Even uit je evenwicht

Doeneke Fit
3

“Werkt je vader in een augurkenfabriek ofzo?” vraagt die fotograaf. En plots verschijnt bij mij een grote glimlach. De fotograaf drukt af. Hebbes. Mijn paspoort straalt ervan. Mijn yoga-vriendin speelt ook graag met evenwicht. Als je evenwicht zoekt moet je oefenen. “Oefen de danser“, adviseert zij. Niets werkt zo goed voor evenwicht, als vechten met onbalans. En dat helpt je bij van alles en nog wat.

Bij de danser yoga pose* start je op één been. Je andere been breng je naar achteren en omhoog. De hand aan de kant van je achterste been leg je om je zwevende kuit of voet. Je duwt je been in je hand en verlengt zo je rug. Dan breng je je arm aan de zijde van je standbeen naar voren omhoog. Heel sierlijk allemaal. En daarbij adem je diep en ontspannen door …

De danser yoga pose ziet er geweldig uit. En hij is knetter lastig. Ik val steeds om. En dat frustreert me. Die gracieuze uitgebalanceerde eindhouding bereik ik zelden. En wanneer wel, dan een paar seconden. “Dat is juist de bedoeling”, legt mijn yoga-vriendin uit. “Het gaat juist niet om het eindresultaat. Het gaat erom dat je plezier hebt in het doen. Dat je even luchtig naar jezelf kijkt. Dat je speelt. Dat je lol hebt wanneer je je evenwicht verliest. En dat kun je leren, door te blijven oefenen”. Oh? Ik glimlach. Het kwartje valt, langzaam maar zeker.


Ik oefen graag de danser. En mijn luchthartigheid. Ik heb bij gewiebel en omvallen steeds vaker een glimlach. Dat is het resultaat van het omarmen van mijn onbalans. Heel yoga-achtig. En – ook leuk – steeds vaker red ik vijf ademhalingen stabiel in die mooie danser-pose. Top!

Presteren – Doeneke wil ‘t proberen!

*How to Do a Dancer’s Pose – YouTube (1:52)

Het UK team van Sarina Wiegman deed op het EK voetbal voor vrouwen, wat de UK mannen van Gareth Southgate van de zomer nalieten: ze spreken tot de verbeelding van het hele land met hun buitenlandse coach. Ja een vrouw als coach! De volgende stap voor Sarina is het leiden van de Nederlandse mannen. Worden wij ook weer eens KAMPIOEN!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Fit
3
Aantrekkelijk in no time

Ik spaar ze. Van die mini-workout filmpjes op social media: transform in only a few reps a day! Een animatie van hoe een slap en blubberig probleemgebied verandert in een strakke body. In no time. Wel aantrekkelijk. Gewoon the exercise. Een stap opzij, een arm omhoog, een been naar achteren. Een …

Doeneke Fit
5
Er is iets aan de hand

Opeens lig ik op straat. Iets haalt me onderuit. Het blijkt een losse veter. Ik struikel over mijn eigen veter. In een onhandige reflex vang ik mezelf met mijn linkerhand op. Auw. De volgende dag ziet de jonge HAIO (Huisarts in Opleiding) het meteen: mijn pols ziet er uit als …

Doeneke Fit
2
Van bulken naar cutten

“Ze zijn weer bezig”, zegt ze met een zucht, “niet eten staat weer op het menu.” Vasten haar tienerzoons deze maand mee met moslims en christenen? De ramadan en de vastenmaand voor Pasen vallen dit jaar leuk samen. Allemaal bezig met geestelijke groei, overgave en liefdevolle aandacht voor de omgeving. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten