Tsja, die winnende keuze

Doeneke Werkpret
1

Ik zet mijn vinger op mijn borstbeen, strijk met mijn hand over mijn hart en wijs naar jou. Tintelingen. Dat gebaar wil zeggen ‘ik hou van jou’. Ik ben wel beperkt. Dit is mijn enige zinnetje doventaal.

De Cubs zijn top in American football. Paps is een topcoach en zijn zoons zijn topspelers. Net als iedereen bij de Cubs zijn ze doof. Ze spelen met razendsnelle gecodeerde handgebaren. Vaak raken (horende) tegenstanders in verwarring. De Cubs winnen bijzonder vaak en staan bovenaan in hun competitie. De coach weet dat ze super zijn. Maar dat zijn team dit jaar elke wedstrijd domineert, verrast ook hem. Tolken herinneren scheidsrechters elke wedstrijd aan één noodzakelijke extra handeling. De wedstrijd stilleggen met alleen fluiten werkt niet. De scheids moet óók zwaaien!

Met hun anders ontwikkelde zintuigen zijn dove profspelers extra alert, op alle bewegingen op ’t veld. Beperkingen maken Cubs totaal bewust van alle posities van alle tegenstanders en alle medespelers. Onbeperkt overzicht voelt als een soort zesde zintuig. Beperkingen doen wonderen als hoorproblemen scherper doen kijken. Totaaloplossingen kun je voelen. Competitief een mooi voordeel, zo’n nadeel.

Gemixte teams vol horenden en doven? Inclusiviteit is toch de kunst? Dat denken horenden echt te vaak. Sinds Cubs-ster Felix in dit team speelt, met enkel doven, komt hij nooit meer huilend thuis. Hij begrijpt al zijn teamgenoten*. Heerlijk werkt dat. Collega Cubs-ster Trevin ziet ’t zo ‘horenden vormen teams, maar wij zijn een broederschap!’.

 

Mooi voordeel – Doeneke wil ’t proberen!

* horenden frustreren doven vaak, tenzij horenden zich inleven in alle aspecten van bijzondere zintuigen

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
8
Hij is blij met zichzelf

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt …

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten