Een ander hoedje

Doeneke Sociaal
10

Sociale intelligentie vind ik wel lekker. Net als een discussie waarin jij jouw unieke kijk op de werkelijkheid stevig neerzet en eens lekker verdedigt. Soms levert dat nog wat op ook. Juist als jij en ik ook naar elkaar luisteren. Hoe focussen jij en ik op wat wij al denken én op al het andere dat telt?

Ik ben dol op de kleurige denkhoeden van psycholoog Edward de Bono. Hij ontwikkelt er zes. Iedere kleur hoedje staat voor een ander perspectief. De bedoeling is dat je switcht van hoedje naar hoedje. En zo steeds op een andere wijze je denkkracht gebruikt. Dat bruist. En zo verbreed en verdiep je jouw blik. Iedereen kan het vanuit meer dan de eigen voorkeur – je favoriete eigen kleur denkhoedje.

De ‘glas is halfvol’- denker past de gele hoed. De zwarte hoed past bij dat halflege glas. De emotionele denker draagt de rode hoed. Die van de feiten heeft het witte hoedje. Degene die het allemaal overziet heeft het blauwe hoedje. En het ‘out of the box’ denkhoedje kleurt groen.

Bij een ‘je-bent-fel-voor-óf-tegen-polarisatie-onderwerp’ trek ik van harte al die hoedjes uit de kast. Zeker als ik me ongelukkig voel over jouw of mijn felheid. Vaak haalt de gedachte aan die denkhoedjes de kou al uit de lucht. Het helpt mezelf naar meer nuance en openheid naar jou. En bijna altijd werkt dat andersom net zo vlotjes. Heerlijk!

Dreigt er een typisch polarisatie-issue? Blijf dan constructief in de weer met al die kleurtjes. Gezellig, hoedje voor hoedje, bespreken we hoe we samen wat verder komen – met zo’n beetje wat dan ook:

Gele hoed denk positief Ω Wat is de zonnige kant?

Rode hoed denk emotioneel Ω Wat voel ik?

Witte hoed denk objectief en analytisch Ω Wat weet ik en wat weet ik niet?

Zwarte hoed denk negatief kritisch Ω Wat is hier een gevaar?

Groene hoed denk creatief Ω Hoe kan het anders?

Blauwe hoed denk beschouwend en controlerend Ω Hoe staat het ervoor?

Dus fijn saampjes, omdat het kan en past als je echt iets voor elkaar wil krijgen.

Multi – Doeneke wil ’t proberen!

Samenleven is leuker als we luisteren naar anderen met oog voor elkaar en de belangen van elkaar. Makkelijk is dat niet altijd en dat hoeft ook niet altijd. Heel fijne blog weer Doeneke 😊

Onder één hoedje spelende instanties in de toeslagenaffaire met slachtoffers die geduld moeten opbrengen tot 2030 … welke kleur hoedje helpt wie daarbij?

Mij raakt dat niet in mijn portemonnee, maar ik zit vol plaatsvervangende schaamte t.m. uithuisplaatsingen van kinderen. Au!

“Iemand die een melding doet moet je juist tegen zichzelf beschermen”? Zulk “beschermen” is onder één hoedje spelen met vergeetachtige daders, onder het mom van hun te beschermen privacy. De feiten onder het vloerkleed? Super onderzoeksjournalistiek NRC 😗

Dat er een opname bestaat van zijn telefoongesprek met Mulder noemt Luijten „een beetje van de afdeling-Stasi. Zo ga je toch niet met elkaar om?”

Tsja, blaming the victim. Dus zo gaan we met elkaar om binnen de grootste politieke partij van Nederland?!

Een toeslagenaffaire is het gevolg van een breed gedragen streven naar een slanke overheid met tegelijkertijd dikke consultants. Willen we werkelijk slankheid met vette nikserigheid, onbestuurbaarheid en ellende alom?

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
8
Dat wil ik wel!

Mij zie je niet meer in bad. Ik neem een korte douche. Maar ik rijd wel auto. Deug ik nou wel of niet?! Graag ben ik deel van de oplossingen voor de problemen in de wereld. Maar het goede doen is lang niet makkelijk. Hoe neem ik deze problemen serieus …

Doeneke Sociaal
5
Black Cat White Cat

Ze zijn zwart, deze Charlie en Tommy. En dus gevaarlijk. De klik tussen die twee en mij is er niet meteen. Ik ben op mijn hoede. ‘Pas op voor zwarte katers; ze brengen ongeluk!’ Die oude wijsheid zit diep in mij. Maar zwart-witdenken is geen wijsheid. Mijn vooroordeel stamt uit …

Doeneke Sociaal
16
Weg met die machtsspelletjes?

Hij zet alles naar zijn hand. Een vaste hand van een bijzondere man. En die man krijgt daarvoor een prijs. De Machiavelliprijs. Machiavelli is toch een schurk? Een koude, berekende en emotieloze griezel? Met een cynisch wereldbeeld? Die manipuleert en misleidt? Een man van oorlog en politiek zonder moraal? Is Johan …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten