Vier kerst oorspronkelijk, terug naar het jaar nul

Doeneke Erudiet

Jingle Bells met veelgangen kerstdiners? Zalig! Ik houd van eten en wijn. Natuurlijk weet ik dat ik niet teveel moet eten en drinken en dat mijn BMI pas optimaal is als ik een aantal kilo’s lichter ben. Maar ik vind het vreselijk ongezellig om me daar deze maand mee bezig te houden. Dus, zoals altijd in december, noteer ik dat ‘kilo’s lichter plan’ op mijn lijstje goede voornemens. Zodra ik het heb genoteerd, is het direct weer gezellig uit mijn hoofd.

In mijn boekenkast ligt het boek ‘now I lay me down to eat’; een prachtige titel die mij altijd doet glimlachen. Het boek beschrijft hoe de Romeinse en Joodse hogere klassen in de eeuwen rond de geboorte van Christus liggend aten. Dat deden ze vast met een goede reden.

Verticaal eten is onze oervorm én modern. Klaarstaan om te vechten of te vluchten, in de prehistorie en bij fastfood. Weinig mindful.

Zittend eten, in gehoekte vorm, is vlees noch vis. Een compromis tussen staan en liggen. Een even praktische als saaie oplossing.

Horizontaal eten is een zinnelijke, luxe en decadente manier van eten. Heerlijk om met kerst te doen. Dat betekent onder andere dat ik dat feestelijke, maar toch wat te strakke, jurkje met noodzakelijk corrigerend ondergoed in de kast kan laten. Want bij een liggend diner past ruime kleding. Alle schaamte voorbij. Hoera voor wat meer hedonisme. Doeneke wil ’t proberen!

Fijne Kerstdagen!

 

 

 

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
3
Wat een lijdensweg

Ik vind het geen gezellige plaatjes. Die lijdensweg van Jezus uit Nazareth. Met zijn kruisiging in Golgotha. Als kind bezoek ik elke zomervakantie met mijn ouders rooms-katholieke kerken in Europa. Andere kerken vinden mijn ouders te saai. Al dat kerkbezoek is sowieso een beetje raar, want mijn ouders zijn antireligieus. …

Doeneke Erudiet
1
Heb je wel manieren?! Doe de etiquette quiz!

Hoe moet ik mijn servet neerleggen? Wat bestel ik nou eigenlijk? Hoe trek ik de aandacht van de ober? Allemaal zaken die mij onzeker maken in een chique restaurant. Hoe staat het eigenlijk met jouw kennis van de westerse restaurant etiquette?Doe de quiz en zie direct je resultaat en de …

Doeneke Erudiet
2
Ik ben niet achterbaks

Ze noemt mij ‘geraffineerd’. Dat klinkt niet best, denk ik. En op mijn hoede vraag ik haar naar het waarom. Zij legt me uit dat ze me ‘prettig verfijnd’ vindt. Ze ziet ‘geraffineerd’ als een verdiend compliment. Van haar voor mij. Mijn associatie met ‘geraffineerd’ is nooit iets moois. Bij …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten