Stoeien met tijd – Gastpost door Janna

Doeneke Fit
1

Tijd stelen

“Als jij zoveel te laat komt steel je eigenlijk mijn tijd.” Mijn tante zegt het in het café waar we hebben afgesproken. Baf, die komt binnen! En ze heeft gelijk. Dat moet anders, maar hoe?

Ik weet dat ik altijd net iets te laat kom, of op het nippertje. Want dat nippertje, dat is het eigenlijke doel. Just-on-time. Ik verbaas mij dan ook elke keer weer als iedereen al klaar zit om te vergaderen, precies op het afgesproken tijdstip, bekertje koffie voor zich op tafel. Ik ren meestal precies op juist dát tijdstip binnen met een rood en verhit gezicht en mompel een excuus terwijl ik de laatste stoel pak en mij uit mijn jas pel. Koffie kan ik sowieso vergeten.

Rustig en mindful als eerste ergens zijn. Dat moet heerlijk zijn. Maar hoe leer je dat jezelf aan, als je echt een nippertjes-mens bent? ‘Hoe punctueler je bent, hoe aardiger en gewetensvoller je gevonden wordt’, dat zegt een onderzoek van de Universiteit van Leipzig. En telaatkomers hebben standaard meer stress. Redenen genoeg dus om aan de bak te gaan.

Nooit meer tijdsoptimist

‘Stop met tijdsopitimist zijn’ lees ik als regel één in de tips op internet als ik ‘nooit meer te laat’ intik in Google.  Tijdsoptimisten onderschatten de tijd die dingen kosten met veertig procent zegt de website. De beschrijving van de typische telaatkomer klopt: ik doe altijd nog één of twee kleine dingetjes voor vertrek. Nog één mailtje, nog even dat artikeltje printen, de plantjes water geven. Dus vanaf nu ga ik oefenen op de mindset van een tijdspessimist. Ruimer plannen, en ervan uitgaan dat dingen meer tijd kosten dan ik denk, wel veertig procent extra tijd.  Dus als ik denk dat ik een half uurtje nodig heb, trek ik er voortaan 42 minuten voor uit.

PED

Omdat ik ook dikwijls niet heb nagedacht over wat ik eet en drink op een drukke dag, en dan om drie uur ’s middags de honger stil met een snicker-uit-de-automaat, gebruik ik sinds die lunch met m’n tante ‘PED’. Planning, Eten, Drinken. Voor het ontbijt loop ik dit rijtje even langs. Zit mijn drinkfles in mijn tas, wat lunch ik vandaag, heb ik genoeg rust en ruimte tussen mijn afspraken? En o ja, heb ik 40 procent extra tijd wel meegerekend?

Horloge

‘Neem een polshorloge’. Dat is tip van mijn nuchtere echtgenoot, en ook die is logisch. Want als ik de tijd check op mijn telefoon, zie ik vaak een appje dat ik nog even kan lezen. En beantwoorden. En daar ging mijn speling … Ook op de badkamer heb ik tegenwoordig een klokje, zodat douchen en tutten voortaan binnen de vastgestelde tijd plaatsvindt.

Leef je in

“Hoe zou jij je voelen als je zit te wachten op iemand die altijd te laat is?” vraagt mijn tante. Ik stel mij voor hoe zij zich voelde in dat drukke café. Onzeker, boos, eenzaam, teleurgesteld? In elk geval niet hoe ik mijn lievelingstante graag zie. Of hoe ik wil dat ze mij ziet. Haar ‘je steelt mijn tijd’ was raak.

 

Veertig procent extra tijd plannen – Doeneke wil ’t proberen!

 

Deze keer schreef Janna de post 

 

Bron: https://timemanagement.nl/te-laat-komen/

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
1
Dom zijn. Mag dat?

Ik faal bij onze corona-regels-test*. Ik voel me dom, een gevaar voor mezelf en mijn omgeving. Ook ben ik op weg naar vette boetes. Dom is duur. De basisregels gaan bij mij al snel top. Ik houd de 1,5 meter aan. Ik hoest en nies in mijn elleboog. En ook …

Doeneke Fit
1
De R van die akelige Regelmaat

“Dan heb je nog wat aan je avond!” antwoordt mijn oma resoluut op mijn vraag waarom we zo raar vroeg eten. “Maar dan heb ik niks aan mijn middag!”, roep ik verontwaardigd en brutaal naar mijn oma terug. Boos zuig ik haar zachte smakeloze doperwtjes en worteltjes – allemaal uit …

Doeneke Fit
Vasten voor iedereen

Met een stukje injera – een grote pannenkoek met een sponsachtige structuur en ietwat zure smaak – tussen mijn vingers, pak ik het vlees van de schaal. Ik stop de injera met vlees én mijn vingers in mijn mond. Het lukt mij steeds beter, zonder knoeien, Eritrees te eten. Vandaag …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten