En hier is generatie Z… -Estafette interview 4- Isabelle

Doeneke Werkpret

Dans op jouw favoriete muziek en draag kleren die jij leuk vindt! Denk niet dat je dingen niet meer mag doen omdat je een bepaalde leeftijd hebt. Isabelle vindt generaties onderscheiden onzin. Zij ervaart geen generaties, maar een tijdsgeest en deze geldt voor alle individuen van alle leeftijden. Een wijze les van deze 19 jarige. En hiermee het laatste interview in de serie ‘En hier is generatie Z…’.

‘Zichzelf in het kwadraat worden’. Met dit doel studeert Isabelle aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Haar richting is autonome fotografie. Ze ontwikkelt zich tot kunstenaar. Ook leert zij hoe ze over haar werk kan praten. Zo kan ze zich later als kunstenaar redden in de maatschappij. Een prettige combinatie tussen zweverigheid en realiteit.

Hoe zie jij jouw toekomstige werkleven?

Het zou mooi zijn als ik mijn geld kan verdienen met fotografiewerk waar ik zelf achter sta. Een eigen atelier zou fijn zijn. Ook lijkt me een hostel/ bar runnen leuk. Een plek waar reizigers elkaar ontmoeten en samen muziek maken. En waar onbekende muzikanten de kans krijgen op te treden.

Hoe zie jij jouw toekomstige werkleven in combinatie met jouw privéleven?

Het lijkt me mooi om in een kunstenaarscollectief te leven. Waar werk en privé vervlochten zijn. Waar we in ons eigen ritme creëren, elkaar stimuleren en ons samen vervelen.

Heb je al eens voor een baas gewerkt? Wat is het belangrijkste dat je daar hebt geleerd? En wat heeft jou daar het meeste verbaasd?

Ik heb veel verschillende baantjes gehad: bij een bakker, supermarkt, verkopen langs de deuren en in een kantine van een ziekenhuis. Wat mij opviel is dat er veel macht werd gebruikt. De wil van ‘de meerdere’ was wet. Dat was niet goed voor de samenwerking en de werksfeer. Nu werk ik achter de bar bij het Patronaat in Haarlem. Daar is het gelukkig heel gezellig.

Wat zou je later in werk zeker anders doen dan je ouders?

Ik zou niet zomaar dingen opgeven voor mijn kinderen. Ik zou meer voor mijzelf kiezen.

Wat vind jij de grootste kracht van jouw generatie? En hoe zou jouw generatie dat optimaal in kunnen zetten?

We zijn vroeg in ons leven in aanraking gekomen met internet en zien veel. Hierdoor gaan we er vanuit dat alles mogelijk is. We zijn doelgericht.

Wat is de grootste zwakte van jouw generatie? En wat zouden jij en jouw generatiegenoten daaraan kunnen doen?

Wij krijgen niet meer de kans om ons te vervelen. Er is altijd iets te doen op onze telefoon. Ik ben verslaafd aan beelden: YouTube, Netflix. Zonde! Misschien moet ik weer een oude Nokia nemen. “Kunst ontstaat uit verveling”, zei beeldend kunstenaar Theo Kley. Dus daar moet ik wat aan doen. Een docent van mij zei onlangs “Wat zijn jullie productief” en “Wat moeten jullie veel van jezelf”. Dat waren geen complimenten.

Alles opgeteld: hoeveel leef- (en werk)pret heb jij op een schaal van 1 …….. 10?

Van een 8 tot en met een 4 bij een mental breakdown. Dan lukt het allemaal niet en pieker ik daarover.

Wat is jouw tip aan de 40-plusser van dit moment?

Wees open minded. Weet dat er zoveel mogelijk is. Ga het aan!

Wat is/ zijn jouw ultieme leef-werkpret-tip(s)? 

Dans op jouw favoriete muziek en draag kleren die jij leuk vindt!

 

Ons samen vervelen – Doeneke wil ’t proberen!

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
8
Hij is blij met zichzelf

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt …

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten