Daar zit een geurtje aan

Doeneke Werkpret
1

Boef trekt zich los van zijn baasje en begroet mij uitbundig – met een stevige natte snoet vol in mijn kruis. “Foei, Boef!” zegt de buurman. Hij trekt zijn hond bij mij weg. De buurman geneert zich voor het gedrag van z’n hond. En ik geneer me voor al die aandacht rond mij …

Boef is druk en onbehouwen. Vast een hond met ADHD.

Heeft een hond ADHD, dan is dat een grote handicap. Vaak belandt zo’n – veel te aanwezige – hond in een asiel. De talentenjacht van Medical Detection Dogs biedt dan soms uitkomst.

Deze club zoekt juist hyperactieve honden. Honden die van uitdaging houden. Honden met een goede neus. Bij voorkeur een teefje. Want een teefje ruikt beter dan een reutje. Net zoals dat bij mensen het geval is.

Bij Medical Detection Dogs leert een hond geurtjes van ziektes detecteren. Op Pavlovs wijze. Brokje voor brokje. En zo leren vindt een hond leuk. Lekker gretig op zoek naar die specifieke geur. En spoort de hond de geur op waar hij in is getraind, dan krijgt hij een beloning. Bingo!

Zo’n hond spoort de aanwezigheid van een ziekte op. Of hij waarschuwt zijn zieke baasje bij een verandering van geur, zodat de baas preventief actie onderneemt.

En ook COVID-19 detecteert een hond feilloos na paar weken intensieve training.

Neem ADHD-Cocker Spaniël Asher. Hij heeft tomeloos veel energie en hij detecteert al super goed malaria bij mensen. Asher vindt nieuwe dingen leren bovenmatig leuk. Door het dolle heen leert Asher nu COVID-19 detecteren bij grote groepen mensen. Hij besnuffelt gemakkelijk 250 mensen per uur!

Meten is weten. En daar draagt Asher fantastisch aan bij. Asher detecteert het probleem. En dit is de start naar een oplossing …

Ik stel me voor hoe een Asher enthousiast het publiek in de rij voor een stadion besnuffelt … En hoe hij, met zijn aanstekelijke hyperactiviteit, het publiek alvast een beetje opzweept. Mag je van Asher naar binnen? Dan kan ook jij helemaal los …

Hyperactiviteit alom. Bingo!

Voor onze, inmiddels rustige en stokoude, Boef is zo’n prachtige loopbaan als Medical Detection Dog te laat. Jammer. Zijn ‘snuffel’-talent blijft onbenut. Hij blijft ‘die irritante smerige hond van de buren’. Gemiste kansen?

 

Op talentenjacht – Doeneke wil ’t proberen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
4
Geef mij een kans

Ik sta op het podium. Helemaal in mijn element. Het is ‘open podium’ op de laatste repetitie van ons koor. De bonte avond. We doen iets met ABBA. Altijd leuk. Misschien knullig. Zeker tijdloos. Mijn eerste doorbraak in de voetsporen van ABBA plan ik op de eindmusical van de basisschool. …

Doeneke Werkpret
8
Hij is blij met zichzelf

‘Pfff, is het na al die regen eindelijk zomer, is het weer meteen idioot heet!’ Ze slaakt een diepe zucht en sjokt bozig weg. “Typisch een mismatcher“, zegt mijn andere collega, “zo eentje die zich altijd focust op wat er niet goed gaat.” Hij maakt het me helder en vertelt …

Doeneke Werkpret
1
Meneer Bata weet alles beter

“Je denkt teveel”, zegt ze tegen me. Even hoor ik een compliment, maar ’teveel’ is natuurlijk nooit goed. Ze werkt me in. “Ik ga je leren knallen”, jut deze chef mij op. Zij is er eentje uit de horeca en die knallen. Van haar moet ik niet ‘denken’, maar ‘doen’. …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten