Wat verbeeld jij je eigenlijk?

Doeneke Werkpret

“I never look at my watch when I’m sketching!” zegt modeontwerper, kunstenaar en fotograaf Karl Lagerfeld. Met zijn creaties verovert hij de wereld. En mijn hart loopt over van bewondering voor zoveel creativiteit. Met een aantal trainingen leer ik slim tekenen – voor mijn werk. Gewoon op papier. Ik schets met potlood, pen en stift. Heel leuk. En best effectief, al zeg ik ’t zelf. Het voelt ook bijzonder, want met beelden spreek je meer delen van jouw hersenen aan – en dat werkt door naar de breinen van anderen.

Stoei ik te lang met woorden of cijfers, dan schets ik wat. Met een vel papier – weg van mijn toetsenbord – kom ik direct in een andere modus. Ik ben weer een beetje kind. Losjes. Vrolijk. Zorgeloos. Tijdloos. En als vanzelf poppen associaties, ideeën, inzichten, herinneringen en oplossingen op. Top!


Koppel je beelden aan droge tekst of cijfers, dan werken je geheugen, creativiteit en inventiviteit – minstens – dubbelop. Mét verbeelding begrijp je beter en vlotter wat hoe wel werkt – en wat niet.


Pak dus vaker een stuk papier om kleurig te schetsen. En neem het advies van Karl Lagerfeld ter harte: ‘Improvise. Become more creative. Not because you have to, but because you want to. Evolution is the secret for the next step’.

Verbeelding – Doeneke wil ’t proberen!

 

Lees hier mijn eerdere post ‘Iedereen kan tekenen’

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Waar is onze huisarts?

Hij zet me op de wereld in de slaapkamer van mijn ouders en drinkt daarna een borrel met mijn kersverse vader. Het is tenslotte zondag aan het einde van de middag. De hoogste tijd voor een glaasje. Het is begin jaren zeventig. “Vrij je al?” vraagt diezelfde dokter als hij …

Doeneke Werkpret
2
Een grote flop

Het stoort hem mateloos. Dick vindt de hoogspring-technieken van zijn tijd vreselijk inefficiënt. Dat kan veel beter. Dus experimenteert de 16-jarige scholier er vrolijk op los met verschillende aanloop- en sprongtechnieken. Deze jongeman is een ingenieur in de dop. Uiteindelijk komt hij uit op zijn eigen techniek. Het ziet er …

Doeneke Werkpret
4
Allemaal binkies

Hij staat er wat verlegen bij. Quasi nonchalant knoopt hij een praatje met me aan. Een beetje stroef. En ook gezellig. Dat doet hij goed – wat een schatje. Toch denk ik dat hij liever in zijn eentje daar boven achterin de kerk zit, achter dat prachtige kerkorgel. Met kracht …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten