Ken ik jou van werk?

Doeneke Werkpret
5

‘Ah, die werkt zekers in de zorg!’ Rita vinkt gretig haar eerste ontmaskerpunt af. Hazel manoeuvreert mij en mijn rolstoel behendig. Achterstevoren over de drempel van Rita’s voordeur. Dat verraadt iets …

Rita wordt 50. Rita is een tukker. Dus krijgt ze – vanaf 50 dagen voor dit heuglijke feit – 50 Sarahs aan haar deur. Stuk voor stuk als Sarah verklede familieleden. Of collega’s. Of vrienden en andere bekenden. Allemaal sleutelfiguren uit haar afgelopen 50 levensjaren. Een vrolijk Twents gebruik. Met vragen ontmaskert Rita andere Sarahs. Jazeker, dat zijn vrouwen. En verklede mannen …


Het is een wekenlange verkleedpartij. Alles rond en op de boerderij waar Rita als kind woont. De keuken is exact hetzelfde als vroeger. Met vergeelde foto’s aan de muren. Ik voel me hier thuis. In de ‘zondagse kamer’ kleden Rita’s moeder en zus ons om. Oude wiev’n. Dat zijn we. Met schorten, klompen en maskers gaan we op pad. Donders mooi. 

Hazel en ik zijn Sarah – nummer 31 en 32. Rita, Hazel en ik zijn eeuwige vriendinnen. Sinds de mavo. Ons ontmaskeren is natuurlijk een makkie … Zeker als we de slappe lach krijgen. Dat laat zich raden.

Maar het masker vormt een serieuze barrière. In de gang brengt Rita direct haar gezicht heel dicht bij het mijne. Ze kijkt me onderzoekend recht in mijn ogen. Dood griezelig. Nu ben ik erbij, denk ik. Ik voel ‘t. Ik hoor ‘t. Rita herkent mijn ogen, zegt ze. Maar wie ik ben? Rita heeft eigenlijk toch geen idee. Bizar.

Aan de eettafel begint het vragenvuur. ‘Zijn we collega’s?’ Wij Sarahs mogen absoluut geen geluid maken. Gretig wijzen we naar het blaadje met daarop NEE. ‘Echt niet?!’ Daar gaat haar eerste afgevinkte zekers in de zorg – ontmaskerpunt. Rita is in de war. ‘Kennen we elkaar dan van de hbo-v?’ NEE. ‘Zijn we familie?’ NEE. Het gaat zo maar door. Pas na onze ‘tip’ ontmaskert ze ons uiteindelijk.

Van achter het masker vrees je ontmaskering … Maar die ander ziet niet wat de gemaskerde ervaart. Zelfs de eerste Sarah aan haar deur – haar echtgenoot – ontmaskert Rita niet … Haar halve eeuw leven komt – via angstaanjagende Sarahs – in gemaskerde puzzelstukjes voorbij. Voor een 50 plusser natuurlijk een onmeunig lastige klus. Echt een eye-opener …

Ontmaskering – Doeneke wil ‘t proberen!

Groetjes uit Verpleeghuis Slotervaart van jouw ex-collega’s. Eigenlijk had Rita het goed geraden. Alleen jaren ertussen!

Carlos, Wilma, Robert en Els

Wat een gaaf gebruik en wat leuk beschreven. Ik ken het gebruik niet, dus weer wat geleerd. Doen ze het ook bij Abraham’s? Nou ja, voor mij zowiezo te laat…

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
3
Hoe regelen we de looks?

Zo’n kek pakje lijkt mij ook wel wat voor op het werk. Mag dat? Dat een werkgever een korte broek met teenslippers verbiedt, snap ik wel. Dat ziet dat er vaak weinig fraai uit. Bij deze organisatie vermeldt het kledingvoorschrift niets over zo’n kek pakje. Wel staat er ‘draag geen …

Doeneke Werkpret
Wat verbeeld jij je eigenlijk?

“I never look at my watch when I’m sketching!” zegt modeontwerper, kunstenaar en fotograaf Karl Lagerfeld. Met zijn creaties verovert hij de wereld. En mijn hart loopt over van bewondering voor zoveel creativiteit. Met een aantal trainingen leer ik slim tekenen – voor mijn werk. Gewoon op papier. Ik schets met …

Doeneke Werkpret
1
Tsja, die winnende keuze

Ik zet mijn vinger op mijn borstbeen, strijk met mijn hand over mijn hart en wijs naar jou. Tintelingen. Dat gebaar wil zeggen ‘ik hou van jou’. Ik ben wel beperkt. Dit is mijn enige zinnetje doventaal. De Cubs zijn top in American football. Paps is een topcoach en zijn zoons …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten