Meer Engels met minder moeite

Doeneke Erudiet
1

“And did you improve your English this week?”, vraagt mijn gastheer waar ik een week logeerde. Ai! Beter zou zijn “You certainly improved your English this week!”.

Engels is overal. Not my cup of tea? Doe mij maar Nederlandse teksten en Engelstalige films mét ondertiteling.

Ik doorbreek mijn weerstand: Going Dutch, ieder voor zich? No way. Ik wil af van mijn angst voor al mijn Double Dutch. Geen wartaal meer. Ik ga mijn Engels verbeteren …

Ik zet Engelse boeken op mijn e-reader. Geen hoogstaande literatuur, maar chicklit. Leren moet wel leuk blijven.

Ik reis in mijn eentje naar Wales en logeer een week bij een Engels/Iers-gezin. Daar móet ik wel aan het Engels to get something out of my system. Mijn fear of missing out zet ik om in iets positiefs. Stapje voor stapje.

Elke ochtend om 7:00 uur wekt de vierjarige Freddy mij. “Goodmorning! Why are you still in your bed? Are you coming down for breakfast?” Ik moet meteen aan de bak. Shit. Fun.

Met de kinderen speel ik kwartet en ik lees ze voor. Natuurlijk het boek over een crocodile. Dit Engelse struikelwoord zit in elke zin. Gelukkig wil George van zes jaar graag zijn leesskills tonen; “Of course yóu can read us the book today …” “And now, hit the sack! Sleep well and sweet dreams!”

Met de ouders bespreek ik belangrijke volwassenenzaken: relationships, health and politics (lees: Brexit). En we doen ook aan talk shop. Nee, dat is niet lekker kletsen over shopping, maar gewoon over werk.

Ik bezoek bars, pubs en inns. Establishments voor verschillende klassen. Overal is bier, dat dan weer wel. Ik knoop praatjes aan. Bite the bullet. Ik spreek een feestelijk uitgedoste dame. Zij gaat met vele cadeaus naar haar zoon en schoondochter om daar de verjaardag van hun hond te vieren. Ik ontdek hier een bijzondere ’tradition from Wales’, denk ik. Maar nee, dit feestbeest vertelt me dat zij a peculiar lady is.

Iedere dag toast en cakes. En op zondag a full English breakfast: gebakken eieren, worstjes, spek, afstotelijke black pudding en zelfs witte bonen in tomatensaus … “No” is not an option. Is het ontbijt net een paar inches gezakt, dan gaat om 16:00 uur alweer de AGA cooker open, op naar a roasted dinner. Alle restjes van de week en een berg gekookte aardappels worden in de oven krokant geroosterd en dan … een flinke scheut gravy … OMG

Op weg naar huis koop ik ‘Voyage out’ van Virginia Woolf. Hoogstaande Engelse literatuur. I can handle it!

Britishness – Doeneke wil ’t proberen!

Deze blog bevat, heel educatief en erudiet, uitleg bij de Engelse termen. Hoe zie je deze uitleg? Op je laptop: met je muis op de blauwe tekst gaan staan. Op je telefoon: zachtjes met je vinger de blauwe woorden aanraken (als je dit te hard doet, dan vraagt ie of je wil kopiëren of knippen …)

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
2
Wat een lijdensweg

Ik vind het geen gezellige plaatjes. Die lijdensweg van Jezus uit Nazareth. Met zijn kruisiging in Golgotha. Als kind bezoek ik elke zomervakantie met mijn ouders rooms-katholieke kerken in Europa. Andere kerken vinden mijn ouders te saai. Al dat kerkbezoek is sowieso een beetje raar, want mijn ouders zijn antireligieus. …

Doeneke Erudiet
1
Heb je wel manieren?! Doe de etiquette quiz!

Hoe moet ik mijn servet neerleggen? Wat bestel ik nou eigenlijk? Hoe trek ik de aandacht van de ober? Allemaal zaken die mij onzeker maken in een chique restaurant. Hoe staat het eigenlijk met jouw kennis van de westerse restaurant etiquette?Doe de quiz en zie direct je resultaat en de …

Doeneke Erudiet
2
Ik ben niet achterbaks

Ze noemt mij ‘geraffineerd’. Dat klinkt niet best, denk ik. En op mijn hoede vraag ik haar naar het waarom. Zij legt me uit dat ze me ‘prettig verfijnd’ vindt. Ze ziet ‘geraffineerd’ als een verdiend compliment. Van haar voor mij. Mijn associatie met ‘geraffineerd’ is nooit iets moois. Bij …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten