Waar vind je werkpret? -Estafette interview 4- Maartje
- Door: Doeneke
- Categorie: Doeneke Werkpret
Werken in een ziekenhuis, maar dan zonder bloed. Maartje, 46 jaar, heeft zo’n baan in een streekziekenhuis. Met haar werk verbetert zij de behandeling van kankerpatiënten.
Welk werk doe jij?
Ik ben Research Coördinator en begeleid klinisch wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Dit zijn onderzoeken met nieuwe geneesmiddelen of waarbij bestaande geneesmiddelen met elkaar vergeleken worden. Ook lopen er onderzoeken naar verschillende DNA-afwijkingen in kankercellen.
Ik zorg ervoor dat de kankeronderzoeken goed en veilig uitgevoerd worden en de verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis op de hoogte zijn van alle extra onderzoeksactiviteiten die zij moeten doen. Ik werk vooral voor de afdelingen Longgeneeskunde en Interne Geneeskunde. Ook ben ik het aanspreekpunt voor de patiënt en plan ik zijn/haar afspraken in het kader van het kankeronderzoek in.
Hoeveel uur ben je per week met je werk bezig?
Ik werk 20 uur, de ene week 3 dagen en de andere week 2 dagen.
Hoe ben je in dit werk verzeild geraakt?
Ik startte mijn loopbaan als fysiotherapeut. Hierbij vond ik het contact met de patiënt heel leuk, maar ik wilde geen behandelaar zijn. Na 6 jaar stopte ik als fysiotherapeut en begon ik bij het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland). Daar heb ik verschillende functies gehad en veel geleerd over kanker en onderzoek naar kanker. In 2013 startte ik de 1,5 jarige opleiding tot Research Coördinator. Na 15 jaar werken bij het IKNL stapte ik in 2015 over naar dit ziekenhuis. Ik heb nu contact met de patiënt vanuit een begeleidende rol. Dit bevalt mij heel goed.
Wat moet je perse in huis hebben om dit werk te doen?
Als Research Coördinator moet goed overzicht kunnen houden en stressbestendig zijn. In de praktijk gaan dingen altijd anders dan gepland. Je moet communicatief vaardig zijn; met artsen schakelen en ook met de patiënt die door een stressvolle en onzekere periode gaat.
Kun je oud worden in dit werk?
Ik kan zeker oud worden hier; geen dag is hetzelfde, dus nooit saai. Maar ik ben geen type dat jaren in dezelfde functie werkt. Dus het kan dat ik over een tijdje weer wat anders ga doen. Wel weer op het gebied van onderzoek en kanker. Dat trekt altijd.
Worden je waarde en inzet voldoende gewaardeerd?
Werken in de gezondheidszorg levert geen pot goud op. Toch zit ik hier wel op mijn plek en word ik voldoende gewaardeerd. Qua ontwikkelmogelijkheden moet ik zelf scherp blijven; wat wil ik en wanneer? Dan komt het vanzelf wel op mijn pad, dat is altijd al zo geweest.
Wat is voor jou een topdag op je werk?
Ik word blij als ik een nieuw onderzoek in kaart breng. Dit is te vergelijken met een nieuw kookrecept: wat moet er gehaald worden?; hoe maken we het?; wanneer moet wat gedaan worden?; wie doet wat? et cetera. Zo zit een onderzoeksprotocol in elkaar. Dat uitpluizen vind ik het leukste.
Wanneer ga je met tegenzin naar je werk?
Als blijkt dat een geneesmiddel niet zo goed werkt bij een individuele patiënt als dat we gehoopt hadden. Dan balen wij als onderzoeksteam heel erg. Onderzoek is nodig om steeds betere en veilige geneesmiddelen te ontwikkelen, maar de ene patiënt heeft soms geen baat bij een bepaald middel en de andere juist weer wel. Dat vind ik dan heel erg voor die ene patiënt. Iedere patiënt die meedoet aan een geneesmiddelenonderzoek hoopt er beter van te worden.
Waar lig je wakker van?
Ik lig soms wakker als ik een onderzoek begeleid die niet ik maar een collega coördineert. Zo’n onderzoek ken ik dan niet zo goed en ik wil geen fouten maken. Dan komt zo’n dag terug in de nacht; heb ik het wel goed gedaan, heb ik niets gemist?
Wanneer heb je voor het laatst op je werk gelachen?
Ik heb hele leuke collega’s en ik lach elke dag met ze. We maken met z’n allen een hoop mee.
Hoe zorg jij voor jezelf?
Dat is een puntje van aandacht. Ik wil het allemaal goed doen, geen fouten maken en daar ga ik best ver in. Dat gaat weleens ten koste van mezelf. Maar ik werk 20 uur, dus heb voldoende tijd om bij te komen van deze hectische baan.
Alles opgeteld: hoeveel werkpret heb jij?
Ik geef mijn werkpret een 8.
Wat is jouw ultieme werkpret-tip?
Maak af en toe een korte- en langere termijnplanning. Wat doe je over 1 jaar en waar wil je over 5 jaar mee bezig zijn? Hoe ga je dit bereiken en wanneer?
Lekker onderzoeken, coördineren en plannen – Doeneke wil ’t proberen!
Geen reacties