Mijn lijf scoort onvoldoende

Doeneke Digitaal
3

Dus ik ben 36! Mijn – net als ik – 51-jarige vriendin straalt. Bij een lichaamsanalyse blijkt zij een stuk jonger dan haar kalenderleeftijd. Ze heeft een metabolische leeftijd van 36. Top, zo’n opsteker wil ik ook! Wat weken later sta ik op die indrukwekkende weegschaal en strek mijn armen. In 30 seconden meten die weegschaal en – in m’n handen – een metalen staaf mij. Mijn spier-, vet-, vocht- en bot-massa. Wow!

Met die leefstijlcoach bekijk ik alle cijfers van mijn lichaamssamenstelling. Veel getallen – zoals mijn vetpercentage – zeggen me niets. Maar dat ‘Gewicht (KG)’ wel. Oei. Ik schrik. Da’s te hoog. Gespannen nieuwsgierig zoek ik het getal van mijn metabolische leeftijd. Ben ik 65? Au, géén opsteker!


Ik ga aan de slag met mijn lichaamsgesteldheid. Intuïtief. Mijn lijf weet vast – zelf – wat de ideale samenstelling is. Dus ben ik extra lief voor mijn lijf. Ik luister en voel wat het wel en niet wil. En als vanzelf eet ik minder, drink ik meer water én beweeg ik meer. Fantastisch! Een half jaar later sta ik weer op dat meetapparaat. Ik ben een dikke vijf kilo lichter! Mijn vetpercentage is lager. Vol vertrouwen zoek ik naar het getal van mijn metabolische leeftijd. Ik ben nu 66! Wat?! Lekker lichter en tóch ouder?!


Toch vindt mijn leefstijlcoach dat ik op de goede weg zit. Want mijn viscerale vetwaarde is omlaag. En wat minder van dit – onzichtbaar – vet rond de organen is héél gezond. “En die metabolische leeftijd dan?”, vraag ik onthutst. Ze vertelt dat een metabolische leeftijd staat voor de hoeveelheid calorieën die je in rust verbrandt. Hoe lager die leeftijd, hoe beter. En dit lukt als ik m’n spiermassa vergroot. Au.


Ik plan alvast een nieuw weeg-en-meetmoment – over een half jaar – bij mijn leefstijlcoach. Dat is verstandig, weet ik. Want spierkracht trainen vraagt iets anders dan intuïtie. Dit vereist mentale kracht. En dus alvast een nieuwe afspraak als stok achter de deur.

Thuis stof ik mijn kettlebell af. En ik start mijn kettlebell-dvd. Ik doe weer die two arm swing, de split squat en de one arm press. Au! Ik ben niet langer lief voor mijn lijf. Na de eerste training loop ik krom van de spierpijn. Ik voel me die akelige 66. In een flits zie ik alle getallen van mijn lichaamssamenstelling voor me. En ook de datum van die volgende ‘lichaamsanalyse’ in mijn agenda. Ik ga ervoor! Ik vergroot mijn spiermassa! En pak straks die metabolische leeftijd!

Ja, 36 in december – Doeneke wil ’t proberen!

Een stok achter de deur Doeneke? Een huisarts en de leefstijlcoach motiveren de “patiënt” tot gedragsveradering op leefstijl? Dit “1+1=3” verdienmodel is zeker in de mode…

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Digitaal
31
Lekker digitaal of doodeng?

Voor wat ontspanning en romantiek nestel ik me op de bank voor de televisie. Heerlijk zo’n aflevering van First Dates Hotel. Altijd smullen. Lukt die match of gaat het fout? De matches zijn perfect dit keer. Nieuwe liefdes bloeien op. Heerlijk! Debbie zit zenuwachtig aan de bar en Rob loopt …

Doeneke Digitaal
6
Lekker leeg

‘Waar ben ik ook alweer naar op zoek?’ vraag ik me af. Ik maak mijn blik los van mijn telefoon. Peinzend staar ik in de verte. O ja, ik wil weten hoe laat het is! Op zich simpel. De klok staat op het startscherm van mijn smartphone. De tijd zie …

Doeneke Digitaal
2
Weet je het al van Alice en Bob?

Aan het tafeltje naast me praten ze op gedempte toon. Volgens mij roddelen ze over een stiekeme relatie. Smeuïge kost. Ik spits mijn oren. ‘Dus Alice stuurt Bob een berichtje. Maar ze weet niet of Bob wel écht Bob is. Dus test ze dat. Met een geheime sleutel. Want ze …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten