Black Cat White Cat

Doeneke Sociaal
5

Ze zijn zwart, deze Charlie en Tommy. En dus gevaarlijk. De klik tussen die twee en mij is er niet meteen. Ik ben op mijn hoede. ‘Pas op voor zwarte katers; ze brengen ongeluk!’ Die oude wijsheid zit diep in mij. Maar zwart-witdenken is geen wijsheid. Mijn vooroordeel stamt uit een akelig en wreed bijgeloof.


Sinds de Middeleeuwen associëren mensen zwarte katten met de duivel en hekserij. Zo belanden zwarte katten – samen met heksen – op de brandstapel. En ook nu nog hebben zwarte katten een imagoprobleem. Ze komen vaker in het asiel terecht. Dit door die hardnekkige associatie met onheil. En omdat een foto of filmpje van een zwarte kat niet zo lekker gaat op social media. Een kat met een ander kleurtje of zo’n gezellig meerkleurig patroonvachtje heeft deze nadelen niet.


Social media hebben toch niet overal zoveel impact als gedacht of gevreesd. Zo blijft Engeland voor de zwarte kat een paradijs. Aan de overkant van het kanaal hebben ze van oudsher en onwrikbaar hun eigen – tegenovergestelde – bijgeloof. Daar brengt een zwarte kat geluk! Net zoals vroeger bij de mannen op de wilde zee. Juist een zwarte kat houdt hun schip muisvrij én zorgt voor mooi weer.


Ik stop mijn bijgeloof en discriminatie. Charlie, Tommy en ik zijn nu dikke vrienden. Ik vind ze lief. Ik verzorg ze als hun baasjes op reis zijn. Met een vaste routine vul ik blijmoedig hun bakjes met – wat mij betreft weerzinwekkend – kattenvoer. Ik vind ze geinig als ik bijna struikel omdat ze voor m’n voeten lopen. Ik puf hun scherpe nagels in mijn bovenbenen weg, als ze zich gezellig op mijn schoot nestelen. Mijn favoriete katten aai ik net zo lang totdat zij er genoeg van hebben. Dus dat is eindeloos …

Omdenken – Doeneke wil ’t proberen!

😀

Ik kan beamen dat deze twee meer geluk dan ongeluk brengen! En ze vinden het fijn dat jullie oppassen, ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat ze soms een beetje teleurgesteld zijn als de baasje terugkomen naar al die verwennerij 😉

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
8
Dat wil ik wel!

Mij zie je niet meer in bad. Ik neem een korte douche. Maar ik rijd wel auto. Deug ik nou wel of niet?! Graag ben ik deel van de oplossingen voor de problemen in de wereld. Maar het goede doen is lang niet makkelijk. Hoe neem ik deze problemen serieus …

Doeneke Sociaal
16
Weg met die machtsspelletjes?

Hij zet alles naar zijn hand. Een vaste hand van een bijzondere man. En die man krijgt daarvoor een prijs. De Machiavelliprijs. Machiavelli is toch een schurk? Een koude, berekende en emotieloze griezel? Met een cynisch wereldbeeld? Die manipuleert en misleidt? Een man van oorlog en politiek zonder moraal? Is Johan …

Doeneke Sociaal
10
De gemiddelde man

Een vriendin vraagt “Hoe stimuleer ik mijn man?” en ze wijst op haar keuken. Mannen kennen hun eigen manco. Zoals met die zelfspot in ‘Er kan wel wat zout uit’. Die prent van Peter van Straaten waarop een man pedant met een pollepel aan zijn lippen naast ’t fornuis dat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten