zij knopen door. Ze verzorgt bij dit hartverscheurende proces alles tot in de puntjes. Wat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten