Weet je het al van Alice en Bob?

Doeneke Digitaal
2

Aan het tafeltje naast me praten ze op gedempte toon. Volgens mij roddelen ze over een stiekeme relatie. Smeuïge kost. Ik spits mijn oren. ‘Dus Alice stuurt Bob een berichtje. Maar ze weet niet of Bob wel écht Bob is. Dus test ze dat. Met een geheime sleutel. Want ze is doodsbang dat Eve ze afluistert.’ Ik smul … Helaas … Het verhaal krijgt een rare wending. ‘Ja, dat versleutelen van data is een kunst.’ Ze hebben het niet over een stiekeme relatie. Dit gaat over hoe cybersecurity werkt.


Die Alice en Bob zijn helemaal niet van vlees en bloed. Alice representeert de A en Bob de B. A stuurt B een bericht. Daar begint het allemaal mee. A en B zijn de belangrijkste spelers in de cryptografie. Alice en Bob zijn dé namen in computer-veiligheidsprotocollen.

Want gewoon een A en een B? Natuurlijk is dat wat abstract en saai. Beter werkt Alice en Bob. Zij kleuren het werk van cyberprofessionals. Het maakt hun werk een stuk aantrekkelijker. Omdat cybersecurity complexe materie is, bestaan er naast Alice en Bob nog een hele zwik van die alfabetische-imaginaire-vriendjes. Zo is Carol de C en David de D. Zij spelen net als Alice en Bob neutrale rollen, als spelers bij digitale communicatie. Met die vier, de ABCD, is niets mis.


Vanaf de E krijgen spelers wel eigenaardigheden. Zo representeert Eve de E. Die Eve komt van het Engelse woord voor afluisteren ‘evesdropping’. Eve is de luistervink, de spion. En Justin, de justitieel medewerker als boevenvanger. Of Trudy – zij ontleent haar naam aan ‘intruder’ – zij is de indringer. Wordt ’t toch nog billenknijpen.

Oeps, daar heb je Mallory. Die is nog griezeliger dan Eve en Trudy. Mallory staat voor ‘malicious’. Echt kwaadwillig. Mallory vervangt berichten met eigen fake-berichten. En speelt oude berichten opnieuw af. Mallory is de nachtmerrie van elke systeembeveiliger.

Al die alfabetische-imaginaire-spelers communiceren met slimme wiskundige formules. Cybersecurity is niet saai én geen kinderspel. Het is best smeuïg en hard nodig tegen digitaal geweld. Go Alice & Bob!

Veiliger – Doeneke wil ‘t proberen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Digitaal
3
Een beetje mysterieus

Soms overvalt mij het gevoel dat ik teveel wil. Soms mag ik juist te weinig van mezelf. Spontaan vind ik mezelf op mijn leukst. Wat een leuke foto! Ik kijk naar mijn brede lach, blote tanden en fonkelende ogen. Precies zoals ik me op mijn lekkerst voel. “Ja, die knipte …

Doeneke Digitaal
9
Ben ik er zo eentje?

Best heet weer deze zomer. Dus een kort koppie? Ja, dat lijkt me wel wat. Lekker wat frisse lucht in mijn nek … En eens iets anders dan dat eeuwige lange onbeschaamde grijs. Ik deel mijn ideetje met wat mensen om mij heen. Oef, ik stuit op weerstand. Nogal ja. …

Doeneke Digitaal
3
Mijn lijf scoort onvoldoende

Dus ik ben 36! Mijn – net als ik – 51-jarige vriendin straalt. Bij een lichaamsanalyse blijkt zij een stuk jonger dan haar kalenderleeftijd. Ze heeft een metabolische leeftijd van 36. Top, zo’n opsteker wil ik ook! Wat weken later sta ik op die indrukwekkende weegschaal en strek mijn armen. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten