Als God in Frankrijk

Doeneke Werkpret
9

Als het maar even kan, strijk ik neer in Frankrijk. En ook nu weer is het bingo. Ik logeer in een oude pastorie. Het mooie pand staat tegen de berg achter de kerk in een schattig dorpje aan de Loire. Vanuit de woonkamer kijk ik uit over de rivier. Een van de twee bakkers zit naar links – 40 meter van de pastorie. De andere zit rechts naast andere lekkere winkels zoals Caviste Milie – op 150 meter wandelen. Deze jonge Française runt hier haar wijnwinkel en dat doet ze goed. Na ’s middags een ommetje smul ik van vers stokbrood, kaas en wijn op ons zonnige terras. Dat kan niet beter.

Wel staken Fransen meer dan bij ons. Zoals nu tegen ophoging van pensioenleeftijden. Op het eerste gezicht lijkt dat aanstellerij. De Nederlandse teller voor stoppen met werken staat rond de 67 jaar, nu. Dus waarom miepen en staken Fransen over 64 jaar, straks?


Maar hier in Frankrijk snap ik die Fransen toch. Fransen begrijpen geen calvinistische levensstijl, zoals in Nederland. De esprit hier is soms werelds of anders katholiek en steeds gericht op de individuele mens. Je werkt om te leven, nooit andersom. Dat vinden ze hier beter!


Cathy, de gepensioneerde bewoonster van de pastorie, beaamt mijn inzicht. “Onze president heeft de beste bedoelingen, hoor. Hij is ook heel intelligent. En hij kan rekenen. Maar dat wij niet leven om te werken, dát snapt hij niet. Dus zijn we boos en verontwaardigd. Wij willen niet schuiven met pensioen en dus steeds langer werken. Wij willen meer genieten van ons hele leven. C’est logique!

La vie – Doeneke wil ’t proberen!

Ook in Duitsland weten ze dat mensen die langer doorwerken jonger sterven. Een kaars die van twee kanten brandt. Tenzij je werken belangrijker vind dan leven natuurlijk : “Wer länger arbeitet, stirbt früher” 😁

De Franse fiscus spoorde goed 120.000 zwembaden op die verborgen waren. Slim door luchtfoto’s te analyseren met kunstmatige intelligentie. Frankrijk blokt zo €50 miljoen belastingontduiking. Met dat geld kan je wel mooiere dingen doen dan mensen privé verborgen laten rondzwemmen 🤣

Met de Franse slag lang doorwerkende mensen kom je ook veel tegen, op het werk. Niet bij mij maar bij anderen, bij andere organisaties natuurlijk 😂

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
5
Pluk deze dag

“Trap er niet in”, waarschuwt mijn zoon. Opgetogen vertel ik hem over mijn aanstaande weekend druivenplukken bij een wijnboer in Frankrijk. Het lijkt me super romantisch. Maar in zijn tussenjaar werkt mijn zoon zich uit de naad bij wijnboeren. Hij oogst weken achter elkaar, zes dagen per week en acht …

Doeneke Werkpret
8
Een vuurtje in mij

‘Waar ligt jouw passie?’ Enthousiast stelt hij mij deze vraag. Misschien wakkert het woord ‘passie’ een vuurtje in mij aan. Van hartstocht. En verlangen. En raak ik heerlijk op drift. En geef ik hem een bruisende uiteenzetting van mijn passie. En opent dit de weg naar business. Want dit is …

Doeneke Werkpret
6
Ik dus

“En dan doet hij weer alsof hij alles beter weet”, mopper ik tegen mijn vriendin. We drinken een glas gember-sinaasappelthee in het park aan het water. Ze knikt. Ze snapt me helemaal. Mijn gevoel. Mijn probleem. Zij heeft ze ook. We zijn uit hetzelfde bouwjaar. We gaan los. Wij als …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten