Over de datum? -Estafette interview 2-

Doeneke Werkpret

Ze zag er als een berg tegenop. Om met pensioen te moeten gaan. Nu is Else 69 jaar en 4 jaar met pensioen. Ze vindt het heerlijk! Ze vraagt zich af hoe ze ooit al haar bezigheden met werk heeft kunnen combineren.

Wat deed je in professionele leven?

Ik begon met kantoorwerk bij ABN en bij een machinefabriek. Op mijn 18e werkte ik in Frankrijk in een kindertehuis met verstandelijk gehandicapten. Dat vond ik zo leuk, dat ik startte met de Kleuterkweekschool.

Toen ik mijn hoofdakte had, sprak vastzitten in een baan me niet aan. Dus vertrok ik naar Engeland en Schotland en werkte daar als hulpverpleegkundige. In mijn vrije tijd daar, liftte ik met een vriendin, als halve hippies, het eiland rond. Dat was genieten!

Vervolgens werkte ik 9 jaar als kleuterleidster. Toen zegde ik mijn baan op en ging weer op reis.

Daarna maakte ik de switch naar B-verpleegkundige. Ik werkte maar kort in de psychiatrie.

Daarna werkte ik jarenlang als activiteitenbegeleidster met volwassen verstandelijk gehandicapten.

Op mijn 50e stapte ik weer over naar het onderwijs. Van kleuterklassen tot en met groep 6. Groep 5 vond ik het allerleukste.

Stel je zet de tijd terug en je staat weer aan het begin van je loopbaan. Wat zou je anders doen?

Op werkgebied zou ik niets anders doen. Ik heb altijd erg leuk werk gehad: actief en creatief. Een carrière in de breedte. Wel had ik eerder met tango moeten beginnen. En een betere relatieplanning: ik had best een gezin willen hebben.

Wanneer en hoe eindigde je laatste werk?

De laatste jaren bouwde ik mijn werk op school af. Ik had geen eigen groep meer. Het laatste jaar gaf ik extra hulp aan de kinderen in kleine groepjes. Mijn collega’s organiseerden leuke feesten voor mij ter afscheid. Op mijn 65e jaar + 3 maanden startte mijn pensioen.

Ik ben nog vrijwilliger op mijn school. Ik dans elke maandag met de kleuters en help met begrijpend lezen bij de groepen 6, 7 en 8. Ook ga ik nog mee op schoolreisjes!

Wat mis je uit je werkperiode?

Ik mis niets. Gelukkig kom ik nog op school. Het is heerlijk dat ik nu niet meer die verantwoordelijkheid heb voor klassen met meerdere kinderen met moeilijk gedrag.

Hoe ziet je leven eruit nadat je stopte met je werk?         

Ik slaap lekker uit. En kijk overdag televisie. Lekker zappen. Ik moet wel oppassen dat ik daarin niet wegzak.

Ook heb ik nu een koffievriendin. En ik maak uitstapjes met vriendinnen. Heel fijn dat ik dit op een doordeweekse dag kan doen.

Op maandag werk ik op school en op woensdag geef ik Nederlandse les in een buurthuis. Al mijn avonden zijn gevuld: tango, zingen, buikdansen en ik speel klarinet in het Haarlems Straatorkest.

Is je leven na werk zoals je verwachtte/ hoopte?

Ik was er angstig voor, maar het heeft heel positief uitgepakt. Ik voel me een stuk rustiger en minder gestrest.

Ik ontvang een volledig pensioen + AOW en mijn flatje is bijna afbetaald. Heel luxe! Ik vind dit wel wat scheef ten opzichte van de jongeren van nu.

Welke toegevoegde waarde van jou wordt nu niet/ onvoldoende benut?

Het is fijn dat ik me nog kan inzetten op school.

Alles opgeteld: hoeveel leefpret heb jij?

Een 8. Dat vind ik mooi. Een leuke partner erbij zou een mooi extraatje zijn …

Wat zou bovenstaand cijfer verhogen?

Ik wil van de komende 10 jaren volop genieten. Ik denk dat vanaf mijn 80e jaar de echte aftakeling begint. En dan ga ik lekker samen met andere ouderen wonen. Dat lijkt me ook prima.

Wat zijn jouw ultieme werk- en/of leefpret-tips?

Zorg dat je iets hebt waar je blij van wordt en je in kan verliezen. Mijn leuke werk, muziek maken en dansen maakten mijn moeilijke tijden altijd makkelijker.

 

Wat eerder met tango beginnen – Doeneke wil ’t proberen!

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
Waar vind je werkpret? -Estafette interview 8-

Ben je op zoek naar werkpret? Ontmoet Rebecca! Zij opent deurtjes in je hoofd en zet je aan tot actie. Welk werk doe jij? Ik werk als zelfstandig ondernemer. Ik jaag mensen aan om hun dromen te onderzoeken en tot een plan te smeden. En oefen de vaardigheden met ze …

Doeneke Werkpret
2
Van to-do naar ta-da

Ooit een to-do-list niet afgewerkt? Vreemd eigenlijk, na die training timemanagement. Mijn to-do-list geeft ruimte aan uitstelgedrag. De acties zijn onvoldoende concreet. Realistische tijdsinvesteringen per taak ontbreken. Onduidelijk is wat (niet) belangrijk of (niet) urgent is. Er zijn volop tools waarmee je slim prioriteert, goed plant en beter organiseert, zodat …

Doeneke Werkpret
Hier beleef je werkpret – Werkcheck 2 – Eigen wijn?

Behaaglijk onderuit, met een lekker glaasje geperste en vergiste druiven, kijk ik uit over de glooiende wijnvelden. De avondzon aait de rijpende druiven. Ik mijmer weg. Hoe kan ik elke dag van dit moois genieten? Ik word wijnboer! Is het leven van een wijnboer wel zo romantisch? Wijnboer word je …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten