Weet je het al van Alice en Bob?

Doeneke Digitaal
2

Aan het tafeltje naast me praten ze op gedempte toon. Volgens mij roddelen ze over een stiekeme relatie. Smeuïge kost. Ik spits mijn oren. ‘Dus Alice stuurt Bob een berichtje. Maar ze weet niet of Bob wel écht Bob is. Dus test ze dat. Met een geheime sleutel. Want ze is doodsbang dat Eve ze afluistert.’ Ik smul … Helaas … Het verhaal krijgt een rare wending. ‘Ja, dat versleutelen van data is een kunst.’ Ze hebben het niet over een stiekeme relatie. Dit gaat over hoe cybersecurity werkt.


Die Alice en Bob zijn helemaal niet van vlees en bloed. Alice representeert de A en Bob de B. A stuurt B een bericht. Daar begint het allemaal mee. A en B zijn de belangrijkste spelers in de cryptografie. Alice en Bob zijn dé namen in computer-veiligheidsprotocollen.

Want gewoon een A en een B? Natuurlijk is dat wat abstract en saai. Beter werkt Alice en Bob. Zij kleuren het werk van cyberprofessionals. Het maakt hun werk een stuk aantrekkelijker. Omdat cybersecurity complexe materie is, bestaan er naast Alice en Bob nog een hele zwik van die alfabetische-imaginaire-vriendjes. Zo is Carol de C en David de D. Zij spelen net als Alice en Bob neutrale rollen, als spelers bij digitale communicatie. Met die vier, de ABCD, is niets mis.


Vanaf de E krijgen spelers wel eigenaardigheden. Zo representeert Eve de E. Die Eve komt van het Engelse woord voor afluisteren ‘evesdropping’. Eve is de luistervink, de spion. En Justin, de justitieel medewerker als boevenvanger. Of Trudy – zij ontleent haar naam aan ‘intruder’ – zij is de indringer. Wordt ’t toch nog billenknijpen.

Oeps, daar heb je Mallory. Die is nog griezeliger dan Eve en Trudy. Mallory staat voor ‘malicious’. Echt kwaadwillig. Mallory vervangt berichten met eigen fake-berichten. En speelt oude berichten opnieuw af. Mallory is de nachtmerrie van elke systeembeveiliger.

Al die alfabetische-imaginaire-spelers communiceren met slimme wiskundige formules. Cybersecurity is niet saai én geen kinderspel. Het is best smeuïg en hard nodig tegen digitaal geweld. Go Alice & Bob!

Veiliger – Doeneke wil ‘t proberen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Digitaal
2
Lekker trillen

Eindelijk ben ik vriendjes met geometrie! Tot voor kort associeer ik geometrie met meetkunde en wiskunde. Bah. Dat schoolvak bezorgt mij nog steeds nachtmerries. Maar vorig weekend lig ik in een ei. Een harmonisch ei. Een ei met een geweldige geometrie. Dat ei laat me lekker trillen. Dat harmonische ei …

Doeneke Digitaal
3
Hi! It’s me!

Naarstig zoek ik naar die ene foto op mijn telefoon. Gisteren komt dat leuke plaatje nog ongevraagd voorbij. En nu vind ik haar niet. Waar ga ik op zoek? Naar mijn app Galerij of naar Foto’s? En wat heeft AI deze keer voor mij in petto? De app Galerij brengt …

Doeneke Digitaal
3
Ik ben het zelf!

Hij herkent mij alweer niet. Ik druk mijn wijsvinger liefdevol op dat rondje aan de achterkant van mijn smartphone. Dan plaats ik mijn vinger ietsje scheef. Nog steeds herkent mijn telefoon me niet. Ik druk ietsje harder op die vingerafdrukscanner. Niets. Ietwat geïrriteerd leg ik mijn telefoon op de tafel …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten