Gezellig zo’n lintjesregen

Doeneke Sociaal
6

“Ik ben ridder”, schept hij op. Hij duwt zijn borst vooruit en wijst naar zijn strikje. Altijd draagt hij een keurig colbert. Met op zijn revers een klein blauw, oranje strikje. Ik vind het raar. De ridders die ik ken dragen blinkende schilden, helmen en zwaarden. Mijn opa is die ridder met dat strikje.


Van de week regent het overal lintjes. Burgers krijgen koninklijke onderscheidingen voor allerlei maatschappelijke inzet. Mijn koor verzorgt op zo’n happening het muzikaal intermezzo. Gezellig! We zingen een klassiek repertoire. En als uitsmijter twee coupletten uit het Wilhelmus. Dat doen wij straks uit het hoofd. Ons volkslied van bladmuziek zingen is ‘not done’. Maar oei, dat valt nog lang niet mee.


Natuurlijk ken ik die melodie. Van elk nationaal zen-moment. Op 4 mei. Bij huldigingen. En bij de start van belangrijke voetbalwedstrijden. Met voetballers die ongemakkelijk een beetje mee-murmelen. Weinigen zingen de tekst mee. En dat begrijp ik. De woorden ‘bloed’ en ‘dood’ in couplet één boezemen mij als kind al angst in. Nooit leer ik het Wilhelmus zingen. Nooit is er echt een reden. Tot nu bij deze lintjesregen.

Ik google ‘the lyrics’ van het eerste en zesde Wilhelmus-couplet. Ai. Hoe leer ik deze pittig vreemde teksten uit mijn hoofd? Mijn 85-jarige tante helpt een handje. Zij is gek op ons volkslied. Ze zingt de coupletten en ik neem het op. Het blijkt een handig oefenbestandje. ‘De ko-ho-ho-ho-ning van Hispanje’. ‘De ti-hi-hi-hi-rani verdrijven’ … Ik oefen me een ongeluk.


Toch krijg ik het maar niet onder de knie. Voor de startzin van het zesde couplet ‘mijn schild ende betrouwen’ mist elk haakje in mijn hoofd. Gelukkig kennen alle ridders in de zaal het wel. Statig staand zingen ze uit volle borst mee. Ik lees de tekst van hun lippen. We zingen samen het Wilhelmus! Samen gaat dat toch best lekker! Ik voel zelfs iets van trots. Dwars door alle generatiekloven heen.

Blijven oefenen – Doeneke wil ’t proberen!

Lastig als een pracht instelling als BBC eigenbelang meeweegt bij in de doofpot houden van hun BBC “top of the pops” vreselijks, bij hun Sir Jimmy Savile.
Tof hoe open Paul McCartney nadien is. De ene ridder is de andere niet!

Iedereen in zorg en onderwijs verdient, naast een lintje voor haar of zijn rol bij COVID, erkenning als ramp voor wie nu vreest voor een baan door Long COVID. Beschaving is reden één. Op twee staat ons aller eigen belang. Alles geven in die ramp, besmet raken en dan nu in de kou werkt ook naar de toekomst slecht.

Moedig onmisbaar gedrag belonen met voor slachtoffers dreigende armoede heeft ook een afschrikkende werking. Wie steekt haar of zijn kop de volgende keer uit voor ons allen? Naast een lintje past nu ook netjes doorlopend inkomen.

Koninklijk onderscheiden van Marco B. doet slachtoffers, meer dan een beetje, denken aan die wel royaal uit de gratie geraakte zoon van de Queen of England gezien die boezemvriendrol bij Jeffrey E.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
6
Zoek die hunk

Ik zoek tenoren. Piepjong hoeft niet. Good looking mag, maar hoeft ook al niet. Ik droom van een type Carlo Bergonzi. Ik zoek onder mijn mannelijke vrienden, bekenden en hun bekenden. Ons koor kampt met deze hoge-mannenstem-schaarste. Het is ook geen fijne vraag ‘ben jij een tenor?’. De vraag of …

Doeneke Sociaal
2
Zullen we iets leuks doen?

Liever speelt zij geen partijtje tennis met mij. “Dat is toch gezellig?” dring ik aan. Nou nee. “Ik ben een presteerder”, legt ze uit. “Winnen is alles voor mij, dus dan ben ik niet leuk”. Oh? Ik sta echt anders in die wedstrijd. Ik ben in best wat dingen fanatiek, …

Doeneke Sociaal
10
Aan de kant!

‘Schijnheil!’ foeter ik in mezelf. Zo’n parmantig rechtop zittende 70+-fietser haalt mij moeiteloos in. Snel scan ik haar fiets op dat geniepige elektrische hulpmotortje. Bingo! Onze forse tegenwind heeft geen vat op haar. Soepeltjes trapt ze de pedalen rond. Allemaal fake, weet ik. Zij heeft zo’n fiets met elektrische ondersteuning. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten