Wat verbeeld jij je eigenlijk?

Doeneke Werkpret

“I never look at my watch when I’m sketching!” zegt modeontwerper, kunstenaar en fotograaf Karl Lagerfeld. Met zijn creaties verovert hij de wereld. En mijn hart loopt over van bewondering voor zoveel creativiteit. Met een aantal trainingen leer ik slim tekenen – voor mijn werk. Gewoon op papier. Ik schets met potlood, pen en stift. Heel leuk. En best effectief, al zeg ik ’t zelf. Het voelt ook bijzonder, want met beelden spreek je meer delen van jouw hersenen aan – en dat werkt door naar de breinen van anderen.

Stoei ik te lang met woorden of cijfers, dan schets ik wat. Met een vel papier – weg van mijn toetsenbord – kom ik direct in een andere modus. Ik ben weer een beetje kind. Losjes. Vrolijk. Zorgeloos. Tijdloos. En als vanzelf poppen associaties, ideeën, inzichten, herinneringen en oplossingen op. Top!


Koppel je beelden aan droge tekst of cijfers, dan werken je geheugen, creativiteit en inventiviteit – minstens – dubbelop. Mét verbeelding begrijp je beter en vlotter wat hoe wel werkt – en wat niet.


Pak dus vaker een stuk papier om kleurig te schetsen. En neem het advies van Karl Lagerfeld ter harte: ‘Improvise. Become more creative. Not because you have to, but because you want to. Evolution is the secret for the next step’.

Verbeelding – Doeneke wil ’t proberen!

 

Lees hier mijn eerdere post ‘Iedereen kan tekenen’

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
8
Hij is blij met zichzelf

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt …

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten