Tsja, die winnende keuze

Doeneke Werkpret
1

Ik zet mijn vinger op mijn borstbeen, strijk met mijn hand over mijn hart en wijs naar jou. Tintelingen. Dat gebaar wil zeggen ‘ik hou van jou’. Ik ben wel beperkt. Dit is mijn enige zinnetje doventaal.

De Cubs zijn top in American football. Paps is een topcoach en zijn zoons zijn topspelers. Net als iedereen bij de Cubs zijn ze doof. Ze spelen met razendsnelle gecodeerde handgebaren. Vaak raken (horende) tegenstanders in verwarring. De Cubs winnen bijzonder vaak en staan bovenaan in hun competitie. De coach weet dat ze super zijn. Maar dat zijn team dit jaar elke wedstrijd domineert, verrast ook hem. Tolken herinneren scheidsrechters elke wedstrijd aan één noodzakelijke extra handeling. De wedstrijd stilleggen met alleen fluiten werkt niet. De scheids moet óók zwaaien!

Met hun anders ontwikkelde zintuigen zijn dove profspelers extra alert, op alle bewegingen op ’t veld. Beperkingen maken Cubs totaal bewust van alle posities van alle tegenstanders en alle medespelers. Onbeperkt overzicht voelt als een soort zesde zintuig. Beperkingen doen wonderen als hoorproblemen scherper doen kijken. Totaaloplossingen kun je voelen. Competitief een mooi voordeel, zo’n nadeel.

Gemixte teams vol horenden en doven? Inclusiviteit is toch de kunst? Dat denken horenden echt te vaak. Sinds Cubs-ster Felix in dit team speelt, met enkel doven, komt hij nooit meer huilend thuis. Hij begrijpt al zijn teamgenoten*. Heerlijk werkt dat. Collega Cubs-ster Trevin ziet ’t zo ‘horenden vormen teams, maar wij zijn een broederschap!’.

 

Mooi voordeel – Doeneke wil ’t proberen!

* horenden frustreren doven vaak, tenzij horenden zich inleven in alle aspecten van bijzondere zintuigen

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Roddelen als beroep

Heb je ’t al gehoord? Zo’n drie keer per jaar zit ik een uurtje in de stoel van mijn kapper. En de kapper van allerlei andere mensen met allemaal hun eigen eigenaardigheden. Zo blijkt. De perfecte me-time. Zo’n kappersbezoek geeft me op verschillende vlakken een geweldige boost. Fysiek, mentaal en …

Doeneke Werkpret
10
Neem nou eens stelling

Ik kijk wel uit. Ik kijk niet naar alles. En ik kijk zeker niet naar alles waar dan ook. Verhitte discussies begrijp ik soms wel, maar soms ook niet. Drammerigheid vind ik soms vervelend en onbegrijpelijk, maar soms is drammen nodig. Journalist Rutger Castricum vind ik enig met zijn De …

Doeneke Werkpret
9
Gezellig met juffrouw Jannie

Heerlijk dat gerinkel. De koffiejuffrouw rolt haar keukentrolley vol klotsende thermoskannen en rammelende kopjes naar binnen. Pauze! Joepie! Elke werkdag, zo rond 10:30 en 14:30 uur, trippelt onze juffrouw Jannie door de kantoortuin. We laten allemaal ons werk even liggen en bewegen rond de trolley – even de benen strekken. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten