Een vuurtje in mij

Doeneke Werkpret
8

‘Waar ligt jouw passie?’ Enthousiast stelt hij mij deze vraag. Misschien wakkert het woord ‘passie’ een vuurtje in mij aan. Van hartstocht. En verlangen. En raak ik heerlijk op drift. En geef ik hem een bruisende uiteenzetting van mijn passie. En opent dit de weg naar business. Want dit is toch een zakelijk gesprek?


Helaas heeft op mij de vraag ‘waar ligt jouw passie?’ een tegenovergesteld effect. Het blust alle vuur in mij. Ik val stil. En ik erger me. Aan dat ongebreidelde gebruik van de term ‘passie’. Het is mijn jeukwoord. Want ‘passie’ staat voor mij voor een heftige en bijzondere emotie: een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Iets dat dieper gaat dan lust. ‘Waar ligt jouw passie?’ voelt dan ook als een ongepaste vraag.


Toch komt zo’n passie-vraag in elke setting langs. Zoals op een netwerkborrel. En dan is mijn stilvallen onhandig. Want die passie-vraag biedt me ook een podium. Om met een twinkeling in mijn ogen te delen waar ik warm voor loop. En hoe ik dan al mijn competenties inzet.


Ik wil ‘passie’ dus niet langer als jeukwoord. Ik wil niet dat mijn jeuk zaken belemmert. Hiervoor gebruik ik een intern-hulpzinnetje als reddingsboei: ‘bij jeuk niet krabben’. Dat helpt, een beetje.

Niet krabben – Doeneke wil ‘t proberen!

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Met de Franse slag

‘Een broodmachine koop je niet, die krijg je’, lees ik. Inderdaad verstoffen heel wat van deze bakbeest-miskopen in kelderkasten en schuren. Ik heb er geen en wil er geen. Voor mij gaat er niets boven vers gebakken brood van een Franse bakker. Gelukkig vind je die ook hier meer en meer. …

Doeneke Werkpret
4
Mijn geweten

Ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat een naar portret is zij. Oei, wat denk ik nu? Dit hoort niet. Ik heb natuurlijk geen voorkeuren. Ik behandel iedereen gelijk. Merkt ze dat ik haar niet trek? Plots loopt deze sessie uit. Ik geef haar namelijk extra tijd. Dat …

Doeneke Werkpret
5
Lekker zo’n boost

Purple haar vind ik wel een beetje raar. Zij niet. “Dit geeft me echt een boost! Hier zie je creatie in plaats van verwoesting. Slimme en creatieve jonkies showen daar hun design-hoogstandjes. Rond gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en inclusiviteit. Allemaal frisse ideeën en oplossingen voor al onze maatschappelijke vraagstukken. Je …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten