Aan de kant!

Doeneke Sociaal
11

‘Schijnheil!’ foeter ik in mezelf. Zo’n parmantig rechtop zittende 70+-fietser haalt mij moeiteloos in. Snel scan ik haar fiets op dat geniepige elektrische hulpmotortje. Bingo! Onze forse tegenwind heeft geen vat op haar. Soepeltjes trapt ze de pedalen rond. Allemaal fake, weet ik. Zij heeft zo’n fiets met elektrische ondersteuning. Bah! Ik fiets tenminste écht. Ik trap me suf. Ik ben mijn eigen motor.

Slaat mijn gemopper over elektrische fietsers ergens op? Dat aantal – elektrische – medeweggebruikers neemt exponentieel toe. Het zijn er heel veel. Te veel? Welnee! Dit is juist geweldig nieuws, begrijp ik van een hoogleraar op televisie. Want deze fietsers zijn ‘eigenlijk’ automobilisten. En in plaats van een ritje met hun auto, pakken ze nu steeds vaker hun elektrische fiets. Da’s top!

Een automobilist verleid je gemakkelijker tot het gebruik van een (elektrische) fiets dan dat hij overstapt naar het openbaar vervoer. Daarom is cycle-oriented-development van steden fijn in opmars. De fiets als basis én baas in het verkeer. Zoals in Houten*. Fantastisch! Dé verkeersader in zo’n stad is dan een conflictvrij fietspad. Een fietspad waarop je lekker doorfietst. Zonder obstakels. Zo’n prachtig concept vraagt om een grootse basishouding van de fietsers. Eentje zonder onderling gefoeter.

Ik leer dé ideale basishouding, voor op het conflictvrije fietspad, bij een oefening in een training. Met z’n twaalven lopen we achteruit én met onze ogen dicht door elkaar in een klein zaaltje.
In de eerste ronde nemen we de ‘sorry’– houding aan. Dat wordt een onduidelijk en wiebelig zooitje.
In de tweede ronde is onze houding ‘aan de kant’. Er hangt direct een agressieve sfeer en we botsen irritant en veel tegen elkaar op.
Onze laatste houding is ‘ik zie wel wat ik tegenkom’. Wow! Deze werkt perfect! Als vanzelf tovert die mindset een ontspannen glimlach op onze gezichten. Heel natuurlijk lopen we door elkaar en een beetje tegen elkaar op. Elk contact verloopt lekker soepeltjes. En plant iemand een elleboog in mijn zij?
Ah, oké …

Dus hup op mijn fiets op het – nu nog conflictrijke – fietspad, oefen ik alvast de ‘ik zie wel wat ik tegenkom’– houding. En passeert mij zo’n schijnheilige fietser met een hulpmotortje? Ah, oké …!

Oefenen – Doeneke wil ‘t proberen!

* fietsstad-van-nederland

Ik zie wel wat ik tegenkom? Volgens mij werkt dat bij anderen met een botte aan de kant attitude heel slecht. Sukkelen is tof als iedereen dat een beetje doet!

Prachtig fotowerk weer Doeneke!

Als spelletje met collega’s bij die foto’s is leuk te raden uit welk land ze komen. Van boven naar onderen gok ik eerste is VS, derde Engeland en rest Frankrijk.

“Duitse automobilisten rijden sinds begin deze maand naar Nederland om goedkoper te kunnen tanken” lees ik op de blog waar ik jouw blog ooit ontdekte.

Misschien is de vraag een beetje woke, maar is tanken bij ons nu te goedkoop* of in Duitsland te duur Doeneke? Meer stimulans in Duitsland voor elektrisch. Kan jij hier iets mee? Ik lees ’t graag.

* https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/wat-kost-het-opladen-van-een-elektrische-auto#:~:text=Aanbieders%20hanteren%20prijzen%20tussen%20de,%E2%82%AC%200%2C12%20per%20kilometer.

“Een fitte volwassene of een jongere hoeft voor een snelheid van tussen de twintig en vijfentwintig kilometer per uur geen elektrische fiets aan te schaffen. Met een gewone, goede sportieve fiets en een gezonde, matige inspanning haal je die snelheid ook. Dus overweeg je een elektrische fiets aan te schaffen omdat een gewone fiets zo zwaar trapt, kijk ook eens naar een snellere gewone fiets. In ieder geval veel goedkoper en minder kwetsbaar” lees ik bij onze Fietsersbond. Ik heb het niet zo op jongeren die van hun ouders een e-bike krijgen, om zeg die paar kilometer binnen Blaricum, naar school te gaan. Als je nou dagelijks van de ene naar de andere kant van de Afsluitdijk moest?!

Opgevoerde elektrische fietsen, gevoed met grijze stroom, vind ik een plaag op onze fietspaden en voor de geestelijke en fysieke gezondheid van iedereen 🥺

P.S. zo’n opgevoerde e-bike mag niet op de openbare weg en je moet bij een reguliere supersnelle e-bike een helm op en een kentekenplaat zoals elke brommer

Gewoon fietsen is de oplossing voor zo’n beetje alles. Alleen bij echt rotweer neem ik nog de auto. En zelfs dat doe ik minder en minder de laatste tijd.

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
14
Weg met die machtsspelletjes?

Hij zet alles naar zijn hand. Een vaste hand van een bijzondere man. En die man krijgt daarvoor een prijs. De Machiavelliprijs. Machiavelli is toch een schurk? Een koude, berekende en emotieloze griezel? Met een cynisch wereldbeeld? Die manipuleert en misleidt? Een man van oorlog en politiek zonder moraal? Is Johan …

Doeneke Sociaal
10
De gemiddelde man

Een vriendin vraagt “Hoe stimuleer ik mijn man?” en ze wijst op haar keuken. Mannen kennen hun eigen manco. Zoals met die zelfspot in ‘Er kan wel wat zout uit’. Die prent van Peter van Straaten waarop een man pedant met een pollepel aan zijn lippen naast ’t fornuis dat …

Doeneke Sociaal
9
Een ander hoedje

Sociale intelligentie vind ik wel lekker. Net als een discussie waarin jij jouw unieke kijk op de werkelijkheid stevig neerzet en eens lekker verdedigt. Soms levert dat nog wat op ook. Juist als jij en ik ook naar elkaar luisteren. Hoe focussen jij en ik op wat wij al denken …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten