Iedereen aan het watermanagement

Doeneke Werkpret
4

Ik begrijp onze koning wel, met zijn uitmuntende (tweede) studiekeuze: ‘Word in vier jaar een creatieve probleemoplosser die zorgt dat een stad zoals Rotterdam of New York ook in de toekomst nog leefbaar is. Ben je goed in rekenen maar wil je juist ook iets doen voor je medemens?’ Watermanagement!

Sproeischaamte. Bestaat dat woord? De planten en bloemen in mijn tuin staan er wat verdrietig bij deze zomer. Toch pak ik de tuinslang niet. Met pijn in mijn hart. Want die slang zit vast aan de kraan naar prachtig schoon leidingwater. En dat water is schaars. Afblijven dus.


Van jongs af aan – in de jaren 70 – krijg ik eindeloos de boodschap wees wijs met water’. Bij alle kranen op de basisschool en zelfs bij kinderen thuis hangt die sticker. Daarbij wemelt het van de opdruk ‘wees wijs met de waddenzee’ – op stickers, posters, tassen, T-shirts, petten en truien. Vanzelfsprekend koppel ik als klein meisje deze twee ‘wees wijs – geboden’ aan elkaar. Zet ik de kraan te lang open, dan dood ik die schattige zeehondjes in de Waddenzee. Afgrijselijk.

Watertekort en waterovervloed. Deze problemen vragen om serieus watermanagement. Van onze knapste koppen. En van mensen zoals ik. Met sproeischaamte. Ik ga aan de slag. Ik zet een emmer in de keuken en eentje op de badkamer. Daarin vang ik al het rest/mors water op. Dit water is voor mijn planten en bloemen. En als het regent? Dan is het rest/mors water voor een schoonmaaksopje. Of – wie weet uiteindelijk zelfs – voor het doorspoelen van de wc* … Maar dat vind ik nu nog wat te onhandig.

Stapje voor stapje – Doeneke wil ‘t proberen!

*https://www.mijnwaterfabriek.nl/nieuws/wc-spoelen-met-regenwater

VN secretaris-generaal Kofi Annan vraagt Willem-Alexander als voorzitter in hun adviesraad Water en Sanitatie. Ook werkt hij voor onze bewustwording, maar de Koning volgde geen (formele) tweede studie watermanagement.

Ik sprak laatst een boer die ooit sprak met Willem Alexander over watermanagement. Sindsdien ziet die boer zijn werk vooral als watermanagement.

Fijne blog weer. Ik ben al jaren fan!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ‘teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Doeneke Werkpret
3
Soepel van nature

Ze is nu een kras oudje. Eentje van voor WOII. In deze oorlog raakt haar familie al hun rijkdom kwijt. Een bruidsschat zit er niet meer in. Dus raadt haar moeder haar een balletcarrière aan. Want als prima ballerina scoort ze vast nog wel fijn een rijkaard. Dus gaat ze …

Doeneke Werkpret
8
Hart & ziel

Ze zit aan de eettafel met de nabestaanden. Zorgvuldig luistert ze naar alle wensen. Waar en wanneer is de uitvaart? Wat komt er op de rouwkaart? Ze werkt met de dood, als uitvaartondernemer. Kordaat hakt zij knopen door. Ze verzorgt bij dit hartverscheurende proces alles tot in de puntjes. Wat …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten