Wat zegt u?

Doeneke Sociaal
3

“Zeg maar jij, hoor!” hint mijn schoonvader losjes. Met zijn tachtig jaren oogt hij nog fris en fruitig. One of the guys. De achttienjarige vriend van zijn kleindochter glimlacht beleefd – en ongemakkelijk. Net zo ongemakkelijk als onlangs, wanneer ik dezelfde vrijer van mijn nichtje hetzelfde verzoek. “Tegen vrouwen van mijn leeftijd – zo rond de veertig en vijftig – zeg je beter ‘je’. Anders voelen ze zich zo oud.” Hij knikt beleefd, verontschuldigt zich voor zijn correcte opvoeding en vousvoyeert mij verder. Oeps.


En tóch, ik bewonder zijn onverzettelijke consequente ‘u’ gebruik. Een zekere consistentie is wezenlijk als je tutoyeert of vousvoyeert. Hop je heen-en-weer tussen ‘je’ en ‘u’, dan wekt dat irritatie en verwarring bij je lezer of gesprekspartner. Zo’n rommeltje lijkt al snel persoonlijk gericht tegen een ‘u’ of een ‘je’. Bovendien, wat denk ik eigenlijk wel? Natuurlijk ben ik een ‘u’ voor hem. Ik ben voor hem een oude tante. Eentje die zich uiteraard niet zo oud voelt als ze toch echt is. En die hengelt naar een joviaal ‘je’ als complimentje. Wat een zielige vertoning. Van die oudjes. Zoals ik. Tja.


Met dat frisse inzicht neem ik het op voor deze jongeman. “Laat hem nou!” maan ik mijn schoonvader. “Jij bent met je tachtig jaar voor hem gewoon een oude vent. Een echte ‘u’ dus. Accepteer dat gewoon.” Mijn schoonvader is het fel met mij oneens. Uit de hoogte zegt hij “Ik bepaal hoe hij mij aanspreekt. Met ‘je’ dus. Daar kan hij moeite voor doen!” Opeens is schoonpapa niet langer fris en fruitig. Maar oudbakken. Zo eentje van vroeger. Onmiskenbaar een ‘u’. Per se ‘je’ willen zijn is zó ‘u’…

Wat jij wil – Doeneke wil ’t proberen!

Zo blijkt maar weer – conservatisme en oude mannen gaan goed samen… Misschien zou het Zweedse systeem eens overwogen moeten worden: niemand vousvoyeren en iedereen gewoon lekker als “du”!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
5
Gezellig zo’n lintjesregen

“Ik ben ridder”, schept hij op. Hij duwt zijn borst vooruit en wijst naar zijn strikje. Altijd draagt hij een keurig colbert. Met op zijn revers een klein blauw, oranje strikje. Ik vind het raar. De ridders die ik ken dragen blinkende schilden, helmen en zwaarden. Mijn opa is die ridder …

Doeneke Sociaal
5
Stelletje viespeuken

“Wat een stelletje viespeuken!”, mopper ik. Met een vies gezicht verwijder ik het verfrommelde lege pakje sigaretten uit de bosjes. Met mijn grote grijper stop ik het in mijn tas. “Aso’s!” foeter ik. Een meter verderop vis ik een leeg blikje Red Bull op. ‘De prullenbak staat natuurlijk veel te …

Doeneke Sociaal
5
Ahmad, de zoon van een generaal

Ik zit in de taxi. Ahmad* is mijn chauffeur. Trots en rijdend toont hij foto’s van een generaal in uniform. Wat een mooie man. Met een fijne zachte uitstraling. Het is zijn vermoorde vader. Ahmad toont ook foto’s van zijn prachtige Samira op hun bruiloft. Nadien ziet hij zijn bruid enkel …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten