Wat ik weet

Doeneke Erudiet
1

Dat was in 1756! Ik zou willen dat ik gek veel kennis zelf direct paraat zou hebben, dus zonder te googelen. Zoals het geboortejaar van Mozart, of de levensloop van Marx en hoe diens visie op dividendbelastingen aansluit op de kijk van Rutte en waarom Pluto nu wel of niet een planeet is et cetera. Kennis, al dan niet nutteloos, maar tentoon te spreiden met indrukwekkende woorden, die ik dan losjes in een conversatie weef. Dat soort werk!

Ik ambieer eruditie: ik wil veel kennis, een brede interesse, beschaving en smaak hebben. ‘Erudiet’ is een leenwoord uit het Frans. En Frans komt uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Ik vind ‘erudiet’ een prachtig woord. Een andere omschrijving is ‘veelweter’. Dat klinkt dan weer minder aantrekkelijk, zoals ‘betweter’.

Om door anderen als erudiet te worden herkend, moet ik mijn kennis, brede interesse, beschaving en smaak slim etaleren. Door ‘eloquent’ te zijn. Ook zo’n mooi Frans leenwoord. Het betekent dat je behoorlijk je gedachten uit kunt drukken; welbespraakt bent. Heerlijk allemaal!

En dat is voor mij een probleem. Of, natuurlijk: een uitdaging. Ik heb tijd nodig om mijn gedachten om te zetten in woorden. Tijd die mijn gesprekspartner niet altijd heeft/geeft en dus graag mijn zin afmaakt. Bij wijze van hulp, komt mijn eruditie zodoende niet uit de verf. Geef mij de tijd en ik zal laten zien hoe ad rem ik ben!

Ik hoop dat mijn praten anderen soms net te traag gaat, omdat ik zorgvuldig wil formuleren. Echter ik vrees dat ik soms nog gewoon net onvoldoende erudiet ben om werkelijk eloquent te zijn …

Erudiet en eloquent zijn – Doeneke wil ’t proberen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
8
Je body? Doe de quiz!

Je body is fantastisch! Een ingenieus bouwwerk van weefsels, organen en systemen. Zoals je spijsverterings- en zenuwstelsel, je cardiovasculaire-, endocriene-, nier-, spier-, skelet- en voortplantingssysteem. En natuurlijk je huid, ademhaling en zintuiglijke ontvangst … Wat weet jij eigenlijk over je body? Doe de quiz en zie direct je resultaat en …

Doeneke Erudiet
6
Een cut crease voor hooded eyes? Doe de beauty-speak quiz!

Ademloos kijk ik hoe de vlogger haar hooded eyes in no time optisch omtovert tot een frisse, wijd open blik. Ik smul van zo’n before- and after make-up tutorial. De Engelse beautytermen vliegen me om de oren. Zo shapet ze haar hooded eyes met een cut crease. Hooded eyes zijn …

Doeneke Erudiet
6
Waarom zo moeilijk doen?

“Dit vind ik vreselijk complex”, zeg ik met een frons. Ik kijk verward naar de sluiting van het sieraad. Ik krijg ‘m niet dicht. “Ik denk dat je bedoelt dat je het gecompliceerd vindt”, reageert hij. Die wijsneus. Mijn frons wordt dieper. Complex of gecompliceerd. Wat maakt dat uit? Maar …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten