Ken ik jou van werk?

Doeneke Werkpret
5

‘Ah, die werkt zekers in de zorg!’ Rita vinkt gretig haar eerste ontmaskerpunt af. Hazel manoeuvreert mij en mijn rolstoel behendig. Achterstevoren over de drempel van Rita’s voordeur. Dat verraadt iets …

Rita wordt 50. Rita is een tukker. Dus krijgt ze – vanaf 50 dagen voor dit heuglijke feit – 50 Sarahs aan haar deur. Stuk voor stuk als Sarah verklede familieleden. Of collega’s. Of vrienden en andere bekenden. Allemaal sleutelfiguren uit haar afgelopen 50 levensjaren. Een vrolijk Twents gebruik. Met vragen ontmaskert Rita andere Sarahs. Jazeker, dat zijn vrouwen. En verklede mannen …


Het is een wekenlange verkleedpartij. Alles rond en op de boerderij waar Rita als kind woont. De keuken is exact hetzelfde als vroeger. Met vergeelde foto’s aan de muren. Ik voel me hier thuis. In de ‘zondagse kamer’ kleden Rita’s moeder en zus ons om. Oude wiev’n. Dat zijn we. Met schorten, klompen en maskers gaan we op pad. Donders mooi. 

Hazel en ik zijn Sarah – nummer 31 en 32. Rita, Hazel en ik zijn eeuwige vriendinnen. Sinds de mavo. Ons ontmaskeren is natuurlijk een makkie … Zeker als we de slappe lach krijgen. Dat laat zich raden.

Maar het masker vormt een serieuze barrière. In de gang brengt Rita direct haar gezicht heel dicht bij het mijne. Ze kijkt me onderzoekend recht in mijn ogen. Dood griezelig. Nu ben ik erbij, denk ik. Ik voel ‘t. Ik hoor ‘t. Rita herkent mijn ogen, zegt ze. Maar wie ik ben? Rita heeft eigenlijk toch geen idee. Bizar.

Aan de eettafel begint het vragenvuur. ‘Zijn we collega’s?’ Wij Sarahs mogen absoluut geen geluid maken. Gretig wijzen we naar het blaadje met daarop NEE. ‘Echt niet?!’ Daar gaat haar eerste afgevinkte zekers in de zorg – ontmaskerpunt. Rita is in de war. ‘Kennen we elkaar dan van de hbo-v?’ NEE. ‘Zijn we familie?’ NEE. Het gaat zo maar door. Pas na onze ‘tip’ ontmaskert ze ons uiteindelijk.

Van achter het masker vrees je ontmaskering … Maar die ander ziet niet wat de gemaskerde ervaart. Zelfs de eerste Sarah aan haar deur – haar echtgenoot – ontmaskert Rita niet … Haar halve eeuw leven komt – via angstaanjagende Sarahs – in gemaskerde puzzelstukjes voorbij. Voor een 50 plusser natuurlijk een onmeunig lastige klus. Echt een eye-opener …

Ontmaskering – Doeneke wil ‘t proberen!

Groetjes uit Verpleeghuis Slotervaart van jouw ex-collega’s. Eigenlijk had Rita het goed geraden. Alleen jaren ertussen!

Carlos, Wilma, Robert en Els

Wat een gaaf gebruik en wat leuk beschreven. Ik ken het gebruik niet, dus weer wat geleerd. Doen ze het ook bij Abraham’s? Nou ja, voor mij zowiezo te laat…

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ‘teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Doeneke Werkpret
3
Soepel van nature

Ze is nu een kras oudje. Eentje van voor WOII. In deze oorlog raakt haar familie al hun rijkdom kwijt. Een bruidsschat zit er niet meer in. Dus raadt haar moeder haar een balletcarrière aan. Want als prima ballerina scoort ze vast nog wel fijn een rijkaard. Dus gaat ze …

Doeneke Werkpret
8
Hart & ziel

Ze zit aan de eettafel met de nabestaanden. Zorgvuldig luistert ze naar alle wensen. Waar en wanneer is de uitvaart? Wat komt er op de rouwkaart? Ze werkt met de dood, als uitvaartondernemer. Kordaat hakt zij knopen door. Ze verzorgt bij dit hartverscheurende proces alles tot in de puntjes. Wat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten