Black Cat White Cat

Doeneke Sociaal
5

Ze zijn zwart, deze Charlie en Tommy. En dus gevaarlijk. De klik tussen die twee en mij is er niet meteen. Ik ben op mijn hoede. ‘Pas op voor zwarte katers; ze brengen ongeluk!’ Die oude wijsheid zit diep in mij. Maar zwart-witdenken is geen wijsheid. Mijn vooroordeel stamt uit een akelig en wreed bijgeloof.


Sinds de Middeleeuwen associëren mensen zwarte katten met de duivel en hekserij. Zo belanden zwarte katten – samen met heksen – op de brandstapel. En ook nu nog hebben zwarte katten een imagoprobleem. Ze komen vaker in het asiel terecht. Dit door die hardnekkige associatie met onheil. En omdat een foto of filmpje van een zwarte kat niet zo lekker gaat op social media. Een kat met een ander kleurtje of zo’n gezellig meerkleurig patroonvachtje heeft deze nadelen niet.


Social media hebben toch niet overal zoveel impact als gedacht of gevreesd. Zo blijft Engeland voor de zwarte kat een paradijs. Aan de overkant van het kanaal hebben ze van oudsher en onwrikbaar hun eigen – tegenovergestelde – bijgeloof. Daar brengt een zwarte kat geluk! Net zoals vroeger bij de mannen op de wilde zee. Juist een zwarte kat houdt hun schip muisvrij én zorgt voor mooi weer.


Ik stop mijn bijgeloof en discriminatie. Charlie, Tommy en ik zijn nu dikke vrienden. Ik vind ze lief. Ik verzorg ze als hun baasjes op reis zijn. Met een vaste routine vul ik blijmoedig hun bakjes met – wat mij betreft weerzinwekkend – kattenvoer. Ik vind ze geinig als ik bijna struikel omdat ze voor m’n voeten lopen. Ik puf hun scherpe nagels in mijn bovenbenen weg, als ze zich gezellig op mijn schoot nestelen. Mijn favoriete katten aai ik net zo lang totdat zij er genoeg van hebben. Dus dat is eindeloos …

Omdenken – Doeneke wil ’t proberen!

😀

Ik kan beamen dat deze twee meer geluk dan ongeluk brengen! En ze vinden het fijn dat jullie oppassen, ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat ze soms een beetje teleurgesteld zijn als de baasje terugkomen naar al die verwennerij 😉

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
3
Opzwepend en lekker!

Ze danst K-pop. In een girlsband. En verandert van een verlegen tiener in een podiumbeest. De muziek is een combi van hiphop en andere popmuziek. De choreografie van de dans is dynamisch, strak, synchroon en met oog voor detail. Heel veel details. De teksten bevatten een activistische boodschap. De Zuid-Koreaanse …

Doeneke Sociaal
6
De lekkerste ballen

Elitair is het niet. Het is voor iedereen. Filmsterren doen het. En taxichauffeurs. Presidenten en kinderen. Mannen en vrouwen. Denk ik aan jeu de boules, dan denk ik aan de zomervakanties in Frankrijk vroeger. Op dorpspleinen spelen Franse oude mannetjes dit spel. Ze zitten op een bankje en staan op …

Doeneke Sociaal
41
Stem op mij!

‘Ik hou niet zo van politiek’, zegt ze keer op keer. Dus stemt ze nooit. Ik leer om altijd te stemmen. Van mijn ouders en grootouders. Mensen van vroeger. Omdat democratie niet vanzelfsprekend is. Dat zomaar een of andere griezel onze democratie verandert in een autocratie. Gevaarlijk. Dat je onze …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten