Wat verbeeld jij je eigenlijk?

Doeneke Werkpret

“I never look at my watch when I’m sketching!” zegt modeontwerper, kunstenaar en fotograaf Karl Lagerfeld. Met zijn creaties verovert hij de wereld. En mijn hart loopt over van bewondering voor zoveel creativiteit. Met een aantal trainingen leer ik slim tekenen – voor mijn werk. Gewoon op papier. Ik schets met potlood, pen en stift. Heel leuk. En best effectief, al zeg ik ’t zelf. Het voelt ook bijzonder, want met beelden spreek je meer delen van jouw hersenen aan – en dat werkt door naar de breinen van anderen.

Stoei ik te lang met woorden of cijfers, dan schets ik wat. Met een vel papier – weg van mijn toetsenbord – kom ik direct in een andere modus. Ik ben weer een beetje kind. Losjes. Vrolijk. Zorgeloos. Tijdloos. En als vanzelf poppen associaties, ideeën, inzichten, herinneringen en oplossingen op. Top!


Koppel je beelden aan droge tekst of cijfers, dan werken je geheugen, creativiteit en inventiviteit – minstens – dubbelop. Mét verbeelding begrijp je beter en vlotter wat hoe wel werkt – en wat niet.


Pak dus vaker een stuk papier om kleurig te schetsen. En neem het advies van Karl Lagerfeld ter harte: ‘Improvise. Become more creative. Not because you have to, but because you want to. Evolution is the secret for the next step’.

Verbeelding – Doeneke wil ’t proberen!

 

Lees hier mijn eerdere post ‘Iedereen kan tekenen’

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Hoe regelen we de looks?

Zo’n kek pakje lijkt mij ook wel wat voor op het werk. Mag dat? Dat een werkgever een korte broek met teenslippers verbiedt, snap ik wel. Dat ziet dat er vaak weinig fraai uit. Bij deze organisatie vermeldt het kledingvoorschrift niets over zo’n kek pakje. Wel staat er ‘draag geen …

Doeneke Werkpret
1
Tsja, die winnende keuze

Ik zet mijn vinger op mijn borstbeen, strijk met mijn hand over mijn hart en wijs naar jou. Tintelingen. Dat gebaar wil zeggen ‘ik hou van jou’. Ik ben wel beperkt. Dit is mijn enige zinnetje doventaal. De Cubs zijn top in American football. Paps is een topcoach en zijn zoons …

Doeneke Werkpret
Papa’s meisje

De dochter van de banketbakker heeft het lekker voor elkaar. De loopbaan van mijn klasgenootje is al vroeg kristalhelder: in het bedrijf van paps. Ik ben jaloers op haar. Voor haar geen beroepskeuzestress. Of slopende sollicitatieprocedures. Voor haar straks zelfs onbeperkt gebakjes, koekjes en chocolade. De dochter van de slager …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten