Wat ik weet

Doeneke Erudiet
1

Dat was in 1756! Ik zou willen dat ik gek veel kennis zelf direct paraat zou hebben, dus zonder te googelen. Zoals het geboortejaar van Mozart, of de levensloop van Marx en hoe diens visie op dividendbelastingen aansluit op de kijk van Rutte en waarom Pluto nu wel of niet een planeet is et cetera. Kennis, al dan niet nutteloos, maar tentoon te spreiden met indrukwekkende woorden, die ik dan losjes in een conversatie weef. Dat soort werk!

Ik ambieer eruditie: ik wil veel kennis, een brede interesse, beschaving en smaak hebben. ‘Erudiet’ is een leenwoord uit het Frans. En Frans komt uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Ik vind ‘erudiet’ een prachtig woord. Een andere omschrijving is ‘veelweter’. Dat klinkt dan weer minder aantrekkelijk, zoals ‘betweter’.

Om door anderen als erudiet te worden herkend, moet ik mijn kennis, brede interesse, beschaving en smaak slim etaleren. Door ‘eloquent’ te zijn. Ook zo’n mooi Frans leenwoord. Het betekent dat je behoorlijk je gedachten uit kunt drukken; welbespraakt bent. Heerlijk allemaal!

En dat is voor mij een probleem. Of, natuurlijk: een uitdaging. Ik heb tijd nodig om mijn gedachten om te zetten in woorden. Tijd die mijn gesprekspartner niet altijd heeft/geeft en dus graag mijn zin afmaakt. Bij wijze van hulp, komt mijn eruditie zodoende niet uit de verf. Geef mij de tijd en ik zal laten zien hoe ad rem ik ben!

Ik hoop dat mijn praten anderen soms net te traag gaat, omdat ik zorgvuldig wil formuleren. Echter ik vrees dat ik soms nog gewoon net onvoldoende erudiet ben om werkelijk eloquent te zijn …

Erudiet en eloquent zijn – Doeneke wil ’t proberen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Erudiet
’s Avonds een vent, ’s ochtends een vent

Een kater. Geen zin. Doodsaai. Achteraf het online videootje van het college versneld kunnen afspelen. Een student heeft genoeg redenen om een college skippen. “Niet doen!” zegt Florence Gaillard. Al 30 jaar werkt zij als docent en studiecoach bij de Hogeschool van Utrecht. “Een betrokken student is de sleutel tot …

Doeneke Erudiet
Voor alle zielen

“Ich will euch trösten, wie einen seine Mutter tröstet”. Met natte ogen zing ik de mooiste zin uit ‘Ein Deutsches Requiem’ van Brahms. Samen met wel 300 andere zangers van dit meezingconcert. Een heerlijk troostrijk dagje uit. Het is 2 november en het is ‘Allerzielen’. Een rooms-katholieke herdenkdag. Op deze …

Doeneke Erudiet
1
In dit geval is er sprake van incontinentie

‘In dit geval is er sprake van incontinentie’. Daar gaan we. “’In dit geval’ betekent ‘hierbij’. ‘Is er sprake van’ betekent ‘is’. En weet je wat ‘incontinentie’ is?” “Ja, natuurlijk!” “Er staat dus eigenlijk ‘er is incontinentie’.” “Oh! Niet moeilijk dus?” “Nee, niet moeilijk. Er staan vooral wat moeilijke en …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten