Even uit je evenwicht

Doeneke Fit
3

“Werkt je vader in een augurkenfabriek ofzo?” vraagt die fotograaf. En plots verschijnt bij mij een grote glimlach. De fotograaf drukt af. Hebbes. Mijn paspoort straalt ervan. Mijn yoga-vriendin speelt ook graag met evenwicht. Als je evenwicht zoekt moet je oefenen. “Oefen de danser“, adviseert zij. Niets werkt zo goed voor evenwicht, als vechten met onbalans. En dat helpt je bij van alles en nog wat.

Bij de danser yoga pose* start je op één been. Je andere been breng je naar achteren en omhoog. De hand aan de kant van je achterste been leg je om je zwevende kuit of voet. Je duwt je been in je hand en verlengt zo je rug. Dan breng je je arm aan de zijde van je standbeen naar voren omhoog. Heel sierlijk allemaal. En daarbij adem je diep en ontspannen door …

De danser yoga pose ziet er geweldig uit. En hij is knetter lastig. Ik val steeds om. En dat frustreert me. Die gracieuze uitgebalanceerde eindhouding bereik ik zelden. En wanneer wel, dan een paar seconden. “Dat is juist de bedoeling”, legt mijn yoga-vriendin uit. “Het gaat juist niet om het eindresultaat. Het gaat erom dat je plezier hebt in het doen. Dat je even luchtig naar jezelf kijkt. Dat je speelt. Dat je lol hebt wanneer je je evenwicht verliest. En dat kun je leren, door te blijven oefenen”. Oh? Ik glimlach. Het kwartje valt, langzaam maar zeker.


Ik oefen graag de danser. En mijn luchthartigheid. Ik heb bij gewiebel en omvallen steeds vaker een glimlach. Dat is het resultaat van het omarmen van mijn onbalans. Heel yoga-achtig. En – ook leuk – steeds vaker red ik vijf ademhalingen stabiel in die mooie danser-pose. Top!

Presteren – Doeneke wil ‘t proberen!

*How to Do a Dancer’s Pose – YouTube (1:52)

Het UK team van Sarina Wiegman deed op het EK voetbal voor vrouwen, wat de UK mannen van Gareth Southgate van de zomer nalieten: ze spreken tot de verbeelding van het hele land met hun buitenlandse coach. Ja een vrouw als coach! De volgende stap voor Sarina is het leiden van de Nederlandse mannen. Worden wij ook weer eens KAMPIOEN!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
2
Squatten voor strakjes

Tergend langzaam buigt zij voorover. Ze houdt haar opgestroopte pantykousje tussen haar vingers. Met veel moeite krijgt ze het kousje om de tenen van haar rechtervoet en trekt ze het omhoog. Zo. Die is aan. Eindelijk. Nu been twee. Die andere kous. Eerst maakt ze het kousje weer gereed en …

Doeneke Fit
4
Pak ze

Waarmee ben jij bezig op Wereld Muggendag? Afgelopen zondag is het zover. We staan stil bij de mug. Ik denk aan de gewone huissteekmug. Zo’n inheemse. Zo’n irritante. Dat nare gezoem. En dat geniepige steken. En dan die jeuk. Die mij voor een keuze plaatst: beter niet of nu toch lekker …

Doeneke Fit
9
Met zijwieltjes

Zalig lijkt me die controle over elke beweging van mijn hele lichaam. Hoelahoepen. Zoals vroeger. De ene kant op. De andere kant op. Soepel rond mijn middel, been, arm, nek. En alles draaien van hier naar daar. Van onder tot boven en terug. Met voortdurend een grote glimlach op mijn …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten