Lekkers van Rossini

Doeneke Werkpret
3

Deze Italiaan is al jong super productief. Zo kan hij op zijn 37e lekker met pensioen. Gioachino Rossini (1792-1868) componeert op zijn achttiende zijn eerste opera. Hij produceert in rap tempo talloze muziekstukken. Na 39 opera’s lijkt het welletjes. Gioachino geniet 40 overheerlijke pensioenjaren.


Auteursrecht bestaat nog niet in Rossini’s tijd. Juist aan zijn opera’s verdient hij in eigen uitvoeringen. Dat vreet tijd. Rossini recyclet onderdelen uit zijn eerdere stukken. Zo goed als nieuw bespaart echt tijd. Veel kracht met een beetje herhaling? Het publiek smult!


Tijdens zijn pensioen componeert Rossini af en toe nog een stukje muziek. Gewoon, omdat hij het niet kan laten. Als levensgenieter. Zo maakt ook hij buitengewoon veel lol. Gioachino kookt graag. Hij eet. Recepten schrijft Rossini ook. Wie schrijft die blijft – altijd. Vandaag vind je nog overal volop luxe, romige à la Rossini-gerechten: tournedos, canneloni, risotto, een (calorie) rijke saus en cocktails!

Rossini wordt voor die tijd – ondanks zijn grote eetlust – flink bejaard. En gelukkig maar. Op zijn oude dag – in 1863 – componeert Gioachino zijn Petite Messe Solennelle. Zijn absolute meesterwerk! Een beetje voor God, met een snufje duivel erin – oordeelt hij zelf. Anderhalf uur van de allerfijnste én lekkerste muziek. Met af en toe een overheerlijke herhaling. Om al je vingers bij af te likken!

À la Rossini – Doeneke wil ‘t proberen!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
8
Hij is blij met zichzelf

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt …

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten