Een ander hoedje

Doeneke Sociaal
6

Sociale intelligentie vind ik wel lekker. Net als een discussie waarin jij jouw unieke kijk op de werkelijkheid stevig neerzet en eens lekker verdedigt. Soms levert dat nog wat op ook. Juist als jij en ik ook naar elkaar luisteren. Hoe focussen jij en ik op wat wij al denken én op al het andere dat telt?

Ik ben dol op de kleurige denkhoeden van psycholoog Edward de Bono. Hij ontwikkelt er zes. Iedere kleur hoedje staat voor een ander perspectief. De bedoeling is dat je switcht van hoedje naar hoedje. En zo steeds op een andere wijze je denkkracht gebruikt. Dat bruist. En zo verbreed en verdiep je jouw blik. Iedereen kan het vanuit meer dan de eigen voorkeur – je favoriete eigen kleur denkhoedje.

De ‘glas is halfvol’- denker past de gele hoed. De zwarte hoed past bij dat halflege glas. De emotionele denker draagt de rode hoed. Die van de feiten heeft het witte hoedje. Degene die het allemaal overziet heeft het blauwe hoedje. En het ‘out of the box’ denkhoedje kleurt groen.

Bij een ‘je-bent-fel-voor-óf-tegen-polarisatie-onderwerp’ trek ik van harte al die hoedjes uit de kast. Zeker als ik me ongelukkig voel over jouw of mijn felheid. Vaak haalt de gedachte aan die denkhoedjes de kou al uit de lucht. Het helpt mezelf naar meer nuance en openheid naar jou. En bijna altijd werkt dat andersom net zo vlotjes. Heerlijk!

Dreigt er een typisch polarisatie-issue? Blijf dan constructief in de weer met al die kleurtjes. Gezellig, hoedje voor hoedje, bespreken we hoe we samen wat verder komen – met zo’n beetje wat dan ook:

Gele hoed denk positief Ω Wat is de zonnige kant?

Rode hoed denk emotioneel Ω Wat voel ik?

Witte hoed denk objectief en analytisch Ω Wat weet ik en wat weet ik niet?

Zwarte hoed denk negatief kritisch Ω Wat is hier een gevaar?

Groene hoed denk creatief Ω Hoe kan het anders?

Blauwe hoed denk beschouwend en controlerend Ω Hoe staat het ervoor?

Dus fijn saampjes, omdat het kan en past als je echt iets voor elkaar wil krijgen.

Multi – Doeneke wil ’t proberen!

Samenleven is leuker als we luisteren naar anderen met oog voor elkaar en de belangen van elkaar. Makkelijk is dat niet altijd en dat hoeft ook niet altijd. Heel fijne blog weer Doeneke 😊

Onder één hoedje spelende instanties in de toeslagenaffaire met slachtoffers die geduld moeten opbrengen tot 2030 … welke kleur hoedje helpt wie daarbij?

Mij raakt dat niet in mijn portemonnee, maar ik zit vol plaatsvervangende schaamte t.m. uithuisplaatsingen van kinderen. Au!

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
6
Zoek die hunk

Ik zoek tenoren. Piepjong hoeft niet. Good looking mag, maar hoeft ook al niet. Ik droom van een type Carlo Bergonzi. Ik zoek onder mijn mannelijke vrienden, bekenden en hun bekenden. Ons koor kampt met deze hoge-mannenstem-schaarste. Het is ook geen fijne vraag ‘ben jij een tenor?’. De vraag of …

Doeneke Sociaal
2
Zullen we iets leuks doen?

Liever speelt zij geen partijtje tennis met mij. “Dat is toch gezellig?” dring ik aan. Nou nee. “Ik ben een presteerder”, legt ze uit. “Winnen is alles voor mij, dus dan ben ik niet leuk”. Oh? Ik sta echt anders in die wedstrijd. Ik ben in best wat dingen fanatiek, …

Doeneke Sociaal
11
Aan de kant!

‘Schijnheil!’ foeter ik in mezelf. Zo’n parmantig rechtop zittende 70+-fietser haalt mij moeiteloos in. Snel scan ik haar fiets op dat geniepige elektrische hulpmotortje. Bingo! Onze forse tegenwind heeft geen vat op haar. Soepeltjes trapt ze de pedalen rond. Allemaal fake, weet ik. Zij heeft zo’n fiets met elektrische ondersteuning. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten