Even iemand iets leren

Doeneke Sociaal
4

Trots laat ze mij haar rekeningsaldo zien. Ze rekent me voor wat ze daar allemaal met gemak van koopt. Veel onnodige hebbedingetjes. Dat klinkt onverstandig. Tot voor kort beheert iemand anders haar geld. En krijgt ze elke maand een keurig afgepast piepklein geldbedrag. Geen vetpot. Toch lukt dat sober leven haar. Maar nu is ze volwassen. En van de ene op de andere dag is ze baas over haar eigen geld. Dit eenmalige forse geldbedrag op haar rekening lonkt behoorlijk.


Heel wijs onderdruk ik een betuttelend ‘hoe ga je verstandig met je financiën om’- betoog. Ik herinner me een gebod tijdens die les economie op de middelbare school: ‘Reserveer altijd geld voor onvoorziene vervangingsuitgaven, voor als bijvoorbeeld je wasmachine het begeeft’. Zeker slim. En vooral: saai.

Ik adviseer haar de hulp van een ‘peer educator’. Zo’n twintiger met eigen financiële-shit-ervaring, die in dezelfde taal een ander jongmens leert hoe je verstandig omgaat met je geld. Veel effectiever dan zo’n oude bemoeial als ik.

Toch deel ik graag nog even mijn doeltreffende ‘hulptools voor de dwangmatige consument bij aankoopdrang’ met haar. “Wil je iets kopen, stel jezelf dan eerst de volgende twee vragen: ‘Heb ik het echt nodig?’ en: ‘heb ik het nu nodig?’, die werken als een trein”, zeg ik. Ze knikt instemmend en zegt: “Dat zegt mijn oma ook altijd!”

Peer education – Doeneke wil ’t proberen!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
3
Ik zie door zon

De ochtendzon vult onze woonkamer. Via het voorraam op het oosten redt ze het tot op de eettafel aan de west raamzijde. Zonnestralen verlichten mijn zondagse ontbijtje. Zij maakt mij blij. Het jaar rond is alles fleurig, in zo’n doorzonwoning! In de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is dat gevoel …

Doeneke Sociaal
4
Kom, we gaan lekker buiten spelen!

Hoor ik ‘woensdagmiddag’, dan maakt mijn hart nog altijd een vrolijk sprongetje. Vrij! Buiten spelen! Met andere kinderen! Altijd feest! Joepie! In de jaren 70 in onze nieuwbouwwijk is dat een makkie. Er zijn volop kinderen in de buurt. Auto’s staan keurig – tegen het roesten – in de garage. …

Doeneke Sociaal
12
Hop on top

Een slecht geklede, harige mannenhater is hardnekkig mijn eerste associatie met ‘feminist’. Dat komt door die paplepel van vroeger. Wij tegen zij. Tegen mannen. Dat soort dingen. Dus heet ik liever geen feminist. Maar ik ben wel ergens voorstander van. Ik ben voor gelijke fijne rechten voor mensen van verschillende genders, …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten