Wat zegt u?

Doeneke Sociaal
3

“Zeg maar jij, hoor!” hint mijn schoonvader losjes. Met zijn tachtig jaren oogt hij nog fris en fruitig. One of the guys. De achttienjarige vriend van zijn kleindochter glimlacht beleefd – en ongemakkelijk. Net zo ongemakkelijk als onlangs, wanneer ik dezelfde vrijer van mijn nichtje hetzelfde verzoek. “Tegen vrouwen van mijn leeftijd – zo rond de veertig en vijftig – zeg je beter ‘je’. Anders voelen ze zich zo oud.” Hij knikt beleefd, verontschuldigt zich voor zijn correcte opvoeding en vousvoyeert mij verder. Oeps.


En tóch, ik bewonder zijn onverzettelijke consequente ‘u’ gebruik. Een zekere consistentie is wezenlijk als je tutoyeert of vousvoyeert. Hop je heen-en-weer tussen ‘je’ en ‘u’, dan wekt dat irritatie en verwarring bij je lezer of gesprekspartner. Zo’n rommeltje lijkt al snel persoonlijk gericht tegen een ‘u’ of een ‘je’. Bovendien, wat denk ik eigenlijk wel? Natuurlijk ben ik een ‘u’ voor hem. Ik ben voor hem een oude tante. Eentje die zich uiteraard niet zo oud voelt als ze toch echt is. En die hengelt naar een joviaal ‘je’ als complimentje. Wat een zielige vertoning. Van die oudjes. Zoals ik. Tja.


Met dat frisse inzicht neem ik het op voor deze jongeman. “Laat hem nou!” maan ik mijn schoonvader. “Jij bent met je tachtig jaar voor hem gewoon een oude vent. Een echte ‘u’ dus. Accepteer dat gewoon.” Mijn schoonvader is het fel met mij oneens. Uit de hoogte zegt hij “Ik bepaal hoe hij mij aanspreekt. Met ‘je’ dus. Daar kan hij moeite voor doen!” Opeens is schoonpapa niet langer fris en fruitig. Maar oudbakken. Zo eentje van vroeger. Onmiskenbaar een ‘u’. Per se ‘je’ willen zijn is zó ‘u’…

Wat jij wil – Doeneke wil ’t proberen!

Zo blijkt maar weer – conservatisme en oude mannen gaan goed samen… Misschien zou het Zweedse systeem eens overwogen moeten worden: niemand vousvoyeren en iedereen gewoon lekker als “du”!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
3
Opzwepend en lekker!

Ze danst K-pop. In een girlsband. En verandert van een verlegen tiener in een podiumbeest. De muziek is een combi van hiphop en andere popmuziek. De choreografie van de dans is dynamisch, strak, synchroon en met oog voor detail. Heel veel details. De teksten bevatten een activistische boodschap. De Zuid-Koreaanse …

Doeneke Sociaal
6
De lekkerste ballen

Elitair is het niet. Het is voor iedereen. Filmsterren doen het. En taxichauffeurs. Presidenten en kinderen. Mannen en vrouwen. Denk ik aan jeu de boules, dan denk ik aan de zomervakanties in Frankrijk vroeger. Op dorpspleinen spelen Franse oude mannetjes dit spel. Ze zitten op een bankje en staan op …

Doeneke Sociaal
41
Stem op mij!

‘Ik hou niet zo van politiek’, zegt ze keer op keer. Dus stemt ze nooit. Ik leer om altijd te stemmen. Van mijn ouders en grootouders. Mensen van vroeger. Omdat democratie niet vanzelfsprekend is. Dat zomaar een of andere griezel onze democratie verandert in een autocratie. Gevaarlijk. Dat je onze …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten