Wat ik weet

Doeneke Erudiet
1

Dat was in 1756! Ik zou willen dat ik gek veel kennis zelf direct paraat zou hebben, dus zonder te googelen. Zoals het geboortejaar van Mozart, of de levensloop van Marx en hoe diens visie op dividendbelastingen aansluit op de kijk van Rutte en waarom Pluto nu wel of niet een planeet is et cetera. Kennis, al dan niet nutteloos, maar tentoon te spreiden met indrukwekkende woorden, die ik dan losjes in een conversatie weef. Dat soort werk!

Ik ambieer eruditie: ik wil veel kennis, een brede interesse, beschaving en smaak hebben. ‘Erudiet’ is een leenwoord uit het Frans. En Frans komt uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Ik vind ‘erudiet’ een prachtig woord. Een andere omschrijving is ‘veelweter’. Dat klinkt dan weer minder aantrekkelijk, zoals ‘betweter’.

Om door anderen als erudiet te worden herkend, moet ik mijn kennis, brede interesse, beschaving en smaak slim etaleren. Door ‘eloquent’ te zijn. Ook zo’n mooi Frans leenwoord. Het betekent dat je behoorlijk je gedachten uit kunt drukken; welbespraakt bent. Heerlijk allemaal!

En dat is voor mij een probleem. Of, natuurlijk: een uitdaging. Ik heb tijd nodig om mijn gedachten om te zetten in woorden. Tijd die mijn gesprekspartner niet altijd heeft/geeft en dus graag mijn zin afmaakt. Bij wijze van hulp, komt mijn eruditie zodoende niet uit de verf. Geef mij de tijd en ik zal laten zien hoe ad rem ik ben!

Ik hoop dat mijn praten anderen soms net te traag gaat, omdat ik zorgvuldig wil formuleren. Echter ik vrees dat ik soms nog gewoon net onvoldoende erudiet ben om werkelijk eloquent te zijn …

Erudiet en eloquent zijn – Doeneke wil ’t proberen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
1
Na zomer komt nazomeren

Nu, in september, raak ik wat van slag. De herfst begint. De zomer is voorbij. Dat stemt me soms wat melancholisch. Ik omarm de nazomer. Zalig, nu zomaar op een dag de zon haar best doet en de stemming stijgt. Die nazomer duurt van eind september tot in december. Meteorologisch is zo’n …

Doeneke Erudiet
10
Hoe zit dat eigenlijk in Polen? Doe de quiz!

Ze zijn reuze bedreven in de huishouding, de bouw, vissen en drinken. Zomaar wat vooroordelen van een Nederlander over de Pool. Tijd voor wat feiten. Wat weet jij over Polen? Test met 12 vragen jouw kennis over Polen. Je ziet direct je resultaat en de juiste antwoorden. Chrzaszcz uitspreken – …

Doeneke Erudiet
7
Ik wil wel, maar ik mag niet …

Huppelend kom ik thuis van een vriendinnetje. Ik mag zondag met haar mee! Dansen op het dorpsplein! In een witte jurk! Met een bloemenkrans in mijn haar! Maar van mijn ouders mag ik niet. Meedansen, met die Pinksterbruidjes. Geen wit jurkje voor mij. Want dat is voor gelovigen. En dat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten