Aan de lippen van Lucie

Doeneke Werkpret
3

Weergaloos speelt ze blokfluit en piano. Daarbij zingt ze ook nog prachtig. Tussendoor entertaint ze ons, haar publiek, met enthousiaste verhalen over achtergronden van de muziek die ze speelt. Alles doet ze met de grootste pret voor de zaal en zichzelf. Lucie* is een multitalent. En ze is pas 24 jaar. Vanaf haar twaalfde zit ze al op het conservatorium. Op die leeftijd speel ik ook graag blokfluit, maar daar houden alle overeenkomsten op. Helaas …

De intieme concertzaal zit vol met fijnzinnig en ervaren publiek, waarbij ik me best jong voel. Hét klassieke-klassieke muziek-publiek. Leeftijd dondert Lucie niet. In de taal van een 24-jarige vertelt ze smeuïg dat de grote componist Johannes Brahms en Clara Schumann – de vrouw van zijn vriend Robert – toch echt meer dan gewoon bevriend waren. De zaal hangt aan haar lippen.


We zien en horen Lucie niet alleen intiem vertellen en praten, we zitten ook heel dichtbij haar. Ik zie geen bladmuziek. Wel staat er een tablet op de piano. Toont deze haar de muzieknoten? Ik denk het niet. Ze musiceert met haar ogen dicht. Of soms even open, schijnbaar zonder dat ze kijkt. Ze gaat helemaal op in haar eigen werelden, vol overgave. Haar intensiteit klinkt en oogt schitterend.


Na de pauze kondigt Lucie een van haar helden aan; Claude Debussy. Dat vind ik nou jammer. Die onrustige muziek van Debussy werkt mij op de zenuwen. Ik zet me schrap. Ze vertelt hoe zij die feeërieke muziek voor zich ziet. Ze vertelt over imaginaire beelden van mooie wandelingen in een ongekende natuur. Vol buitengewone planten, mensen, dieren en vergezichten. En Lucie ziet en hoort allerlei dans in die unieke natuur van Claude. ”De start van die dans hoor je precies,” vertelt ze enthousiast. Ze maakt me nieuwsgierig. Ik stel me open. En luister naar haar Debussy. Ik zie die mooie natuur. En hoor nu ook die dans! Debussy komt eindelijk bij me binnen. En Lucie leert het me. Ik ben om.

Luisteren – Doeneke wil ‘t proberen!

*Lucie Horsch

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Met de Franse slag

‘Een broodmachine koop je niet, die krijg je’, lees ik. Inderdaad verstoffen heel wat van deze bakbeest-miskopen in kelderkasten en schuren. Ik heb er geen en wil er geen. Voor mij gaat er niets boven vers gebakken brood van een Franse bakker. Gelukkig vind je die ook hier meer en meer. …

Doeneke Werkpret
4
Mijn geweten

Ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat een naar portret is zij. Oei, wat denk ik nu? Dit hoort niet. Ik heb natuurlijk geen voorkeuren. Ik behandel iedereen gelijk. Merkt ze dat ik haar niet trek? Plots loopt deze sessie uit. Ik geef haar namelijk extra tijd. Dat …

Doeneke Werkpret
5
Lekker zo’n boost

Purple haar vind ik wel een beetje raar. Zij niet. “Dit geeft me echt een boost! Hier zie je creatie in plaats van verwoesting. Slimme en creatieve jonkies showen daar hun design-hoogstandjes. Rond gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en inclusiviteit. Allemaal frisse ideeën en oplossingen voor al onze maatschappelijke vraagstukken. Je …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten