Neem nou eens stelling

Doeneke Werkpret
11

Ik kijk wel uit. Ik kijk niet naar alles. En ik kijk zeker niet naar alles waar dan ook. Verhitte discussies begrijp ik soms wel, maar soms ook niet. Drammerigheid vind ik soms vervelend en onbegrijpelijk, maar soms is drammen nodig. Journalist Rutger Castricum vind ik enig met zijn De Klimaatkar. Freek de Jonge zit naast Rutger en ze babbelen over hun werk, het klimaat, werken aan een beter klimaat, hoop en wanhoop én straks het WK voetbal in Qatar. Werk gaat daar over lijken. Kijk je dan naar voetballers aan het werk met een balletje, of kijk je niet?


Oké, voor mij is dit niet zo’n ingewikkelde keuze. Ik heb sowieso weinig met voetbal. Voor voetballiefhebbers die gewoon zin hebben in een vrolijk samenzijn, vind ik het sneu. Dit wereldkampioenschap is niet gezellig. Dit WK verbindt niet. Dit WK verdeelt en draait om hoe geld werkt. Van meet af aan. Corruptie is een veel gehoorde stelling.


De aanloop naar WK 2022 in Qatar volg ik wel. Journalisten leggen heel wat misstanden in deze Golfstaat bloot. Corruptie, homohaat, vrouwenonderdrukking en moderne slavernij. Ouderwets en weerzinwekkend. Duizenden arbeidsmigranten raken gewond of sterven bij de bouw van faciliteiten voor dit WK. Ouderwets en gruwelijk. Dus ik neem stelling. Ik zeg nee tegen deze grootschalige schending van mensenrechten daar in Qatar. Ik kijk niet naar Van Gaal & co.

Daarmee doe ik iets niet. Dat is negatief. Liever doe ik juist iets wel. Dat werkt ook beter. Er zijn volop positieve acties. Ik teken de petitie ‘gerechtigheid voor arbeidsmigranten’*. Deze boodschap gaat naar het Ministerie van Arbeid in Qatar en de Wereldvoetbalbond FIFA. Mooi als dat werkt. En dit jaar doe ik weer mee aan de jaarlijkse Write for Rights** van Amnesty International. Deze wereldwijde schrijfmarathon tegen schending van de mensenrechten valt precies samen met het WK in Qatar. Een gouden match!


Ik ben benieuwd wat het grote voetbalminnend publiek doet. Nemen zij stelling? Schrijven jullie mee? Is het straks WK-rustig op straat? Omdat iedereen schrijft en/of kijkt hoe Nederland wereldkampioen wordt? Sowieso worden we met kijken en/of schrijven kampioen van de wereld!

Wereldkampioen – Doeneke wil ’t proberen!

*Petitie gerechtigheid voor arbeidsmigranten 
**Write for Rights 2022  en de post hierover Schrijf een brief, verander een leven

Qatar blijkt (na wat zigzaggen) toch de bovenbaas (over FIFA, bier en regels). Overheden die de hoogste lokale regels plaatsen boven contracten (daaronder)? Volgens mij kunnen we in Nederland best wat leren over (nooit) buigen voor rare commerciële Quatsch* (zoals we in Nederland zien rond beroepsonderwijs).

Stelling nemen (voor mens en EU-recht) vraagt een soms opvallend lange adem. Ambtenaren zien te weinig ruimte om Bewindspersonen te dienen (juist) mét oog voor alle Burgers (als bovenbaas).

* toeslagenaffaires waarin Parlement boven Kabinet monsters in de Markt creëeren, slepen soms zelfs Rechters mee. Ook daarvan is te leren

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Als God in Frankrijk

Als het maar even kan, strijk ik neer in Frankrijk. En ook nu weer is het bingo. Ik logeer in een oude pastorie. Het mooie pand staat tegen de berg achter de kerk in een schattig dorpje aan de Loire. Vanuit de woonkamer kijk ik uit over de rivier. Een …

Doeneke Werkpret
4
Die glimlach

Hij kan alles. En alles super. En altijd met de mooiste glimlach die er is. Hij barst – zeven decennia lang – van de werklust en werkpret. Heel aantrekkelijk is en blijft Harry Belafonte tot zijn laatste adem, deze week. Mijn ouders draaien vroeger zijn platen grijs. Ik geniet mee, …

Doeneke Werkpret
3
Waar is onze huisarts?

Hij zet me op de wereld in de slaapkamer van mijn ouders en drinkt daarna een borrel met mijn kersverse vader. Het is tenslotte zondag aan het einde van de middag. De hoogste tijd voor een glaasje. Het is begin jaren zeventig. “Vrij je al?” vraagt diezelfde dokter als hij …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten