Tsja, die winnende keuze

Doeneke Werkpret
1

Ik zet mijn vinger op mijn borstbeen, strijk met mijn hand over mijn hart en wijs naar jou. Tintelingen. Dat gebaar wil zeggen ‘ik hou van jou’. Ik ben wel beperkt. Dit is mijn enige zinnetje doventaal.

De Cubs zijn top in American football. Paps is een topcoach en zijn zoons zijn topspelers. Net als iedereen bij de Cubs zijn ze doof. Ze spelen met razendsnelle gecodeerde handgebaren. Vaak raken (horende) tegenstanders in verwarring. De Cubs winnen bijzonder vaak en staan bovenaan in hun competitie. De coach weet dat ze super zijn. Maar dat zijn team dit jaar elke wedstrijd domineert, verrast ook hem. Tolken herinneren scheidsrechters elke wedstrijd aan één noodzakelijke extra handeling. De wedstrijd stilleggen met alleen fluiten werkt niet. De scheids moet óók zwaaien!

Met hun anders ontwikkelde zintuigen zijn dove profspelers extra alert, op alle bewegingen op ’t veld. Beperkingen maken Cubs totaal bewust van alle posities van alle tegenstanders en alle medespelers. Onbeperkt overzicht voelt als een soort zesde zintuig. Beperkingen doen wonderen als hoorproblemen scherper doen kijken. Totaaloplossingen kun je voelen. Competitief een mooi voordeel, zo’n nadeel.

Gemixte teams vol horenden en doven? Inclusiviteit is toch de kunst? Dat denken horenden echt te vaak. Sinds Cubs-ster Felix in dit team speelt, met enkel doven, komt hij nooit meer huilend thuis. Hij begrijpt al zijn teamgenoten*. Heerlijk werkt dat. Collega Cubs-ster Trevin ziet ’t zo ‘horenden vormen teams, maar wij zijn een broederschap!’.

 

Mooi voordeel – Doeneke wil ’t proberen!

* horenden frustreren doven vaak, tenzij horenden zich inleven in alle aspecten van bijzondere zintuigen

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
5
Pluk deze dag

“Trap er niet in”, waarschuwt mijn zoon. Opgetogen vertel ik hem over mijn aanstaande weekend druivenplukken bij een wijnboer in Frankrijk. Het lijkt me super romantisch. Maar in zijn tussenjaar werkt mijn zoon zich uit de naad bij wijnboeren. Hij oogst weken achter elkaar, zes dagen per week en acht …

Doeneke Werkpret
8
Een vuurtje in mij

‘Waar ligt jouw passie?’ Enthousiast stelt hij mij deze vraag. Misschien wakkert het woord ‘passie’ een vuurtje in mij aan. Van hartstocht. En verlangen. En raak ik heerlijk op drift. En geef ik hem een bruisende uiteenzetting van mijn passie. En opent dit de weg naar business. Want dit is …

Doeneke Werkpret
6
Ik dus

“En dan doet hij weer alsof hij alles beter weet”, mopper ik tegen mijn vriendin. We drinken een glas gember-sinaasappelthee in het park aan het water. Ze knikt. Ze snapt me helemaal. Mijn gevoel. Mijn probleem. Zij heeft ze ook. We zijn uit hetzelfde bouwjaar. We gaan los. Wij als …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten