Een vuurtje in mij

Doeneke Werkpret
8

‘Waar ligt jouw passie?’ Enthousiast stelt hij mij deze vraag. Misschien wakkert het woord ‘passie’ een vuurtje in mij aan. Van hartstocht. En verlangen. En raak ik heerlijk op drift. En geef ik hem een bruisende uiteenzetting van mijn passie. En opent dit de weg naar business. Want dit is toch een zakelijk gesprek?


Helaas heeft op mij de vraag ‘waar ligt jouw passie?’ een tegenovergesteld effect. Het blust alle vuur in mij. Ik val stil. En ik erger me. Aan dat ongebreidelde gebruik van de term ‘passie’. Het is mijn jeukwoord. Want ‘passie’ staat voor mij voor een heftige en bijzondere emotie: een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Iets dat dieper gaat dan lust. ‘Waar ligt jouw passie?’ voelt dan ook als een ongepaste vraag.


Toch komt zo’n passie-vraag in elke setting langs. Zoals op een netwerkborrel. En dan is mijn stilvallen onhandig. Want die passie-vraag biedt me ook een podium. Om met een twinkeling in mijn ogen te delen waar ik warm voor loop. En hoe ik dan al mijn competenties inzet.


Ik wil ‘passie’ dus niet langer als jeukwoord. Ik wil niet dat mijn jeuk zaken belemmert. Hiervoor gebruik ik een intern-hulpzinnetje als reddingsboei: ‘bij jeuk niet krabben’. Dat helpt, een beetje.

Niet krabben – Doeneke wil ‘t proberen!

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Pluk deze dag

“Trap er niet in”, waarschuwt mijn zoon. Opgetogen vertel ik hem over mijn aanstaande weekend druivenplukken bij een wijnboer in Frankrijk. Het lijkt me super romantisch. Maar in zijn tussenjaar werkt mijn zoon zich uit de naad bij wijnboeren. Hij oogst weken achter elkaar, zes dagen per week en acht …

Doeneke Werkpret
6
Ik dus

“En dan doet hij weer alsof hij alles beter weet”, mopper ik tegen mijn vriendin. We drinken een glas gember-sinaasappelthee in het park aan het water. Ze knikt. Ze snapt me helemaal. Mijn gevoel. Mijn probleem. Zij heeft ze ook. We zijn uit hetzelfde bouwjaar. We gaan los. Wij als …

Doeneke Werkpret
28
Wie is er hier nou eigenlijk de baas?

We hebben een resultaat. De natuurherstelwet is door het Europese Parlement. De toekomst is helder. En dat belooft wat: veel inspanningen van jou en mij en iedereen. Voor ons grootste bezit: onze natuur. De verplichting is een inspanning. Een verplicht resultaat zat en zit er nog niet in. Komt dit …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten