Daar zit een geurtje aan

Doeneke Werkpret
1

Boef trekt zich los van zijn baasje en begroet mij uitbundig – met een stevige natte snoet vol in mijn kruis. “Foei, Boef!” zegt de buurman. Hij trekt zijn hond bij mij weg. De buurman geneert zich voor het gedrag van z’n hond. En ik geneer me voor al die aandacht rond mij …

Boef is druk en onbehouwen. Vast een hond met ADHD.

Heeft een hond ADHD, dan is dat een grote handicap. Vaak belandt zo’n – veel te aanwezige – hond in een asiel. De talentenjacht van Medical Detection Dogs biedt dan soms uitkomst.

Deze club zoekt juist hyperactieve honden. Honden die van uitdaging houden. Honden met een goede neus. Bij voorkeur een teefje. Want een teefje ruikt beter dan een reutje. Net zoals dat bij mensen het geval is.

Bij Medical Detection Dogs leert een hond geurtjes van ziektes detecteren. Op Pavlovs wijze. Brokje voor brokje. En zo leren vindt een hond leuk. Lekker gretig op zoek naar die specifieke geur. En spoort de hond de geur op waar hij in is getraind, dan krijgt hij een beloning. Bingo!

Zo’n hond spoort de aanwezigheid van een ziekte op. Of hij waarschuwt zijn zieke baasje bij een verandering van geur, zodat de baas preventief actie onderneemt.

En ook COVID-19 detecteert een hond feilloos na paar weken intensieve training.

Neem ADHD-Cocker Spaniël Asher. Hij heeft tomeloos veel energie en hij detecteert al super goed malaria bij mensen. Asher vindt nieuwe dingen leren bovenmatig leuk. Door het dolle heen leert Asher nu COVID-19 detecteren bij grote groepen mensen. Hij besnuffelt gemakkelijk 250 mensen per uur!

Meten is weten. En daar draagt Asher fantastisch aan bij. Asher detecteert het probleem. En dit is de start naar een oplossing …

Ik stel me voor hoe een Asher enthousiast het publiek in de rij voor een stadion besnuffelt … En hoe hij, met zijn aanstekelijke hyperactiviteit, het publiek alvast een beetje opzweept. Mag je van Asher naar binnen? Dan kan ook jij helemaal los …

Hyperactiviteit alom. Bingo!

Voor onze, inmiddels rustige en stokoude, Boef is zo’n prachtige loopbaan als Medical Detection Dog te laat. Jammer. Zijn ‘snuffel’-talent blijft onbenut. Hij blijft ‘die irritante smerige hond van de buren’. Gemiste kansen?

 

Op talentenjacht – Doeneke wil ’t proberen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doeneke Werkpret
1
Wat ben jij fantastisch!

‘Nou, zó fantastisch ben je ook weer niet’. Het floept er zomaar bij me uit. Ik verbijt me al een tijdje over haar opschepperij. Fel kijkt ze me aan. En dan kijkt ze resoluut weg. De rest van de vergadering negeert ze mij. En daar pakt ze me mee. Ik …

Doeneke Werkpret
1
Hier beleef je werkpret – Werkcheck 4 – Vive la France!

Aan welke auto heb jij jouw fijnste herinnering? Ik aan de Renault 4! In de jaren 70 op de achterbank naar en in Frankrijk. Zie ik nu zo’n oude Renault 4 in zo’n lieflijk Frans dorpje, dan veert mijn hart nog altijd even op. Anne’s fijnste herinnering is aan de …

Doeneke Werkpret
4
Over de datum? -Estafette interview 3-

Ik betreed het kantoor van Joke. Ik voel me meteen als een kind in een snoepwinkel. Overal staan boeken. Een grote verzameling van kinderboeken, biografieën, en heel veel andere boeken. Boeken die Joke zelf leest, schrijft, recenseert, jureert, redigeert en uitgeeft. Joke’s kantoor bevindt zich in de garage naast haar …

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "Toestaan cookies" zodat je makkelijk op deze site kan surfen. Als je op deze site blijft zonder je cookie-instellingen te wijzigen of je klikt hier op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten