Zoek die hunk

Doeneke Sociaal
6

Ik zoek tenoren. Piepjong hoeft niet. Good looking mag, maar hoeft ook al niet. Ik droom van een type Carlo Bergonzi. Ik zoek onder mijn mannelijke vrienden, bekenden en hun bekenden. Ons koor kampt met deze hoge-mannenstem-schaarste. Het is ook geen fijne vraag ‘ben jij een tenor?’. De vraag of iemand een basstem heeft, is een compliment. Maar tenor voelt als een belediging. Alsof ik hun mannelijkheid in twijfel trek. Of hun aantrekkelijkheid. ‘Ik een tenor? Ik ben minstens bariton en waarschijnlijk een bas’, hoor ik vaak.


Eén man die ik benader verwart een tenor zelfs met castraat. Lollig voor mij, lullig voor hem. Of ik misschien denk dat hij geen ballen meer heeft en daarom een hoge stem? Ik stel hem gerust. Zo’n castratie van jonge koorknapen gebeurt niet meer sinds 1900. Die vijver is wel zo’n beetje leeg nu. Vanaf dan zingen vrouwen de hoogste van vier koorstemmen: de sopraan en de alt. En mannen de tenor- en baspartij.


“Een tenor in een opera vertolkt vaak de held of de hunk”, probeer ik nog bij mijn targets. “Neem nou Luciano Pavarotti of Andrea Bocelli! Beiden tenor. En wat een hunk is die Luciano  – op jonge leeftijd. Een zalig lage bariton- of basstem heb je dus helemaal niet nodig!”. Hardnekkig dram ik door. Mijn missie slaagt niet.

Dan word ik toch zelf tenor? Als alt kom ik al best wel laag. Als ik oefen zing ik straks net zo zwoel en donker als Zarah Leander of Amy Winehouse … Helaas … nog niet elke koordirigent omarmt een vrouw als tenor. Dus huurt ons hobbykoor een conservatoriumstudent in voor deze klus. Deze tenor zingt met speels gemak en fleurt ons koor lekker op. Tegelijk zoek ik verder. Mannen. Hunks. En helden. Mannen die lekker durven galmen.

Vinden – Doeneke wil ‘t proberen!

 

 

heel mooi stukje Doeneke, ik blijf het proberen met jou, maar doe zelf een tijdje niet meer mee. Vanwege rugklachten en teveel zorgen thuis

Koren lopen overal in Nederland leeg. Van de mannelijke zangers is bijna de helft gestopt na de coronapandemie. Vrouwen stopten veel minder.

Bijzondere mensen zingen vaak in een koor hoor ik van mijn zusje die dat al jaren doet in Amsterdam.

Zingen wil ik zelf ook wel. Maar anderen doe ik meer plezier als ik gewoon luister😊

Ha Doeneke,
Wat een leuk stukje heb je geschreven. De zoektocht naar koortenoren is al heel oud. Maar er zijn ook andere opties: Zoveel vrouwen als er in Nederland zijn met gerijpte lage stemmen. Vrouwen die heel goed tenor zouden kunnen zingen. Zelf zing ik als tenor in een operakoor, ook als solist. Natuurlijk is het fijn als je een lage c kunt raken als potentiele tenor, maar mindset is nog veel belangrijker. Zing zelf overigens ook nog steeds als mezzo-sopraan, ook leuk. Wil je weten hoe je kan klinken als een mooie tenor? Neem een kijkje op mijn website https://www.vrouwentenor.nl
Binnenkort komt er nieuw materiaal bij…..

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Sociaal
2
Zullen we iets leuks doen?

Liever speelt zij geen partijtje tennis met mij. “Dat is toch gezellig?” dring ik aan. Nou nee. “Ik ben een presteerder”, legt ze uit. “Winnen is alles voor mij, dus dan ben ik niet leuk”. Oh? Ik sta echt anders in die wedstrijd. Ik ben in best wat dingen fanatiek, …

Doeneke Sociaal
10
Aan de kant!

‘Schijnheil!’ foeter ik in mezelf. Zo’n parmantig rechtop zittende 70+-fietser haalt mij moeiteloos in. Snel scan ik haar fiets op dat geniepige elektrische hulpmotortje. Bingo! Onze forse tegenwind heeft geen vat op haar. Soepeltjes trapt ze de pedalen rond. Allemaal fake, weet ik. Zij heeft zo’n fiets met elektrische ondersteuning. …

Doeneke Sociaal
4
Nederland op Instagram

Deze week logeren Kroatische vrienden in ons huis. Ze verheugen zich op The Netherlands. Wij leven hier luxueus en modern, weten ze. Dat leert Bojana op Instagram. Zij volgt Nederlandse influencers. Graag en veel ja, maar wat dan? Ze showt een story van zo’n inspirator. Wow, die influencer toont haar …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten