Black Cat White Cat

Doeneke Sociaal
5

Ze zijn zwart, deze Charlie en Tommy. En dus gevaarlijk. De klik tussen die twee en mij is er niet meteen. Ik ben op mijn hoede. ‘Pas op voor zwarte katers; ze brengen ongeluk!’ Die oude wijsheid zit diep in mij. Maar zwart-witdenken is geen wijsheid. Mijn vooroordeel stamt uit een akelig en wreed bijgeloof.


Sinds de Middeleeuwen associëren mensen zwarte katten met de duivel en hekserij. Zo belanden zwarte katten – samen met heksen – op de brandstapel. En ook nu nog hebben zwarte katten een imagoprobleem. Ze komen vaker in het asiel terecht. Dit door die hardnekkige associatie met onheil. En omdat een foto of filmpje van een zwarte kat niet zo lekker gaat op social media. Een kat met een ander kleurtje of zo’n gezellig meerkleurig patroonvachtje heeft deze nadelen niet.


Social media hebben toch niet overal zoveel impact als gedacht of gevreesd. Zo blijft Engeland voor de zwarte kat een paradijs. Aan de overkant van het kanaal hebben ze van oudsher en onwrikbaar hun eigen – tegenovergestelde – bijgeloof. Daar brengt een zwarte kat geluk! Net zoals vroeger bij de mannen op de wilde zee. Juist een zwarte kat houdt hun schip muisvrij én zorgt voor mooi weer.


Ik stop mijn bijgeloof en discriminatie. Charlie, Tommy en ik zijn nu dikke vrienden. Ik vind ze lief. Ik verzorg ze als hun baasjes op reis zijn. Met een vaste routine vul ik blijmoedig hun bakjes met – wat mij betreft weerzinwekkend – kattenvoer. Ik vind ze geinig als ik bijna struikel omdat ze voor m’n voeten lopen. Ik puf hun scherpe nagels in mijn bovenbenen weg, als ze zich gezellig op mijn schoot nestelen. Mijn favoriete katten aai ik net zo lang totdat zij er genoeg van hebben. Dus dat is eindeloos …

Omdenken – Doeneke wil ’t proberen!

😀

Ik kan beamen dat deze twee meer geluk dan ongeluk brengen! En ze vinden het fijn dat jullie oppassen, ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat ze soms een beetje teleurgesteld zijn als de baasje terugkomen naar al die verwennerij 😉

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
24
We blijven verhuizen

“Dus we zijn eigenlijk allemaal niet van hier”, besluit de historicus zijn betoog over onze roots. Hij zet zojuist alle volksverhuizingen door de eeuwen heen op een rijtje. Van mensen die hun oude roots verlaten voor een andere toekomst elders. En zo ooit hier neerstrijken, voor even of langer. Als …

Doeneke Sociaal
6
Zachtjes

“Sluit je ogen”. Zij instrueert ons. “En voel het stille midden in jezelf”. Braaf als ik ben zie ik het natuurlijk niet, maar ik denk dat iedereen meedoet. Ik ervaar veel rust in de overvolle zaal. Mijn aandacht voor mensen om mij heen verschuift wat, naar mijzelf. Ik zoek daar …

Doeneke Sociaal
10
Ik wil bij jou!

‘Ik wil bij jou!’ en ‘ik wil bij jou thuis!’ Ze stuurt me twee spraakberichten. Mijn hart smelt. Ik zie maar weinig kinderen in mijn levensfase: ik ben 52, met een leeg nest. Dat is heerlijk rustig. En soms té rustig. Dlet, van bijna vijf, wil een dagje bij mij. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten